Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » SOS! Lázas kisgyereket mikor...

SOS! Lázas kisgyereket mikor és hogyan kell borogatni?

Figyelt kérdés
21 hónapos kislányom belázasodott,tiszta forró,adtam be neki kúpot,de mikor kell vizes borogatást csinálnom?Nincs benne tapasztalatom,adjatok tanácsot légyszi!
2010. júl. 7. 22:22
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha a kúp nem viszi le a lázát, akkor mindenféleképpen mindkét bokájára, mindkét csuklójára és homlokára is tegyél hideg vizes borogatást. De szerintem már most ráteheted, hiszen gyorsabban leviszi lázát! Ha nem segít a borogatás akkor jöhet a hűtőfürdő.
2010. júl. 7. 22:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha a kúp nem használ vagy nagyon magas a láza,kiegészítő kezelésnek is jó a borogatás vagy a hűtőfürdő. A kivitelezését itt találod:"égül megindul a hőleadás.

Nehezen csillapítható láz esetén a fizikális lázcsillapítás módszereit is alkalmazhatjuk: a hűtőborogatást és a hűtőfürdőt. Hűtőborogatás esetén állott, vagy szobahőmérsékletű vízbe mártunk törülközőt vagy lepedőt, ebbe kell becsavarni az egész testet nyaktól lefelé. Ezt negyedóránként, ill. a lepedő átmelegedésekor kell cserélni. A boka és a csukló beborogatása önmagában nem elégséges. Borogatás alatt soha ne takarjuk be a gyermeket meleg takaróval.

Leghatásosabb és leggyorsabb lázcsillapító módszer a hűtőfürdő. A gyermeket meztelenre vetkőztetjük, a kádba testhőmérsékletű vizet engedünk, ebbe ültetjük a gyermeket, majd hűtjük a fürdővizet hideg víz fokozatos hozzáadásával. Körülbelül két perc alatt lehűtjük a vizet 28 - 30 fokosra. Addig alkalmazzuk ezt az eljárást, amíg a testhőmérséklet 38 fok alá nem csökken. A hűtőfürdő maximum tíz percig tarthat, de ha a gyermek dideregni kezd, azonnal fejezzük be. A vízből kiemelve a gyermeket szárazra töröljük, könnyű ruhába felöltöztetjük és vékony takaróval takarjuk be, hogy a hőleadást ne akadályozzuk." Jobbulást a kislányodnak!

2010. júl. 7. 22:29
 3/10 anonim ***** válasza:
A 9 hónapos kisfiamnak nem rég volt 38,5-ös láza. Mi nem borogattuk, hanem hűtőfürdőztük (37 fokról fokozatosan hűteni kell a vize 27 fokra, úgy hogy beleülteted a vízbe és a lábához engeded a hideg vizet). Le is ment neki hamar, utána meg kapta a Panadol szirupot.
2010. júl. 7. 22:29
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem elég, aha csupán a homlokra és a végtagokra teszel borogatást! az egész testet hűteni kell!
2010. júl. 7. 22:30
 5/10 anonim ***** válasza:

Elöször is fontos, hogy ne jéghideg legyen a viz, hanem csak langyos!! A karját és a lábszárát tekerd be lazán vizes, kicsavart ruhával (pl. textilpelenka, konyharuha. törölközö), ha megmelegedett, akkor cseréld ki.

De nekem sokkal jobban bevált annak idején a gyerekeknél, hogy lefürdettem öket: a kiskádba tettem olyan kicsit meleg vizet, amit még nem érzett a gyerek túl hidegben, és amikor már benne ült, akkor lassacskan engedtem hozzá hidegebbet, amig hüvös-langyos lett a viz. Amikor elkezdett benne kicsit vacogni, akkor kiszedtem, ovatosan megtörölgettem, de dörzsölgetni nem szabad, mert visszamelegszik. Ez azért volt jobb, mert igy nem érte hirtelen a hideg viz és nem esett neki annyia rosszul.

Viszont ha 2-3 óra alatt nem javul, akkor menj vele az ügyeletre, mert akkor nagyobb a baj. De holnap mindenképpen kerest meg az orvost. Jobbulást a kicsinek!!

6/10 anonim ***** válasza:
A kúptól számítva ha egy óra múlva nem megy le a láza,vagy semmit nem csökken,és magas láza van (39 fölött),akkor borogasd be.De ne jéghideg lepedőbe,hanem langyosba.A hűtőfürdő is jó,makacs magas láznál ültesd a kádba a szokásos hőfokú fürdőjébe,majd lassan kezdj hidegebbet adagolni,és kb 10 percig üljön benne.Ne ijedj meg!
 7/10 anonim ***** válasza:

Szia! Nagyon magas hőmérsékletnél(38.5<) vagy, ha nem megy le a láz, akkor mindenképp hidegborogatás!

Én 20' szoktam várni a kúp után a borogatássál persze, ha nem mozdul a hőmérséklet!

2 csukló és a 2 bokát borogasd, estleg a homlokot is!

2010. júl. 7. 22:32
 8/10 A kérdező kommentje:
Koszi a sok választ!Akkor várok még egy kicsit,ha még mindig forró lesz,beborogatom.Holnap meg elmegyunk orvoshoz.Még egy kérdés,milyen a lázgorcs?Honnan tudom,hogy az az?Amikor megfurdettuk este,rázta a hideg,kicsit megijedtem.
2010. júl. 7. 22:38
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha lázas és kijön a számára kellemesen meleg vízből, nem csoda, ha borzong, esetleg remeg, még mi felnőttek is szoktunk reszketni ilyenkor :) a lázgörcs az egészen más! "tünetek

A szimpla lázgörcs a hat hónaposnál idősebb, háromévesnél fiatalabb gyermekeknél fordul el. Időtartama pár perc, miközben a láz 38 Celsius-fok fölé emelkedik. A görcs az egész testre kiterjed, utána a gyermek fáradt és álmos lesz. A rendszeresen előforduló komplikált lázgörcs a hat hónaposnál fiatalabb, illetve a háromévesnél idősebb gyerekeket érinti. Időtartama több, mint húsz perc. Ebben az esetben nem lázasodik be a gyerek, csak hőemelkedése van. A görcs kiterjedése általában féloldali.

Egy adott lázgörcs esetében teljes biztonsággal nem állapítható meg, hogy szokványos lázgörcsről vagy egy kialakulóban lévő epilepszia első, alkalmi terhelés kiváltotta jelentkezésérõl van szó. Fiatal csecsemõ lázgörcse az agyhártyagyulladás elsõ tünete is lehet.

Kezelés

A szimpla lázgörcsökkel kapcsolatban nincs sok tennivaló. Fektesse le a gyereket, tegyen feje alá párnát. Ne takarja be, mert a görcs hőtermeléssel jár. Fordítsa oldalfekvõ helyzetbe, hogy nyála kicsorogjon a szájából. A lázcsillapítás a görcs alatt felesleges, utána orvos döntse el, szükség van-e gyógyszerre.

Komplikált lázgörcs esetén mindenképpen indokolt a kórházi ellátás, megfigyelés, kivizsgálás. Az ismétlődő, elhúzódó görcsök feleslegesen terhelik az agyat, elősegítik az epilepsziás működészavar kialakulását. A görcsök megelőzésének legbiztosabb módja, ha tartós gyógyszereléssel csökkenti a gyermek görcskészségét. "

2010. júl. 7. 22:42
 10/10 anonim ***** válasza:
De,hány fokos a láza? Mérted?
2010. júl. 8. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!