Egy lappangó bárányhimlős játszik egy oltott bárányhimlőssel. A szülő, aki nem volt még himlős, elkaphatja vajon így is?
Ha az oltott gyerek szülője nem ért a lappangóhoz, de a gyerekjátékok a házban vannak amikhez valószínű hozzáért pakolás közben és egy levegőn voltak, akkor esélyes hogy ő is elkapta? Vagy az oltott gyerek miatt kisebb az esély, mert a gyerekek együtt játszottak, nem a szülővel?
Aggódom mi lesz, mert várandós a szülő.. És ugye hiába beszélünk most erről, 2-3 hét múlva derül ki. De addig megesz az ideg..
Először is: nyugodj meg! A stressz sokszor ártalmasabb bármilyen betegségnél.
Másodszor: hanyadik trimeszterben vagy? Mert az elsőben elkapni a legveszélyesebb.
Harmadszor: tuti nem voltál bárányhimlős? Akár csak egy pár pöttyel?
Nagy a valószínűsége,hogy elkapja a kismama. Én felnőttként voltam bárányhimlős, oviban dolgozom, ott kaptam el a gyerekektől. Pokoli volt, tetőtől talpig himlős voltam 40 fokos lázzal. Fogytam 5 kg-t.
A háziorvosom meg is jegyezte, hogy szerencse hogy nem kismamaként kaptam el, mert az még a babára is végzetes lehet.
Ha nem voltal baranyhimols terhesseg elott, ajanlott lett volna az oltas ( foleg ha a gyereked megkapta), mostmar ez persze mindegy.
Az oltott gyereknek semmi koze a tortenethez, ha te egy legterben voltal egy percre is a baranyhimlos gyerekkel, akkor igen, elkaphattad.
Ha tudsz angolul, nezz amerikai kutatasokat a temaban, mikor baranyhimlovel fertozott terhes noket vizsgaltak, szerencsere legtobbjuknel semmi gond nem lett a babaval !
Az orvost erdemes felkeresni, hogy esetlegesen fertozodhettel.
Elozo vagyok (szakmabeli). Az orvos, ha kijon rajtad a himlo, 24 oran belul tud kezelni antiviralis szerekkel, a babat pedig immunoglobulin injekcioval.
Ezert fontos mar most szolni, hogy ne akkor legyen kapkodas.
Biztos nem voltal kiskorodban ?
Ha nem gond a kifizetese, en elmennek egy ellenanyag szuresre meg most, hogy ne kelljen 3 hetig idegeskedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!