Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babaszoba, gyerekszoba » Szerintetek mi az, amiből...

Szerintetek mi az, amiből mindenképp újat kell venni és mi az, amiből nem? Mik azok a bútorok/holmik, amik mindenképp szükségesek?

Figyelt kérdés

Mostanában kezdtem el azon gondolkodni, hogy

- mennyiből lehet berendezni egy babaszobát

- miből érdemes teljesen újat venni és mi az, ami használtan is jó

- mi az, ami elengedhetetlen és mindenképp érdemes megvenni?

Sajnos nem tudok erről kivel beszélgetni, így minden véleménynek tapasztalatnak örülök, amit megosztotok velem.

2023. aug. 1. 21:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Autós gyerekülésből ragaszkodtam a vadiújhoz, meg cumiból/cumisüvegből. Minden mást (alig)használtan vettünk.
2023. aug. 1. 21:03
 2/11 anonim ***** válasza:
88%

Hallottál már róla, hogy a finn babák dobozban alszanak? :)

[link]

Na ennyire nem kell semmi.

A legtöbb cucc a szülők kényelmét szolgálja, ami nyilván nem elhanyagolható szempont, nekem is több kellett egy doboznál, de a tényeket tekintve: puritán minimalizmussal is lehet indulni (később úgyis ráköltesz egy vagyont).

1, hely ahol aludhat (szülői ágy 0 Ft - ikeás kiságy 15-20 e - designer ágy több százezer)

2, hely a ruháinak (elég pár fiók, de vehetsz komplett bútort)

3, babaápolási termékek (vényre felírt filléres cuccok vagy márkás termékek)

4, hely ahol pelenkazod (lehet ágyon, földön 0 Ft, pelenkázólap 5000 Ft, pelenkázó komód 50-től millióig)

5, légzésfigyelő elsősegély tanfolyammal ér bármit is (én végeztem)...stb

2023. aug. 1. 21:12
 3/11 anonim ***** válasza:
70%

Utólag azt mondom, hogy a kamerás bébiőr az, ami nélkül nem tudtam volna létezni amíg kicsi volt a kisfiam. Mellszívóból, cumiból, cumisüvegből újat vennék, bútorok teljesen jók használtan is. Ruhákat egyéni ízlés kérdése, hogy vesztek-e újakat, mi kaptunk sokat de többségében újakat vettem.

Nekünk az autósülések is használtak, ugyanolyan biztonságos egy olyan, amiben már ült más gyerek is mint a vadiúj.

2023. aug. 1. 21:24
 4/11 anonim ***** válasza:
49%

A 2-esnek teljesen igaza van. A legtöbb babát 3 hónapos koráig nem tudod úgy letenni, hogy ne ordítson. Mert egy önálló helyváltoztatásra képtelen babát halálos félelemmel tölt el, ha leteszik és otthagyják. Éppen ezért nem érdemes vagyonokat költeni a kiságyra. A mózeses babakocsi szintén olyan, hogy sok baba utálja, üvölt benne. Arra sem érdemes sokat költeni. Viszont legyen jó nagy csomagtartója a babakocsinak. Mert kb.az lesz, hogy az egyik kezeddel fogod a babát, a másikkal tolod a rottyra megpakolt babakocsit. 🙃

Ha esetleg tervezel hordozni, akkor újszülöttnek a rugalmas hordozókendőt szokták ajánlani.

Ha szoptatni tervezel, akkor arra érdemes készülnöd, hogy az első 2-3 hónapod egyetlen egybefüggő szoptatás lesz. Erre az időszakra érdemes segítséget szervezned. Legyen ott valaki, aki főz és háztartást vezet, hogy te tényleg csak a kicsire koncentrálhass.

2023. aug. 1. 21:32
 5/11 anonim válasza:
80%

Szia!

2 éves a lányom, 1 éves koráig nagyszülőknél laktunk egy szobában+icipici fürdő. Szóval nálunk tényleg a legszükségesebb volt csak.

