Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babakocsik, hordozók » Ajánlanátok újszülött kortól...

Ajánlanátok újszülött kortól is használható, egyszerűen alkalmazható hordozót?

Figyelt kérdés
Szeretném már olyan korán elkezdeni a hordozást, ahogy a szülés utáni regenerálódásom engedi, ehhez keresem a számomra megfelelő típusú hordozót. Ami fontos, hogy a kendő műfaja távolabb áll tőlem, nem szeretnék sokat szórakozni ide oda hajtogatással és kötözgetéssel, szóval jó lenne valami egyszerűbb, "használatra kész" megoldás, de ahogy láttam, a legtöbb csatos hordozó inkább nagyobb kortól ajánlott. Nézegettem mei tai és hasonló hordozókat, de aztán annyi lehetőséggel találkoztam, hogy most már teljesen elbizonytalanodtam, hogy mi lenne a legjobb választás, ami a babának is kényelmes még egész pici korban is. Köszönöm, ha ezzel kapcsolatban megosztjátok a saját tapasztalataitokat, tippjeiteket!
2023. máj. 30. 09:18
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Hasonlóan voltam az első gyermekemnél, illetve nálunk apa is rengeteget hordozott, nála pedig kizárt volt a kendő. Így egyeztettem egy hordozási tanácsadóval, mit javasol:

1. Hoppediz Bondolino: Én ezt választottam, egyrészt az ára miatt (használtan kb. 10.000 Ft), másrészt a tépőzáras derékrész miatt, ami egyedülállóan kényelmes volt! Apa, sőt anyós is könnyen megkötötte. Viszont háton hordozáshoz már nem volt olyan kényelmes, mint elől hordozáshoz, és a felvétel is macerás volt hátra, összehasonlítva a csatossal.

2. Lili-tai: Sokan dícsérik, de itt mindenhol csomózni kell, ami nyomhatja a derekad, hátad, ha esetleg ülsz vele. Én a közel 40.000 Ft-os használtpiaci árat is sokaltam érte. Egy másik hordozási tanácsadó javaslata még néhány mei-tai, amikre nagyjából ugyan az igaz, mint a lili-taira, de igazából egyikkel sincs személyes tapasztalatom: Hoppediz hop tye (buckle vagy classic), Fidella baby tai, Diva mei tai. Ha van lehetőséged próbálgatni, akkor hajrá, sztem szuper első közös hobbi a babával a hurciválasztás, rendesen rá lehet kattanni :D

3. Hoppediz Primeo: Ez egy újszülötteknek való csatos, ami valóban használható újszülött korban, nem úgy, mint azok, amikre csak ráírják a gyártók. Használtpiaci ára kb. 30.000 Ft, egy bnőm ezt használta mindkét gyermekénél, mivel a kendőnél sokkal gyorsabb és egyszerűbb volt számára (azt is használta, de ritkábban). Neki is hordozási tanácsadó javasolta, 1 évesen nőtték ki, és váltott nagyobb csatosra (Manduca xt, és BeLenka).

4. Sokan mondják még a cloose caboot, ami lényegében egy "előkötött", vagy előformázott rugalmas kendő, én sajnálom hogy nem tudtam kipróbálni.

5. Rugalmas hordozókendőből állítólag a manduca sling (max. 15 kg) anyaga sokkal vékonyabb, stapább és jobban, könnyebben köthető, mint pl. a liliputié (max. 9 kg). Ha mégis kendőben gondolkodsz, én azzal próbálkoznék.

Amikor 10-12 hónapos körüli lett a lányom, elkezdte kinőni a bondolinot, így váltottunk csatosra. Nagyjából 8-10 féle csatost próbáltam ki kölcsönözve (Maraya, Fidella, Möbius, Ringa Fuba, Magyarinda, Manduca XT, meg még amikre nem emlékszem :D), és kizárólag a Manduca XT volt kényelmes számunkra. Hihetetlen érzés-beli különbséget voltak, így a csatost sztem csak próba alapján vásárold majd meg! De többféle mei-tai-t is kipróbáltam, és ott is hihetetlen érzés-beli különbségeket tapasztaltam, pl. a Gremese mei tai-ok olyan rosszul méretezettek voltak, hogy a terpesz kicsi volt az 1 évesnek, de a derék rész hosszú... Hihetetlenül rossz konstrukció, tán nem is gyártják már.

- Szövött kendőt is próbáltam, az akkor 1 évessel, és gyűlöltem. Mindenhol lógott, a gyermek rúg-kapált kötés közben, az anyag vastag volt, pár perc alatt kirúgta magát belőle, macera volt az egész.

A karikás kendő számomra azért nem is volt opció, mert féloldalasan terhel, és egy hosszú alvás során instant gerincferdülést kapnék :D. Nem volt ritka2-4 hónapos kora között, hogy 4-6 órát aludt egyhuzamban rám kötve a gyermek, ez karikásban esélytelen lett volna.

Összességében én 2 dolgot tudok javasolni a tapasztalataim alapján:

1. Lődd be a pénztárcádhoz a dolgot, nem mindig a legdrágább a legjobb.

2. Próbálj olyat választani, ami vmilyen módon állítható terpeszszélességgel és hátrész-magasság állítással rendelkezik. Vedd figyelembe, hogy nyomhat csat, csomó.

3. Ha van rá lehetőséged, próbálj! Hihetetlen különbségek vannak, amik az alkatodtól függően változnak. Mindenkinek más jön be.

+1: Ha a gyerek feszeng a hurciban, akkor 2 opció lehet:

- vagy a hurci rossz/rosszul van beállítva --> Erre jó a próbálgatás, kölcsönzés.

- vagy a gyermekben van izomfeszesség --> irány a Dévényes állapotfelmérésre, egyből kiderül van-e ilyen jellegű gond.

2023. jún. 5. 09:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!