Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha eddig elhanyagoltam a...

Ha eddig elhanyagoltam a babámat, azt még be tudom pótolni?

Figyelt kérdés
A napokban beszélgettünk barátnőmmel,akivel elég ritkán látjuk egymást.Azóta nem hagy nyugodni a dolog.10 hónapos a lányom,apa természetesen dolgozik,2-en vagyunk itthon,apa fél 5kor jön.Mivel kicsi a lakás,kénytelen vagyok mindent akkor csinálni,mikor ébren van,mert nem akarok zajolni ha alszik.Tehát akkor főzök,takarítok,tergetek,stb.A babám eljátszik egyedül,vagy ha nyűgös és még dolgom van,próbálom még lekötni kicsit vagy 1-2 percet nyüszizik és húzza a nadrágomat.Délelőtt és délután játszótérre megyünk (nem sokáig,mivel nem nagyon tud ott még mit csinálni),ha apa hazajön sétálunk,boltba megyünk,stb.Így gyakorlatilag nem sokat vagyok vele szemtől szembe és tanítom.Persze ha sétálunk is mondom,hogy kutya,cica,néni bácsi,bicikli,szaládgál,leesett,stb.Barátnőm lánya ennyi idősen a szemem láttára megmutatta a testrészeit,ráhúzta a karikákat a rúdra.Az enyém még mutogatni sem tud,bár úgy tudom,ez még normális.Barátnőm nem főz,hanem a férje mikor hazaér a munkából.Nem takarít,hanem a férje szintén.Járnak mindenféle foglalkozásra,zenebölcsi,úszás,stb.Mi nem járunk ilyen helyekre,autó nélkül nehéz is lenne.Az én lányom integet ha megkérem rá,tapsol,kapaszkodva lépeget,csak a baba szót használja tudatosan (mást nem is tud mondani).Rázza a fejét ha vmire nemet akar mondani.Persze sokat mosolyog,szereti a társaságot,de óvatosan közelít mindenhez illetve mindenkihez.Aztán ha meggyőződött róla,hogy nem bántja az adott dolog,feloldódik.Tusom,hogy gyerek függő is és nem minden a foglalkozás,de úgy érzem,elhanyagoltam a gyereket eddig és most be kell vhogy pótolnom ezt a 10 hónapot.De nem háríthatom még a házimunkát is a férjemre.Mit tegyek?
2010. jún. 26. 21:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Néha bennem is felbukkannak ilyen érzések, de nem reagálom túl... Rgen még ennyit sem tudtak foglalkozni velünk, mert textilpelenkát mostak, ráadásul nem is volt automata mosógép, az apukák igen kicsi hányada segített a háztartásban, stb..

Szerintem is próbáld tartalmasabbá tenni azt az időt, amíg együtt vagytok. Csináljatok többféle dolgot, hogy te se und meg: pl. először olvass rímes verseket, aztán mászkáljatok a padlón, aztán táncoljatok, mondókázzatok, stb...

És ne aggódj, nem kell itt semmit sem bepótolni szerintem.

+ Amikor nagyobb lesz, változik a helyzet, ott áll majd melletted, és ha akarod, ha nem, vele "kell" foglalkozni :)

2010. jún. 26. 23:32
 12/17 anonim ***** válasza:

Nem egyformák a gyerekek, lehet, hogyha a nap 24 órájában vele játszanál, akkor sem lenne olyan, mint a barátnődé. Bocsi, ezt nem sértésnek szántam, de majd később behozza. Az én lányom pl. már 8 hónaposan mondott egyszerű szavakat, minden anyuka engem irigyelt. Na, most meg a szomszéd kisfiú már verset mond, a lányom meg még csak most tud alkotni egy pár szavas mondatot.

Zenebölcsibe mi is jártunk, a lányomat nem érdekelte, otthagyott bennünket az énekléssel együtt, és inkább a játékokkal játszott.

Egyébként nem olvastam végig az összes választ, de az előzőnek igaza van. Pl. a szomszéd 75 éves öregasszony elmesélte nekem, hogy ő bezárta a kisszobába a gyereket, ő meg ment ki a földekre dolgozni. Meg nem volt ám mosógép, meg eldobható pelenka. Ahhoz képest én milyen lusta dög vagyok, hogy nem főzök, hanem ételfutártól rendelek. Hát, nem egészen így, de majdnem ezt mondta. Mert jó, hogy ő most meg annyira ráér, hogy a szomszéd után leselkedik. (Bocs az offért.)

Szóval szerintem tök normális, amit csinálsz, nem baj, ha egyedül is eljátszik a gyerek.

2010. jún. 26. 23:49
 13/17 anonim ***** válasza:

Szerintem az a normális, amit te csinálsz.

Ti legalább együtt vagytok hármasban a férjeddel és a babáddal, és nem az van, hogy hazajön a munkából szerencsétlen, és még kezdjen el takarítani, vagy még te akkor kezdj el este főzni. Ez nem egy szép családi élet.