Nyilván ez nagyban függ attól is, hogy nektek mik a szokásaitok. (Pl. van-e autótok,...)

Autósülés: csakis újat. Használton lehetnek mikrosérülések, lehet már karambol is volt vele, de nektek nem mondják. Ezen nem szabad spórolni (szerintem).

Matrac: míg a kiságy lehet használt, matracból szintén újat vennék (élősködők, penész,...). Persze ha köztetek alszik, ezt is meg lehet spórolni.

Pelenkázó: nekem egy régi komód volt a pelenkázóm, ami pont jó magasságban volt, aztán lehet venni rá univerzális bővítőt. Én igazából nagyon hamar elkezdtem az ágyon/földön pelusozni, szinte mikor elkezdett forogni (4 hónap), én ott éreztem biztonságban. Vette egy mosható pelenkázó alátétet, azt bárhová tudom vinni. A tesónál egyáltalán nem tervezek a komóddal, a bővítőt már el is adtam. (Ha derékfájós vagy, vagy szereted, ha minden a kezed ügyében van célszerű vmilyen pelenkázó).

Textilpelus: én bevásároltam, plusz azt kaptam mindenkitől... fölösleges volt... használtam nem vennék (más lehet azzal a baba fenekét törölte én meg a száját szeretném [tudomtudom, fertőtlenítőszer, 90 fokos mosás, napocska... mosipelusoztam, nem a kakival van bajom, a gyerekem ruháit se dobtam ki, ha kakis lett, de arra mimdig figyeltem, hogy a feneket és a szájat nem töröltem ugyanazzal, lehet ez csak az én heppem]). Szóval én textilpelusból max 2-3-at javaslok (bár ha bukós a baba akkor azért kell majd több, de előre sztem felesleges bevásárolni), illetve 1 extraméretűt, amit a dokinál, gyógytornán alá tudsz teríteni (kötelező is). Én vettem kb 15*15cm bambusz törlőket, azzal töröltem mindent, kezét, száját, abból viszont van 30 (nekem könnyebb mosni, tárolni, szállítani).

Babaruhák: mehet használtam, ugyis koszos lesz, ugyis lebukja/kakilja. Vettem 1-2 újat, hogy legyen, de tök fölösleges volt...

Törcsi: ha nem akarsz újat, akkor jó egy olyan, ami a tiétek. Abból azért praktikus, aminek van az a kis kapucnija.

Babakád: lehet használt. Szerintem hasznos volt. Ha nem tudsz sokat görnyedni célszerű állványosat.

Ágynemű: újat vennék. 2-3 vízzárós lepedő és ennyi. Párna, takaró még sokáig nem kell.

Rácsvédő: kislányom 1 évesen kapott, amikor elkezdett vándorolni az ágyban, és mindig koppant. Addig inkább csak veszélyforrás.

Cumisüveges kellékek: az ingyenes mintákban szokott lenni cumisüveg, egy olyan legyen otthon. Ha mégsem megy a szopi utólag ráértek megvenni "a felszerelést" (mi tápisak lettünk).

Légzésfigyelő: az első 3 hónapban imádtam, hogy volt. Lehet használt is, de próbáljátok! Utána viszont csak idegesített, hogy este gyorsan kaptam volna ki a gyereket, az meg elkezdett sípolni...

Bébiőr: vannak nagyon jó appok, ha van régi telefon+internet akkor ém ezt javaslom. Vettünk minis kamerás, dallamlejátszós bébiőrt, egy kezemen meg tudom számolni hányszor használtuk... kicsi a hatótáv, konnektor kell hozzá, a másik egység folyton lemerül... akkor volt jó, amikor másik szobába raktuk és még nem szoktam meg, hogy így milyen hangokat hallok tőle, akkor ment esténként, kb 1 hétig. (Ismerősöméknek egy felsőkategóriás Avent van, náluk minden este megy, imádja, viszik magukkal mindenhova)

Játékok: lehet használt, csak alaposan mosd el.

