Meddig nem kell fürdetni a babát? Ez miért jó/jobb?
Igazából én úgy voltam vele, hogy majd mindig este altatás és etetés előtt fürdetjük a picit (még csak terhes vagyok). De van egy instaoldal, és ott írták, hogy sokkal jobb, ha a kórházban egyáltalán nem fürdetik meg és nem éri víz, és otthon is elég hetente egyszer, kétszer. Ezt eléggé furcsának gondoltam így hirtelen, megnéztem a kommenteket, és kb mindenki azt írta, hogy a kórházban ők sem engedték a fürdetést, és csak 1, vagy 2 hét után fürdették meg a babát először... De ez nekem annyira furcsa. Még császárnál sem patyolat tiszták a babák, és hiába nem "koszolódik" úgy, mint egy felnőtt, azért mégiscsak lehetne a fürdetés az estének egy fix pontja.
Vagy tényleg felesleges és ártó a babára nézve, ha minden nap fürdetve van?
Nem vitát szeretnék, kíváncsi vagyok erre egyszerűen.
Valóban nem szükséges minden nap fürdetni, akár 3-4 naponta is elég, DE a napi rutin kialakításában sokat segít, ha kezdetektől minden nap be van ez is iktatva.
Decemberi a fiam, ott a nagy hidegben még a gyerekorvos is mondta, hogy nem muszáj feltétlen minden nap... mondjuk szerintem ez úgy az első 4-6 hétre vonatkozhat. Utána már sok a látogató, sok a séta, tehát talán már szükségszerű is a dolog.
Nyugat Európába lakom, kifejezetten javasolják hogy az első időkben NE fürdessük sűrűn, hetente egyszer bőven elég, ezzel is fejlődik az immunrendszere ugyanis nem mossuk le róla bőrön található védő réteget.
Meglehet nézni Magyarországon minden második gyerek bőre problémás, száraz, ekcémás.
A magzatmázból igen sok vitamin szívodik még fel a fejen keresztül. Ezt itt nálunk picit sem mossák meg. A babát pár orával a szülés után mosogatják kicsit le, de fürdetni minek is kelle.
Egy újszülött börének szinte semmi védekezése nincsen. A leggyakoribb probléma a kiszáradt bör és pont ezért is óvják a baákat, és mondják, hogy heti 1x elég megmosdatni.
Ha a popot minden kaki után folyóvizben vagy vizes kendövel átmosod akkor a többi részén ugy sem lesz büdös.
Nekem a gyerekeim csak heti 1-2x mosakodnak télen most 6-8 évesek. Ès nem büdösek. Ugye nyáron ez sokkal gyakoribb mert akkor koszosak is lesznek, és koszosan nem mennek ágyba, de télen hol koszolodnának el. Feneküket foilyóviz alatt a kádban megmossák, de ök nem ülnek bele csak ritkán a kádba.
Kérdezd meg nagyanyádat, hogy ö és az anyukája heti hányszor fürödtek, és, hogy volt-e börpanasza a gyerekkorukban? Lavorban mosakodás volt régen is a minden napos.
Anyukám nyugdíjas már de védönö volt. Erröl beszélgettem vele, miért is alakult ki Mo-n ennyire, hogy a gyerekeket képtelenek az anyukák fürdés nélkül letenni. Ö azt mondta, hogy a védönöi szolgálat azért alakult mert nagyon magas volt a csecsemö halandóság, ennek egyik nagy oka a TBC volt. A betegségek többsége a koszos házakban a koszban élöket súlytotta, vagy onnan indultak el a fertözések. Ezért a védönök elsödleges feladata a koszból kiemelés volt. De közben a házak is komfortosodtak és a fürdöszoba egy státuszszimbolum is lett. Anyukák akik minden nap tudnak gyereket mosdatni. Aztán ahogy egyre jobban keményedett a víz, és egyre több szappan, tusfürdö lett mindenhol már nem a koszbol származó betegségek álltak elö, hanem a száraz bör és azzal járó problémák. Most átesve a ló túloldalára próbálják a börgyógyászok rávenni az anyákat, hogy a fürdetést ne vigyék túlzásba. De ugye a régi berögzöttség, hogy valaki csak akkor tiszta ha minden nap zuhanyzik nehezen levetközhetö.
Èn babának sem fürdettem öket minden nap, és nagyon jól beállt az esti rutin is, mindig is jól alvó babák voltak, 3 hósan mindegyik végig aludta az éjszakát 8-6-ig. Esti elalvással soha nem volt gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!