Felesleges lenne neki a supinált cipő?
Nekem konduktor mondta a következőket: a supinalt cipő idő előtt, ill. ha nem indokolt, csak elgyengíti a lábboltozat izmait, így segítség helyett csak ront a gyerek lábán, az egészséges lábaz elrontja. Lábboltozatot, helyes lábtartást a mezítlábas járkálás erősít füvön, egyenletlen talajon. A torna is nagyszerű. Ráadásul még nagyon kicsi, most alakul a lába, ha most eltolod egy indokolatlan supinált cipővel, akkor az abból eredő károk miatt lehet ortopéd orvoshoz rohangálni vele. Nekem a konduktor kifejezetten ellenezte, mozgásfejlődéses szakmai csoportban ugyanezt olvastam. Én saját ötletből tutifix nem adnék neki, semmilyen ortopéd fórumon nem javasolják indok nélkül a supinalt lábbeliket, ha az ortopédorvos nem javallotta kifejezetten!!!, akkor nem vennék neki.
Utolsó érv: anyukám is abban a divathullámban nevelt minket, amikor mindenre IS ajánlották a supi-cipőket, első cipőnek mindannyiunknak ilyesfélék voltak, kisebb testvéreimnél emlékszem is a vásárlásra. Nos, felnőve mindannyiunknak ugyanúgy bedől a bokánk, nem hogy nem segített, a mai szakmai hozzáállás alapján csak rontott rajta...
Egyébként pedig józan ésszel a befelé forduló lábat izomtónus-eloszlás okozhatja, az "húzza" rossz irányba a lábfejet, ezen pedig valóban az segít, ha a feszes oldalakat kitornáztatod, masszírozod, hogy engedjenek. Az, hogy extrán megtámasztod, a rövidült izmoknak nem segít.
(4-es voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!