Szerintetek sérül a gyerek lelke, ha soha nincs nagy karácsonyfájuk csak egy nagyon pici?
Nem mindegy, mit értünk kicsi alatt.
Egy méteres vagy picit nagyobb fa az asztalon, ha olyanok a lakás adottságai, teljesen jó.
Mikor én voltam gyerek, nagyonpicinek hatalmas fáink voltak, utána ilyen kb 6-7 éves koromtól kisebbek. Akkor már ketten voltunk anyukámmal. Én élveztem gyerekként, hogy "én választom ki" a fát, mindig az volt a mérce, hogy csak egy picit nagyobb legyen, mint én. Akkor hagytunk fel vele, mikor kamaszként eljutottunk a két méteres fákig, azt már hova tegyük. :D
Volt olyan év, mikor nekünk is 20 centis műfánk volt, miután apám otthagyott minket, és nem futotta másra. Én tudtam, hogy az "rossz", de ez főleg azért volt, mert édesanyám is gyűlölte, a szegénységre és a magányra emlékeztette.
Később az enyém lett az a pici fa, mikor albérletbe költöztem, és bár nem töltöttem ott az ünnepeket, mégis szerettem volna, hogy legyen valami karácsonyi. Arra jó volt, nem zavart, hogy pici.
Szóval, összességében: egy "pici" fával, ami csak méteres, azzal nincs gond. Van, ahol el se férne nagyobb. De azt is lehet közösen díszíteni családilag, alárakni az ajándékot, meg minden (nálunk ez a szokás pl.)
El tudok képzelni olyan szitut, mikor nincs más, mint a miniatűr műfenyő (vagy akár igazi, láttam ilyen cserepes csodákat), de nem minden évben.
Nem sérül.
Sokkal inkább akkor, ha nincs szeretetteljes légkör, szóváltás, idegeskedés van, nincs békesség vagy akár megkockáztatom: ha akármit kíván, megkap mindent a gyerek. Fa miatt nem kell aggódni. Karácsonykor a Megváltó eljövetelének kell örülni.
Akkor most leírom: nálunk karácsony sincs. Hívd a gyámhivatalt, ez már bántalmazás! XD
Amúgy szerintem törődj a saját dolgoddal. Lehet, hogy náluk ezerszer szeretetteljesebb légkör van, mint máshol, lehet, hogy más dolgokban mindent megkapnak a gyerekek. Sőt, az is lehet, hogy pont azért van náluk jó hangulat, mert nem stresszelik azon magukat, hogy de mindenképpen 3 méteres fa kell, mert a Kovácsék megszólnak, ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!