Hogyan kell helyesen elkészíteni a hűtőfürdőt és a vizes borogatást? A borogatást milyen gyakran kell cserélni? Az egész mellkast be kell borogatni, vagy csak a bokát és a kezet? Hány fokos láznál célszerű ezeket csinálni? Ezeknek vannak fokozatai?
Mi 39,5 fölött csináljuk, ha a lázcsillapító nem hatott, de meg kell mondjam a hűtőfürdő általában nem tart olyan sokáig és sokkal rosszabb is, mint a borogatás.
Hűtőfürdő:
ORVOS szerint:
Indul kb 37 fokról, kicsit szokja, aztán folyamatosan töltöd hozzá a hideget, amíg eléri a 28 fokot mindezt kb 10 perc alatt, aztán kiveszed.
ami jobban bejött:
Indul 38 fokról, szokja, ha megszokta kis hideg, kb 1-2 fok hűtés, ezt is szokja és így tovább kb 34 fokig, ez kb 20 perces.
Borogatás:
A gyereket egy vizes törölközőbe tekerted (háta mellkasa) ezt betekered egy szárazzal és jól betakarod, ha átmelegszik, akkor csere. Kb 2-3 csere után pihenés.
Kis láz esetén, ha a gyerek nem fázik, akkor ne öltöztesd túl. Csak úgy lazán, ahogy te vagy. Mert akkor nem tud párologtatni. Először hülyeségnek tartottam, de bejött.
én 39 körül szoktam, lázcsillapítót pedig elvből nem adok a gyereknek. a legtöbb orvos is azon a megállíptáson van, hogy előbb a természetes módszerek,mert egy gyerek májának nem tesznek jót a gyógyszerek. oké, hogy nem egy tabletta fog ártani, de miért ne oldjam meg természetesen, ha lehet.
a fürdőt úgy csinálom, hogy kb kézhőmérsékletről indulok és fokozatosan hűtőm, közben mérem a gyerek testhőjét. legalább 37re le szoktam vinni neki, utána még pár percet marad a vízben.
borogatás helyett pedig priznic. ilyenkor bevizezek egy törülközőt, kicsit kihűtöm és beletekerem. gyorsabb és hatékonyabb is, mint kis területű borogatás.
olyan gyakra cserélem, hogy 37-38 között maradjon a hője.
A hűtőfürdőt a gyerek testhőmérsékletéhez kell igazítani, tehát ha 39 fokos láza van, akkor 39 fokos vízbe fekteted, és a lábai felől engeded bele folyamatosan a hideg vizet, lassan és fokozatosan, mindig keverve. A borogatást állott vizes ruhával célszerű csinálni, ha már megmelegedett a végtagokon, akkor csere. Mellkasra is lehet, de azt nagyon nem szokták szeretni a gyerkőcök, és jobb is a hűtőfürdő. Ha teszel a mellkasára is, arra vigyázz, hogy a pocakjára ne kerüljön belőle, mert a húgyhólyagnak nem tesz jót. 39 fok alatt nem szoktunk hűtőfürdőzni, csak ha makacs a láz. 39 fölött mindenképpen.
Gyerekosztályos nővérke
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!