Cumi: szerintem csakis új, mindig életkornak megfelelő

Orrsziporszi: lehet használt is, csak legyen, a legváratlanabb pillanatban lesz beteg és fog kelleni. Porszívós vagy kompresszoros. A kompresszoros (Nosiboo) iszonyat drága és nem tud annyit. Mi ajándékba kaptuk. Utazáskor jó, hogy nem porszívót kell vinni, de az erősebb trutyit csak a legmagasabb fokozat szívja ki, nem tudom mi lesz így később... (Ismerősöm viszont odáig van érte). Elektromosat/elemeset ne vegyél!

Nedves párásító: szintén betegségnél nagyon jó. Én csak újat vennék, nem tudni mennyire vigyáztak rá. Általában Salvus vízzel használják, ami viszont szétmarja az alkatrészeket. 15ezer környékétől már a jó fajták vannak. A Lidl-s pl a jók között van, kórházban is azt ajánlották.

(Bocsánat a helyesírási hibákért!)

2023. aug. 1. 21:32
 6/11 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon köszönöm!!!
2023. aug. 1. 21:43
 7/11 anonim ***** válasza:
21%
Azt a baromságot mikor felejtik már el az emberek, hogy a légzésfigyelő csak tanfolyammal "ér valamit"?
2023. aug. 1. 23:44
 8/11 anonim ***** válasza:

7! És ha jelez, és hiába rázod a gyereket mit csinálsz? Végig nézed ahogy meghal?...

Amúgy ami nekem elvaras hogy új legyen : cumi/s üveg, matrac, mellszivo, autóshordozo/ülés. Így hirtelen ennyi jutott eszembe.

2023. aug. 2. 00:51
 9/11 anonim ***** válasza:

8.

Kezdjük ott, hogy a hangjelzés nem csak a szülőnek szól, hanem a kicsinek is...

Másrészt a közelmúltban is volt olyan eset, mikor a mentésirányító utasításai alapján sikerült életben tartani a gyereket pl.:

[link]

Másrészt meg hiába a tanfolyam, mikor az emberek egy része lesokkol egy ilyen esetkor, nem fogja tudni alkalmazni amit tanult, hanem értelemszerűen hívni fogja a mentőket, és mint a fentebbi példa is mutatja, instrukciók alapján megkezdi az újraélesztést.

Egyébként meg YouTube-on is rengeteg ehhez kapcsolódó videó van, ha telefonon keresztül sikerül alkalmazni valakinek, akkor videó alapján is megy...

2023. aug. 2. 01:05
 10/11 anonim ***** válasza:

Jókat írnak a többiek, én is a saját dolgaimat leírom. Saját vélemény, lehet neked más lesz a tapasztalatod, de majd úgyis alakul.

- babaszoba mint olyan nálunk nem létezik, nincsenek bútorok, stb, csak kiságy és komód, rajta a pelenkázó. Az is minek. A komód nagy része pelenkákkal van kitöltve, a ruhái egy nagyobb fiókban bőven elférnek. Szerintem külön bútort venni tökre felesleges akár használtan, akar újonnan. Persze az én szememet is gyönyörködteti egy ízlésesen berendezett babaszoba a falon a gyerek nevével, a sarokban diszkréten elhelyezett szoptatós fotellel, de ha belegondolok a napjainkba... Nappal kendőben vagy pelenkázólapon alszik a gyerek vagy a nappali szőnyegén van. Éjszaka meg velem alszik. Szóval nekem igazából felesleges giccs.

