Amíg nem figyelgem anyukám földimogyórós pufit adott a 10 hónapos babámnak állítólag csak megnyalta . Ti mit tettetek volna?
Nyilván nem semmiért tiltják a mogyorót. Minél kisebb korban találkozik vele, annál súlyosabb a következménye, ha alapból allergiás.
Mi tettem volna? Elővettem volna rendesen,hogy ha ennyire sík a dologhoz,akkor nézzen utána vagy nem hagyom egy pillanatra sem vele egyedül. Ezek a pufi xarok,tejszelet és társai semmilyen korú gyereknek nem valóak,nemhogy babának.
Anyósom egy kanál fagyit nyomott a másfél évesem szájába,aki az álmosságtól sírt este,szerinte viszont éhes volt. No komment...Holott tudja,hogy egyáltalán nem eszünk cukrosat,pláne nem engedjük a gyereknek. (4éves és nem eszik most sem cukrosat). Alaposan megkapta a magáét mindkettőnktől. Egyéb tipikus nagyszülős hülyeségeik is vannak,így sosem tévesztjük a gyereket szem elől.
Komolyan!
És mikor és hol találkozhat a gyerek életében első ízben allergén étellel? Ilyenekkel, mint: tengeri gyümölcsök, eper, olajos magvak, hagyma...
Élete első mogyorós csokiját egy kórház sürgősségi osztályán adjam neki? Epret egy mentőállomás előtti padon kóstoljon? A körzeti orvos rendelőjének parkolójában ehessen első ízben hagyma karikát?
Volt egy tanulmány is, hogy (azt hiszem) Izraelben szoktak ilyen mogyorós pufit korán adni, pár hónaposan, és jelentősen csökkent az allergia megjelenése.
Illetve a glutén esetében az a legújabb ajánlás, hogy még szoptatás alatt-közben kell bevezetni, így csökken az allergia kockázata. Egyre többen pedzegetik, hogy azért van ennyi étel allergiás, mert 4 hónapos kortól egyre kevesebb az anyatejes baba, és mire bevezetik az allergéneket, addigra az anyatej védő hatása már nincs jelen.
Ezt csak azért, hogy megnyugtassalak, hogy a pici nem volt veszélyben.
Egyébként beszélj anyóssal, hogy ha etetni akarja, akkor hajrá! De adjon olyat, ami be van vezetve. Esetleg kis listán tedd ki a konyhába. Nyugodtan kérd meg, hogy pároljon répát, főzzön krumplit. Biztos, hogy lelkesen fog pepecselni a babakajával, és meg is eteti. Tételezd fel a legjobbat, hogy csak babázni akar újra, és alig várja, hogy etethesse. Vond be, és nem kezd partizán akciókba.
Adj neki nasi listat, hogy mit adhat neki. Ott vannak a mindenfele egeszsegesnek nevezett kolesgolyok, babakekszek egyebek.
A valaszom: kiakadtam volna. Nalunk volt ilyen a csaladban. Csak mézzel, a rokonom szerint mivel sirt a baba o csak kedveskedni akart neki, de en mondtam de hat beteg lehet tole. Na de magyarazhatom, hogy botulizmus es belehalhat vagy allerizalhat 1 eves kor alatt, ha mas azzal szorakozik hogy o csak csupa joszandekbol enni ad neki olyat, amirol semmit nem tud csak azt hogy de hat ez fincsi lesz neki. Akkor leszidtam elmondtam miert nem es majd hogy par honap mulva adhat neki, addig birja ki.
Méztől botulizmust kapni?Na, erről se hallottam még.
Az baromsàg, hogy mindentől el kell tiltani egy babàt, 10 hónaposan a lànyom azt ette amit mi, persze amit meg is tudott enni.
Pl a virslit imàdta, ette amikor már volt annyi foga, hogy tudott ràgni.
Pont ez a túlféltés miatt van ennyi laktóz, glutén, szöcske meg katicabogàr allergia, mert túl van ez dimenzionàlva.
Nagymamàm mesélte, hogy apàm szalonnàt szétkent a kenyeren, pàr hónapos lehettem, és adott belőle.
34 éves vagyok, makkegészséges, a lànyom 9, semmit nem kap el, nem tüsszög, nem kiütéses, de állítom, ha mindent betartottam volna amit ajánlanak, többször járnànk orvoshoz.
Megj. A botulizmust úgy tudtam hústól lehet kapni, de mamàr ez itthon nincs jelen.
Felvilagositas a maradi magyaroknak:
Az USA- ban 4 hotol ( !! ) van foldimogyoros, tenger gyumolcsei, tojasos bebietel! Es hat ugye a ket orszag nem egy szinten van, de hatha 100 ev mulva utolerjuk oket ...
Nem kell leragadni mindenben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!