Miért olyan "jó" ha egy baba 10 hónapos korában elindul?
Nem provokatív akarok lenni, de sok anyuka büszkélkedik ezzel. Pedig nagyon nem kellene.
A csontozat kialakulása szempontjából, és a későbbi ortopéd problémák elkerülése végett fontos az egy éves kor, vagy azt követő időszak.
Nem keverik össze azzal, hogy feláll a gyerek és bútorok mellett lépked?
Szia!
A fiam 9,5 hónapos volt amikor elindult. És nem, nem kevertem össze a bútor mellett lépkedéssel.
És 12.-re van is időpontunk az ortopédiára... :(
Hát érdekes. Az én kislányom 5 hónapos. Amikor félig űlő helyzetben vagyunk és magam elé emelem, akkor úgy csinál, mintha járna. A kis lábai teszi egymás elé. Természetesen nincs teher rajta, mert tartom a testem fölött.
Pl anyám most árulta el, hogy "jaj kislányom, te milyen ügyes voltál, 8 hónaposan mentél már". El tudom képzelni az ő mentalitásából, hogy erőltette a dolgot, hogy tudjon dicsekedni. Szerencsére később se gerincferdülésem nem volt és más egészségügyi problémám sem.
De már most látom, hogy az én kislányom is hamar lábra fog állni. Nem fogom erőltetni, de ha a bútorok mellett kapaszkodva feláll, akkor nem tehetünk mást.
Persze sokszor a szülők is szeretik egymást túllicitálni. Hogy nehogy már a szomi gyereke 2 héttel hamarabb járjon. erőltessük egy kicsit. Ezt helytelnnek tartom.
Sajnos tényleg nem lehet ezzel mit csinálni.... unokatesóm kisfia 10 hónaposan már egyedül ment, szegénykémnek nagyon görbe is a lába. De már kezd kiegyenesedni, szóval csak nem marad olyan teljesen.
Kisfiam 7-7,5 hónapos kora között tanult meg felállni. Most 9 hónapos, a bútorokba kapaszkodva lépeget már, és nem kicsit edzi az izmait: leguggol, feláll, leguggol, feláll, és ezt csinálja szinte nonstop egész nap. Van egy bébikompunk, amit kívülről használ afféle járássegítőként: belekapaszkodik, és ahogy gurul, tolja maga előtt, lépeget. Gondolom, hamar fog ő is járni, de nem tudok vele mit csinálni. Szögezzem a földhöz?
11 hónapos a kislányom, még nem lépked a bútorok mellett, nem is állt még fel, nem tudja magát álló helyzetbe húzni. Ezért sok ismerős anyuka folyamatosan azzal jön, hogy még a te lányod nem állt fel, biztos kis lusta, mert az ő gyerekük már 7-8 hónaposan felállt és egy évesen önállóan megy.
Nem erőltetem majd feláll ha elég erős lesz hozzá.
Van egy ismerősöm akinek a kislány 6 hónaposan ,már lépegetett és most ortopédtushoz vitte mert O lába van a gyereknek.
Nekem csak a versengéssel van bajom, úgy érzem sok szülő mintha verseny lenne úgy fogja fel a babája fejlődősét.
Nem akarok senkit ezzel megbántani.
szerintem egyáltalán nem jó ha egy éves kora előtt elindul a baba. Viszont vannak olyan akaratos babák akiket meg sem lehet kötni menni akarnak, csak erőltetni nem szabad:)
08.46-os vagyok. Azt még elfelejtettem írni, hogy a kisfiam 10 kg, tehát valószínűleg elég "erős" ahhoz, hogy ilyeneket csináljon, és nála megdőlni látszik a nagy súlyú baba = lusta baba elmélet (egyébként a csontozata erős, mert nem duci).
Hozzá kell tennem: nem örülök neki, hogy így belehúzott, mert aggódom, nehogy ortopédiai problémánk legyen ebből.
Az én babám 6 hónapos, de el sem tudnám képzelni, hogy felálljon. Pedig egy barátnőm kisfia 6 hónaposan felállt a járókában és 8 hónaposan már bútorokba kapaszkodva lépegetett. És még nem űlt fel egyedül, nem mászik. De természetesen ilyenkor már nem tud mit csinálni az anyuka, esetleg tényleg azt, hogy megpróbálja elterelni a figyelmét. Szerintem ezek a "korai felállások, lépegetések azért vannak, mert nem teszik le idejében a földre a babát. ( persze biztos vannak kivételek) De az én gyerekeimnek még lehetőségük sem volt felállni, mert 4-5 hónaposan leraktam a földre, szivacsra, plédre és amíg nem tudott gurulni, kúszni, mászni, addig nem is tudott odajutni a szekrényhez, asztalhoz, hogy megkapaszkodjon. Igaz a járókában lenne lehetősége, de ott sem tartózkodik sokat.
Egy régi Spock könyvben azt olvastam, hogy azok a babák állnak fel korán, akiket "szűk helyen tartanak". Mert így nem vízszintesen mozog, mivel nincs helye, hanem függőlegesen, tehát felfelé kapaszkodik. Biztos van benne igazság.
De hozáteszem, hogy ha tényleg magától csinálja, akkor nem gond. Csak sok anyuka panaszkodik, hogy mindig állni akar és ha nem segítek neki, akkor hisztizik. Aztán a sok segítésnek az lesz a vége, hogy úgy kierősödik, hogy tényleg egyedül fog állni és akkor az anyuka megkönnyebbül, hogy egyedül áll és milyen ügyes. Csaképpen ha eleinte nem segített volna, akkor lehet inkább a mászást választotta volna a baba.
Miért jó? Hát anyuka szemszögből nézve, még el tudtam volna képzelni egy kis időt, amikor nem kell a kisfiam után futkozni egész nap, hanem egy helyben játszhattunk volna, de ő nem így gondolta. Sosem volt ültetve, akkor ült fel, amikor akart. Sosem állítottuk, mégis 7,5 hónaposan felállt. 9 hónaposan már a bútorok mellett sétált, és 10 hónaposan folyamatosan ment. Azt azért megnézném, ezt hogyan lehet siettetni, vagy esetleg gátolni kellett volna? Sosem volt ortopédiai problémája, remélem nem is lesz, már 1,5 éves.
Az már más lapra tartozik, hogy ki, mennyire akar nagyot mondani, és dicsekvés, nagyot mondás miatt túloz dolgokat, én is tapasztaltam ilyent, de van ilyen is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!