Ha megtudnád, hogy van oltásellenes szülő gyereke az óvodában, ahová a te gyereked is jár, mit tennél?
#4: úgy tudom, ez Magyarországon nincs jogszabályba foglalva.
Van egy 2016-os ombudsmani állásfoglalás, miszerint egy óvoda erre hivatkozva nem tagadhatja meg a felvételt. Tehát ha egy elutasított oltásellenes anya bíróságra viszi, ott nagy eséllyel megnyeri a pert, és kötelezik az óvodát a felvételre.
Persze utána anyuka pénzbüntetést kap, rászáll a gyámügy, de ha ezen kívül semmi mással nem veszélyeztetik a gyereket, akkor ennyi, nem tehetnek semmit a pénzbírságon kívül.
Ma már mindenkit oltanak, mert kötelező.
És kötelező oltások nélkül be sem veszik óvodába, szóval nem lehet kikerülni a rendszert, mindenkit mérgeznek - megnyugodhattok!
#13:
Ebben sajnos nincs igazad. Ezt érdemes elolvasni:
És láthatod, nem bulvársajtó, hanem hivatalos weboldal.
Tényleg nem értem ezt az egészet.
A kötelező védőoltást meg tudják tagadni? Én eddig úgy tudtam nem lehet.
Nem járatnám olyan óvodába, ahol ilyeb debil szülők gyerekei vannak.
#16: a megtagadása nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés, tehát pénzbüntetés jár érte, és felszólítják, hogy oltással be. Ennél többet nem tehetnek. Olvasd el, amit fentebb linkeltem. :/
Utána persze rászállt a családra a gyámügy. De ha a gyereket nem verik, nem éheztetik, akkor ennyi a hatáskörük.
Elolvasom mindenképp, ha időm engedi. Ez abszurd :(
Legalább az feltűnhetne ennek a sok marhának,hogy oltások előtt mennyi volt az átlagéletkor és azóta mennyi.
Ha megtudnám, feljelenteném, ahol lehet. Van egy 6 hetesem, ő még nem védett.
A baj, hogy ez nem derül ki. Mert úgy működik ez itthon, hogy a háziorvos egy bizonyos összegért beírja az oltást a kiskönyvbe, meg beragasztja a matricát, de nem adja be az oltást. Itt is terjed privátban azoknak a háziorvosoknak a neve, akik erre hajlandóak.
#19: így még rosszabb. Ha van oltási könyv, hogy bizonyítod? Nem fognak egy gyanűsítás alapján ellenanyagot nézni. Bár, ha bebizonyosodna, akkor legalább büntetőjogi kategória lenne - okirathamisítás (már ha az oltási könyv egyáltalán okiratban minősül)
Viszont, ha vállalja, hogy nem oktatja be, akkor hiába jelented fel, csak felszólítják, utána meg pénzbüntetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!