- A pelenkázó hamar az ágy, kanapé, föld lett. A kisebbik gyerekem hetek óta imád a pelenkázólapon aludni (okát nem tudom), úgyhogy az többször funkcionál ágyként, mint a valódi kiságy:-)

- nekünk a kiságy felesleges ahogy írtam, mindkét gyerekem velem aludt/alszik éjszaka. Emiatt légzésfigyelő és bébiőr sem kell. Amúgy ezekből minden mehet használtan ha nektek szükségetek van rá. Talán a matrac ami megbízhatóbb helyről származzon, a kókuszmatrac csúnyán meg tud büdösödni. Matracra vízhatlan lepedő jól jön, ez is újonnan. Ágyneműt én nagyon sokáig nem használtam, mellettem leterített textilpeluson egy vékony takaróval alszanak picinek. Nagyobbik lányom pedig ebből a szettből rögtön a felnőtt ágyneműbe költözött át. Ha szükséges akkor új. Ugyanez igaz a babafészekre, mi szeretjük, de nem létszükséglet.

- textilpelus új vagy újszerű állapotban. Mindkét gyerek tejfehérje allergiával és refluxszal küzd, és mosható pelenkáztunk is, úgyhogy nálunk ipari mennyiség fogyott. (Megyj: külön szettet használtam a pelenkákhoz és külön a bukásokhoz...) Mosható pelenkát használtam egy ideig, azt mindet használtan vettem, tökéletesek voltak - igaz, ezek újszülött szettek, amiket méretükből adódóan nem nagyon tud senki évekig nyúzni.

- babakád mehet használtan, mi dézsát és (kapaszkodj meg) egy nem lyukacsos alacsony szennyestartót használtunk, a lányaink imádták:-D de az a heti 1-2 alkalom ahányszor fürdettük őket az elején, annyira mindegy...

- cumi, cumisüveg, mellszívó. Na, ezekre finnyás vagyok, csak újonnan. Nekem kellettek ipari mennyiségben sajnos. Ami javaslatom van, hogy érdemes 5-6 cumisüveget tartani minimum tápis/lefejt anyatejes gyerek mellett, hogy legyen kéznél tiszta mindig. Az elektromos mellszívó egységet megvenném használtan ha kell, de a sterilezhető részt újonnan. Ez intim eszköz. Ugyanakkor lehet, hogy neked ezekre nem is lesz szükséged. Amúgy nekem még bejöttek az aventes kis poharak, azokat is újonnan vettük. Anyatej tárolására, hozzátáplálásnál nagyon jók és bevallom azontúl is simán használom őket tárolásra:-)

- babakocsi, hordozókendő, csatos hordozó, tolható tricikli (később). Ezekből jó a használt, sőt a szövött kendőnek jót is tesz ha be van törve. Babakocsiban keveset volt mindkettő, szóval visszagondolva jó hogy nem költöttem egy robogó árát rá.

- inhalátor, párásító, orrszívó. Nekünk van inhalátorunk, de ez főleg később jó. Újonnan vettük, valamiért fáztam a használttól, talán mert orvosi eszköz. Orrsziporszi filléres, újonnan venném, mert amúgy egy gyerek lelakja rendesen. A refluxos gyerekek mellett sajnos napi szinten kell. Van kézi nosiboonk (nosiboo go), először utáltam, de aztán megtanultam használni és már inkább ezt használom, mert nem kell naponta hasraesni a porszívóban vagy kirángatni ötször a helyéről.

- autósülés. Mi használtan kaptuk rokonoktól, de tudom hogy náluk ezek keveset futottak és tutira nem baleset után kaptuk őket. De ilyet neten, használtan nem mernék venni.

- kisruhák. Hát, nem leszek népszerű, de a legkisebb méreteket leszámítva (56-62) én újonnan veszem őket... Nem mondom, 1-2 szép használt darabot lehet találni a nagyobbakból is, de tapasztalatom szerint ahogy elkezd a baba aktívan forogni és csúszni mászni, illetve kezdődik a hozzátáplálás, a ruhák alig rakhatók el. Legalábbis a nagyobbik lányomról alig maradt ilyenkor ruha, max amit alig hordott, mert gyorsan kinőtt. Amit használt, azok max géprongynak mentek el. Szóval nem veszek használtan ruhát egy idő után.

2023. aug. 2. 04:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!