Miért nincs 100%ban lebomló öko pelus?
Igen, ezért mondom, hogy valami oka volt, hogy eljutott a társadalom az eldobhatóig. A "valami ok" pedig egyértelműen a kényelem.
A visszafejlődés szót pedig direkt használtam pont azért, mert azt látom, hogy most eladják a "spanyol viaszt", a fú de ökofriendly mosipelust, mintha új találmány lenne, holott mi is történt? Semmi. Annyi, hogy egy-két nedvszívóbb réteget is legyártanak már a pelusokba a sima tetrákon túl és a teljesen műanyag külső pelus anyag helyett, amit mondjuk még a szüleim használtak rajtunk a tesómmal, kicsit bőrbarátabb, lélegzőbb külsőket használnak. Ez nem újdonság és nem fejlődés (szerintem), bár az lehet, hogy környezetbarátabb, már ha több generációnyi gyerkőc tudja használni ugyanazt a szettet.
Ugyanez megy a női higiéniai cuccoknál is. A kehely, az egy jó/jobb irány talán, bár azért azt is meg kell szokni, hogy ürítésnél némi macera. De mondjuk a mosható betétek, mensi bugyik azért közel sem annyira felhasználóbarátak, mint egy eldobható alternatíva és szintén "visszafejlődés" a fejlődés helyett. SZERINTEM.
Amíg ez így van, addig nem is lehet elvárni, hogy az elhivatott "környezetvédőkön" túl tömegesen átszokjon a társadalom a mosizásra, mert akárhogy is nézzük nyűg, nincs meg a mai világhoz képest elvárt kényelmi faktor.
Nagy hiba hogy a pelusokat nem 60 fokon mossák, az egyrészt fertőtlenít, másrészt tiszít.
Ecet gajra vágja a mosógép gumi tömítőjét én senkinek nem ajánlom.
Teafaolajat nem használok. Nagy divat az olló olajozás, de pont ugyanaz a gond vele mint az öblítővel.
Én mondjuk pont a mosható betét miatt kezdtem el gondolkodni a mosipeluson is. Nekem jól teljesített az is, sőt meg is lepődtem mennyivel könnyebb vele, jó nedvszívó, keveset kell vele foglalkoznom, úgyhogy én úgy gondoltam ha ennyit hoz a pelus is, az nyert ügy nekem.
Eddig bejött, bár tény a fazont el kell találni. És a betétet ami működik.
Ez lenne a minimum, hogy 60 fokon vannak mosva mindig, de jelenleg sok gyártó nem javasolja ezt és azonnali garanciavesztéssel jár PUL esetében. Csak a forgalmazók legtöbbször azért adnak hozzá egy normális kezelési útmutatót, árulnak Miofresht stb, edukációs anyagokat készítenek a helyes mosási és tisztítási folyamatokról, de már ott tartunk, hogy annyira megy le a szint, hogy látok rendszeresen egy forgalmazót aki a csoportban is térít, hogy miután levette a gyerekről és pisisen kakisan öblítés nélkül beverte egy vödörbe ahol napokig teafaolajjal tárolta, elég az ecet és a 30 fok. A pelenkái meg betétei amiket mutogat tiszta szürkék, kakifoltosak és azt reklámozza, hogy együttmossa a rendes szennyessel és milyen egyszerű a mosizás, az eszem megáll komolyan, mégiscsak higiéniai termékekről beszélünk, mondjuk mit várunk ha a gyerekére feladja és rajta fotózza azt is amit utána elad. Nem azt mondom, hogy minden alkalommal Sanytollal kell pörgetni a pelenkákat 60-90 fokon na de az igénytelenségnek is vannak alsó határai.
Az én gyerekemen mindent kipróbáltam szó szerint, minden fazont, fajtát, betétet de semmi nem vált be úgy igazából :(
Nem létezik olyan eldobható pelenka. Ipari komposztáló kellene hozzá.
Két mosisom volt. Utálták az eldobhatót, azt mondták, hogy csíp. Nem tudom milyen csoportban vagy benne, de ahol én, ott nem láttam még igazán frusztrált anyukát. Nekem heti 2x15 petcet vett el az életemből a mosható pelusozás. Cserébe a gyerekek iszonyú hamar érezték, hogy a vevterméknek nem ott a helye a pusban. Fiam 2,5 évesen már éjjel nappal pelenkátlan volt. Lányom 17 hósan döntött ugyanígy.
Mosis eü betétem van, borzalmas. Kettő van, de nagyon ritka hogy használom, és csak itthon, el sem tudom képzelni hogy azt pl egy farmer alá hogy lehet elviselni.
A mosi pelussal rájöttem hogy a legnagyobb bajom az sok idő és pénz mellett, a helyhiány. Egyáltalán nincs hol áztatgatnom. Hely és szag miatt. Apuka utálná, ez is biztos. Nem tetszik továbbá mekkora csomagot csinál a babáknak. És a csoportban folyamatosak az ázós, teljes ágyneműs posztok. Szóval ennyi utánajárás alapján elengedtem a dolgot, dmes rossmannos és moltex pelussal készülünk első körben, és ECt ki szeretném próbálni majd egy idő után. Ennyit tehetek egyenlőre, 4 nap múlva találkozunk a hercegnőnkkel ☺️
A mosható pelenka tisztítása, összekészítése valóban időigényesebb, mint az eldobható pelenka feladása, kidobása. Viszont az a szülő, aki mosható pelenkát használ és mellette minél több időt szeretne a gyerekével tölteni, meg fogja tudni oldani, hogy mosható pelenka használata mellett is legyen ideje a gyerekére. Aki pedig a gyerek mellett/rovására valamilyen más tevékenységet szeretne folytatni, az el fog időt különíteni rá, akár mosható pelenkát akár eldobhatót ad a gyerekre.
Első ránézésre korszerűtlennek, idejét múltnak tűnhet a mosható pelenka, nem a középkorban élünk már. Viszont közel annyi szemét nem volt a középkorban, mint most...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!