Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Okoz a babának korai lelki...

Okoz a babának korai lelki sérülést, ha?

Figyelt kérdés

Diagnosztizált szülés utáni depresszióm van, járok terápiára és mindent megteszek, hogy kijöjjek a gödörből.

Kb az idő 60%-ában tudok kapcsolódni a babához, mondókázunk, énekelek neki, nagyokat nevetgélünk stb. Viszont a fennmaradó időben képtelen vagyok lelkes és boldog lenni. Nem tudok mosolyogni, nem tudok játszani, nem vagyok képes vidám és energikus anyuka lenni. Ellátom természetesen (pelenka, etetés, torna stb) és soha nem hagyom sírni, de egyszerűen nem tudok vele mosolyogni, mókázni. Egy kupac búval baxott kaka vagyok. Ott vagyok mellette, de olvasgatok vagy csak szomorú fejjel nézem.

Kárt teszek benne? :( Borzasztó bűntudatom van, nem így kéne ennek lennie, de nagyon rosszul vagyok és jelenleg ez a maximum amit ki tudok facsarni magamból.

Akinek volt szülés után lelki gondja és esetleg nem úgy foglalkozott a kicsivel ahogy megálmodta: milyen kisgyerek lett belőle? Boldog? Biztosan kötődik? Bízik a világban? Mer elmenni a szoknyàtok mellől?

2019. jan. 8. 13:29
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
(És mielőtt valaki betámad: nem én vagyok az aki két éve ebben a témában kérdez, sőt a nazzolós sem én vagyok. Pusztán bekezdésekbe szedtem a kérdésem, hogy átlátható és tagolt legyen, a könnyebb olvasás érdekében.)
2019. jan. 8. 13:31
 2/14 anonim ***** válasza:
Mekkora babáról beszélünk?
2019. jan. 8. 13:34
 3/14 A kérdező kommentje:
Bocsánat, igen, ez nem épp mellékes info... 4 hónapos most. Gyógyszereket nem szedek mert szoptatok.
2019. jan. 8. 13:41
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Az arckifejezésedből ő még nem ért semmit, maximum azt érzi, hogy feszültebb vagy. Az viszont őt is stresszelheti. Ilyen kicsi babának még nincs igénye arra, hogy 0-24- ben mondokázz vele, ezen ne agyalj. Vannak nyugtató teák,amiket lehet szoptatás alatt is inni, esetleg azt megpróbálhatnád, vagy ha van rá lehetőséged, időnként bízd másra pár órára, és törődj magaddal is.

Amiket leírtál, abból látszik, hogy minden megtennél érte, csak az a nem jó, hogy ennyire rágörcsölsz.

Nekem ez sokat segített anno.

[link]

2019. jan. 8. 13:54
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Azt gondolom, hogy teljes mértékben irreális elvárásaid vannak magaddal szemben. Képtelenség az idő 100%-ában mindig vidàmnak lenni. Mindenkinek szüksége van időre, amíg regenerálódik. Nem vagyok pszichológus, de szerintem a saját elvárásaid súlya alatt roskadozol. Ne akarj tökéletes anya lenni. Senki sem az.
2019. jan. 8. 14:04
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Eg ypár dolog eszembe jutott: egyrészt ha tényleg a vele töltött idő 60%-ában képes vagy szívből mosolyogni és kapcsolódni hozzá, ahogy te fogalmaztál, az nem feltétlenül (sokkal)kevesebb, mint amennyit egy átlagos, depresszióval nem diagnosztizált, csak szimplán hullafáradt anyuka képes szívből(!) mosolyogni.

Másrészt: ne azt nézd, hogy kárt teszel-e benne, hanem azt, hogy ami tőled telik, azt mind megetszed-e érte, és keményen dolgozol-e azért, hogy ami tőled telik, az mindig egyre több és több legyen. Én úgy értem, ez megvan.

Ugyanis azt a célt nem szabad kitűznünk magunk elé, hogy nem teszünk soha semmivel kárt a gyerekünkben. Ezen sokan kii fognak akadni, mert erről nem szoktunk nyíltan beszélni, de igazából mindannyian sokat ártunk a gyerekünknek, csak talán mindannyian mással.

Van, aki depressziós, van, aki elfojtja az érzelmeit, van, aki kikiabálja magából a feszültséget, van, aki a gyerekével szembe tökéletes, de a házassága szörnyű, van, aki elválik, van, aki elkényezteti a gyereket, van, aki meggondolatlanul árt neki a szavaival, van, aki párszor odasóz, soroljam? Szabadna ezek közül akárcsak egyetlen egyet is? Nem. Árt ezek közül bármelyik is a gyereknek? Igen. Van olyan ember, anya, aki telejsen hibátlan? Nincs.

Ha szeretet van, minden van. A gyerekeink számára mi vagyunk az első és legközelebbről megismert példája az emberi teljességnek a magunk gyarlóságaival és hibáival együtt. Amelyek mellett ha ott van a feltétel nélküli szeretet iránta, akkor a problémák mind megoldhatóak lesznek, azok is, amiket mi okozunk AKARATLANUL.

A kérdésedre válaszolva tehát: igen, lehet, hogy a depressziód hat rá, sőt, valószínű. De ezzel meg fogtok tudni birkózni. Csak folytasd az utad a gyógyulás felé, ez a lényeg.

2019. jan. 8. 14:10
 7/14 A kérdező kommentje:
Kedves válaszolok, utolsó különösen! Szívből köszönöm nektek a bátorító szavakat és a gondolatokat. Valószínűleg igazatok van, hogy tökéletes anya akarok lenni és ez valószínűleg akkor is elég nagy lelki teher lenne, ha más bajom nem lenne.. Próbálom szem előtt tartani amiket leírtatok nekem
2019. jan. 8. 14:46
 8/14 anonim ***** válasza:
85%
Te csak egy normális anyuka vagy :)) Minden jó lesz, egyre jobb lesz, ahogy nő a baba. Kitartás!
2019. jan. 8. 14:52
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező! Az igazi depresszió (közelről ismerem) ott kezdődik nekem hogy minden pillanatban csak az idő múlását várod. Ha te tényleg őszintén tudsz ennyit jókedvű lenni a babáddal, ez csak azt jelenti hogy emberből vagy, és a hormonok okoztak egy kis depresszív időkaszot, de hidd el az anyàk nagyon nagy része átéli ezt. Arról nem is beszélve hogy a többedik gyereknek még ennyi sem jut sokszor. Nekem pl ott volt egy folyamatosan hisztiző másfèl éves. Gondolhatod!:) ahogy a többiek is írtàk engedd el a megfelelni vágyást, és ne skatulyázd be magad depressziósnak (legalábbis ez csak a szülés utáni, és tudd hogy el fog múlni). Az utolsó kérdésre válaszolva: igen az első gyereknél nekem is volt ilyen, a férjem is alig bírt elviselni, azt mondta csak azért tartott ki mellettem mert tudta hogy ez szülés utáni depresszió, és nem változtam meg örökre. Most már egy tündéri két és fél éves, makacs mindig volt, de társaságkedvelő, nagyon jólelkű és vidám. Túlélte, pedig a tesó születésekor meg idegbaj volt itthon:)
2019. jan. 8. 14:58
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

60%?? Nem vagyok depressziós, de ennek a negyedére nem voltam/vagyok képes!

Nem vagyok az a dalolászós vigyorgós fajta.

A gyerekeim jól vannak

2019. jan. 8. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!