Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha gyes alatt lesz vki terhes...

Ha gyes alatt lesz vki terhes és elmegy dolgozni 4 vagy akár 8 órában gyes alatt amíg tud, az "bezavar" a gyedben amit a második baba után kap?

Figyelt kérdés

Azt már kiderítettem, hogy gyes alatti terhességnél úgy járok jobban ha gyesen maradok és nem táppénzre megyek mert akkor a régi béremet amivel anno eljöttem azt veszik ismét alapul,(passzív állományban vagyok)csak azt nem tudom, hogyha gyes alatt vállalok munkát amíg még bírom terhesen akkor az mennyire zavar be a gyednél.Mit vesznek akkor figyelemben!Mert ugye 4órában nyilván kevesebb a fizu mint 8 órában volt.Nem akarom, hogy lehúzza vmi.

Remélem érthető voltam:)

2010. jún. 26. 12:55
 1/9 anonim ***** válasza:

nekem azt mondták, hogy ha meghaladja a 180 napot akkor a gyes alatti bérből fogják megállapítani. de ha nem haladja meg a 180 napot akkor a régi munkahelyről fogják.

Én most ezért mondtam fel. mert mi is babát szeretnénk!

2010. jún. 26. 13:07
 2/9 anonim ***** válasza:
A helyzet egész pontosan az, hogy ha gyes alatt szülsz, akkor megnézik, miért nem volt 180 bérezett napod. Ha azért, mert nagyobbrészt gyes-en voltál, akkor a minimálbér lesz a következő gyed alapja. Ha visszamégy dolgozni, kiveszed a szabikat, majd 4 órában dolgozol, akkor ebből az átlagkeresetből számítják a gyedet. Ha gyes alatt szülsz, de az előző évben csak pl. 3 hónapot voltál gyes-en, akkor a gyed alapja az előző gyed alapja lesz.
2010. jún. 26. 13:35
 3/9 anonim ***** válasza:
Első válaszoló, jól értem, hogy felmondtál? Ha nincs munkaviszony, nem jár gyed:( Vagy van új munkád?
2010. jún. 26. 13:35
 4/9 A kérdező kommentje:

Húha!Már megint más infókat kaptam:(

Inkább nem is kérdezek már hanem ha aktuális a tb-hez fordulok:)ugyanis még nem jött össze a második baba egyenlőre. Mindenki máshogy tud mindent, már teljesen belezavarodtam. Nekem azt mondták, ha gyes alatt terhes leszek és szülök akkor a passzív állományban lévő munkahelyemen kapott bérem lesz a mérvadó ismét mint az első babánál.De most megint más az infó.

Azért köszi

2010. jún. 26. 13:47
 5/9 A kérdező kommentje:

Egyébként a gyes előtt gyeden voltam(vagyok júliusig).

Ha nincs 180 bérezett nap akkor a fizum a mérvadó a következő gyednél ismét?Ha pedig elmegyek a gyes alatt melózni és ott vagyok 180napot akkor pedig az lesz a mérvadó?

2010. jún. 26. 13:50
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, "bezavarhat"!

Úgy van, ahogy a 13:35-as válaszadó írja.

Szeretném, ha megértenétek végre, hogy amennyiben a 2 baba között visszamentek dolgozni, akkor ez a jövedelem, akár munkabér, akár szabadság vagy betegszabadság...lesz a következő juttatásoknak az alapja, illetve ebből átlagolnak! Ilyen esetben nem menne vissza évekre 180 bérezett napot keresni!

Ehhez még hozzátartozik az is, amit az említett válaszadó írt, hogy nem mindegy mennyi ideje vagy Gyes-en a baba születése előtt, mert ha főleg Gyes-en voltál, akkor minimálbérrel számolnak, ha viszont főleg Gyed-en akkor az új Gyed alapja azonos az előző Gyed alappal.

2010. jún. 26. 14:05
 7/9 anonim ***** válasza:

első vagyok. igent felmondtam ,mert egy órás mellékállásom volt. amúgy gyesen vagyok és a fő munkhelyemről jöttem el gyedre.

és nekem ezt ajánlották. mivel szeretnék 2. babát. októberben jár le a gyesem és bízom benne hogy addig megfogan a baeby.

2010. jún. 26. 14:22
 8/9 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Itt is tudsz kérdezni. nekem itt segítettek!

Első vagyok

2010. jún. 26. 14:37
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Hosszú leszek, hogy lásd miről is szól a törvény:

A Gyed-nél is a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján állapítják meg. Ha ez nincs, azaz az előző évben nincs számításba vehető jövedelmed, akkor a jogosultság kezdő napjától számolnak visszafelé 180 napot.

Ha nincs meg a 180 nap, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével állapítják meg, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a Gyed alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

Ha Gyed-be, Gyes-be szülsz és azért nem volt figyelembe vehető jövedelmed, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesültél, a Gyed naptári napi összegét a korábban folyósított Gyed alapját képező összeg figyelembevételével állapítják meg, ha az a minimálbér, szerződés szerinti vagy tényleges jövedelmed számbavételénél kedvezőbb.

Vagyis: ha azért nem volt meg a 180 nap, mert a kismama az irányadó időszakban táppénzben, Tgyás-ban vagy Gyed-ben részesült, akkor a Gyed-nél az előző ellátás alapja lesz a következő Gyed alapja is.

Ha viszont a kismamának azért nincs 180 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt Gyes-ben részesült, akkor az új Gyed alapja a minimálbér lesz, kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a Gyed alapja a kevesebb összeg lesz.

Ezért fontos, hogy Gyed-be szülsz-e vagy Gyes-be és ha Gyes-be, akkor jobb, ha az első hónapokban.

Mert, ha már bőven Gyes-en vagy és a 2 gyerek között nincs meg a 180 bérezett napod, de vannak bérezett napjaid – tényleges jövedelmed, akkor ezekből a napokból számolnak, abban az esetben, ha ennek az összege kevesebb mint a minimálbér.

Akiknek magas lett a bérkorrekció miatt a bére illetve 100% betegszabadságot kapnak, azoknak megéri visszamenni Gyes alatt 180 bérezett nap híján is, mert az ebből (lehet akár csak a szabadság, betegszabadság is) számolt átlag több lehet, mint a minimálbér.

Akinek viszont kevés a fizetése, annak nem éri meg, csak akkor, ha ledolgozza a kellő időt ahhoz, hogy meglegyen a 180 bérezett napja. Azt pedig ilyen esetben végképp nem ajánlom, hogy Gyed-ről azonnal táppénzre menj. Ha nagyon muszáj, akkor előtte, mindenképp vedd ki a szabikat, ezek emelnék a 70%-os betegszabadságos béred átlagát és a vége talán meghaladja a minimálbért.

Szívesen válaszolok, ha valami nem érthető ebből sem, de ne feledd, hogy valójában mindenki egyénileg van elbírálva és az, hogy nekem vagy másnak hogyan számolták nem jelenti azt, hogy nálad is ez lesz a módszer. Igyekeztem felsorolni a lehetőségeket, de mindenkinél a legfontosabb az idő és a bére, ebből adódnak a különbségek, hogy kinél mi a kedvezőbb és miből számolnak.

2010. jún. 26. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!