A babád úgyis jelezné, ha kellenél neki.

Jól csinálod szerintem.

2010. jún. 27. 06:59
 14/17 anonim ***** válasza:
55%

Én is azt gondolom, hogy remekül csinálsz mindent, nem kell azt a gyereket agyonfoglalkoztatni, hagyni kell, hogy egyedül fedezze fel a világot. Ha naponta azért játszol vele, beszélsz hozzá, énekelgetsz neki, megszeretgeted, akkor biztosan elég. A sok babafoglalkozást szerintem nem is babáknak találták ki, hanem unatkozó anyukáknak, ahogy az előttem szóló is írta, a gyerek nem is foglalkozott a zenebölcsivel, hanem a játékokkal. Na ezzel nem azt akartam mondani, hogy ő unatkozó anyuka, a jelenlévők mindig kivételek:-)))

Nem mondom, hogy nem hasznosak, de csak akkor, ha a gyereket is érdekli. Így írtad, hogy a játszótéren nem igazán tud még játszani. Ezt az időt fordíthatod akkor a tanítására is, akár kint a játszótéren, ott is megmutathatod neki a szemét, a pociját stb.

Nincs mit bepótolni, el ne dobd a fakanalat és a porszívót:-)))) Örülj, hogy egyedül is eljátszik, örülj az együtt töltött perceknek, óráknak, azokat használd ki, és maradtok boldog család, okos és szép gyerekkel.

2010. jún. 27. 08:44
 15/17 anonim ***** válasza:

szia, sztem ne hasonlítgasd más babához a tiédet. minden baba másban jó, tutira van olyan, amit a te kislányod jobban tud, mint a barátnődé. amúgy meg 3 éves korra midnen gyerek nagyjából ugyanott tart, akármikor kezdett beszélni, vagy akármikor húzta először rá a karikát a rúdra. kivéve persze, ha debil vagy zseni. gondolom, nem debil a gyereked, az meg még később kiderülhet, hogy zseni. :)

a másik: nem kell egész nap a gyerekkel foglalkozni. az nem baj, ha elvan magának. bizony akkor sem feltétlenül úgy végzi az ember a házimunkát, hogy agyereke alszik, ha megteheti. mert pl. lehet hogy önzőség, de én amikor laszik a ygerekem, akkor netezni szoktam, és a házimunkát este, reggel csinálom, amikor alszik, vagy az apjával van, vagy pedig amikor ébren van....nem hiszem hogy ez ártalmára válik, meg kell tanulnia egyedül is ellennni egy kicsit. én emellett nagyon sokat is fogllakozom vele. régen ez úgy nézett ki, hogy egséz nap rajtam lógott.....amíg meg nem tanult mászni, szinte állandóan kézben volt. mert unalmas volt neki egy helyben. sokan mondták, hogy jaj, majd később megszokja, és nem lesz tőle nyugtom . ehhez képest, amióta mászott, egyre jobb volt, majd ahogy menni kezdett, még jobb lett. most, 18 hósan simán elfoglalja magát, ha főzök, teregetek , pakolok stb. és már megérti, hogy mi az, hogy ezt még megcsinálom, mindjárt megyek, és játszom veled. tudja, hogy délelőtt kicsit mással fogllakozok, aztán megyünk a boltba, játszótérre, majd délután , este játszom vele, amert akkorra már minden dolgoat elvégezetm. csak akkor nyűgi, ha vmi baja van, foga jön, vagy anpokban a 18 hós oltás miatt 1 napig. szóval sztem te se hanyagolod el a tiádet, ha beszélsz hozzá, gondolom, néha azért játszotok együtt, nézegettek könyvet vagy akármi. a legtöbbet a gyerek úgysem a direkt tanításból tanulja, hanem az utánzásból, megfigyelésből. akkor is megtanulja, hogy mi a piros, meg sárga meg kék, ha leülsz vele, és szajkózod neki, meg akkor is, ha csak a napi tevékenység során lazán beleszövöd a beszédedbe....szóval sztem nincs mi bepótolnod. ;)

2010. jún. 27. 12:15
 16/17 anonim ***** válasza:

én uúgy csinálom, mint te, 2,5 hónapos a babám.

sztem nem kell minden percüket lekötni, meg kell tanulnia egyedül is ellenni, így is tapasztal!

sztem ne bánd ezt a 10 hónapot. a bnődnek meg szupi swora van, hogy apa mindent megcsinál. mondjuk én ebből a szempontból kicsit régimódi vagyok, és háztartás az én dolgom. ha apa hazajön a munkából, elég a ház körüli dolgok neki és azért ő s szeret a babával lenni fürdetépsig, amikor neki is fontos dolga van, azaz levetkőztetni a fiát, kicsit átmozgatja, masszírozza, én előkészülök és fürdetjük. neki is kell a babával lenni!

sztem nem csinálod rosszul a dolgokat!

2010. jún. 28. 08:00
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
2010. jún. 28. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!