Dysmaturus újszülött? Később lehet gond? Másnak is volt kis súlyú a babája?
A babám 38. héten született, 49 cm és 2580 grammal.
Harántfekvés miatt muszáj volt a császár.
Most 4 hónapos, 58 cm és 6350 gramm.
Az Apgar 9/10 volt neki a kórházban születéskor, 4 nap után haza is engedtek minket, sárga sem volt és nem volt vele semmi gond azóta sem. Azóta sem mondta senki, hogy nem lenne rendben, járunk gyerekorvoshoz, védőnőhöz, voltunk kardiológián is, meg teljes csecsemő ultrahangon, sehol nem mondtak semmit.
Én sosem dohányoztam, nem ittam alkoholt, terhesen dietetikus által előírtan étkeztem, szóval minden rendben volt. A méhlepénnyel sem volt semmi gond amúgy, nem volt elöregedve. Így nem is értem miért lett ez a vége.
Mi lehet az oka, hogy ez lett a babával?
A nőgyógyászom aki egyben genetikus is, azt mondta nem mindig kell okokat keresni, lehet hogy semmi, egyszerűen kisebb lett, van ilyen, amíg minden vizsgálati eredmény jó és szépen fejlődik addig nem kell aggódnom. De annyi rossszat olvastam erről, hogy később is lehetnek problémái az így született csecsemőknek. Vigyem még el valahova vizsgálara vagy mit csináljak vele?
Fiam 39+4-re született, tökéletesen egészséges terhesség végén.
48 cm, és 2700 g volt.
2580 grammal mentünk haza a kórházból.
10/10-es apgar, soha senki nem mondta, hogy bármilyen rendellenesség lenne.
Sőt, a dokinőm azt mondta, amikor megszületett, hogy milyen cukik az ilyen picúrka babák, sokkal édesebbek, mint a nagyobbak.
Szóval még csak nem is utalt arra, hogy bármi rendellenes lenne.
Most volt áprilisban 6 éves a fiam, 120 cm, 25 kg, 128-134-es ruhákat veszek neki, szóval a papírformát túlteljesíti, nagyobb a sztenderd méretnél. Okos, értelmes, megy iskolába.
Ne aggódj ezen, nem egyformák a babák, vannak picik, meg óriás babák.
Én soha sehol nem olvastam, hogy egy egészséges, de pici babának később bármi problémája lenne csak azért, mert kis súllyal született.
Feleslegesen ne paráztasd magad!
1-es vagyok, iker unokahúgaim 1 hónappal jöttek előbb.
1,8 és 1,7 kg volt a súlyuk.
Most egészséges 18 éves lányok, készülnek egyetemre.
Szóval ne téveszd össze, a kis súlyt, a koraszülöttséggel, és extrém alacsony súllyal (pl 1-1,5 kg-mal született babák).
Nekem mindkét gyerekem dysmaturus/IUGR. A lányom 38. hétre 2200 gramm volt 44 centivel, a fiam 2670 gramm 54 cm, szintén 38. hét. Nekem az volt a gond, hogy gyakorlatilag elfogyott a magzatvizem a végére. Nem szivárgott meg semmi, csak ez ugye cserélődik, és egyre kevesebbet termelt a lepény, míg végül alig volt, ezért nem tudtak megfelelő ütemben nőni a babáim. A lányomnál a 35. hét után nem uh-ztak, ezért nem is tűnt fel sajnos senkinek (ott még belefért a normálba a magzatvíz, a baba meg határon belül volt kicsi, nem volt kontroll). A fiamnál alaposabb dokim volt, előbb észrevette a problémát, jobban figyelt, és befejezte a terhességet, mikor úgy látta, hogy már nem fejlődne tovább a baba.
A lányom nemsokára 4 éves, egészséges teljesen. A fiam nekem is 4 hónapos, vele sincs semmi gond, teljesen normális baba. Legtöbbször amúgy nem szokott lenni semmi probléma, ne ijedj meg.
Utolsó, nem lehet, hogy diszkalkuliás vagy, csak ezt nem ismerték fel? Ez a számolási zavar nem függ össze a kis születési súllyal, és az intelligencia szintet sem befolyásolja.
Amúgy, kérdező, ne aggódj, lehet, csak genetikailag kisebb termetű a babád.
Az én idősebb lányom pont a kiírt napon, 3030 grammal született, ha a 38. héten jött volna, ő sem lett volna több 2600 grammnál. De már 6 éves múlt, egy jó képességű, ügyesen rajzoló és jó sportoló kislány, aki szeptemberben iskolába megy.
Úgy tudom, egy átlagos, érett újszülött súlya 2500 - 4000 gramm közé esik, így ha úgy vesszük, a Te babád is beleesik ebbe a tartományba. Ne aggódj, ha jól fejlődik és a mozgásfejlődése és az értelmi fejlődése is a korának megfelelő, biztos nem lesz semmi baj vele a későbbiekben sem.
Mondjuk nekünk semmi jele , és sehol nem mondtak semmit.
A kórházban sem, itthon vettem csak észre, hogy ez van a zárón amúgy.
Ha a harántfekvés miatt nem szedik ki a 38. héten, akkor nem tudom mi lett volna.
Csak én meg tiszta ideg vagyok, hogy mi van, ha van valami baja amit sehol nem vettek észre. Bár gondolom csak tűnne fel nekem is azért valami. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!