Te mit csinálsz olyankor, amikor a baba ölben szeretne lenni és ezért sír, neked viszont olyat kell csinálnod, hogy hordozókendőben sem tudod magadra kötni, pl. hajat mosol?
Az elsőnél még én is kiugráltam a zuhany alól, és ott álltam csöpögve a baba ágya mellett, várva hogy biztosan visszaaludjon. Nem tudom, mit hittem, mi lenne, ha még öt percet sírna, míg megtörölközöm és felöltözöm...
A kistestvérének aztán már meg kellett várnia, hogy a nagyot kivegyem a fürdőkádból, hiába kezdett sírni abban a pillanatban, hogy fürdetni kezdtem a tesóját. És ahol még több gyerek van, ott óhatatlanul mindegyik megtapasztalja, hogy anya nem dob el kapát, kaszát és rohan hozzá azonnal. Persze van az a sírás, mikor mégiscsak ezt csináljuk, de olyat szerencsére ritkán hallani.
Védőnőként és négygyerekes anyukaként (köztük ikrekkel) szomorú vagyok, hogy még mindig nem jutott el mindenkihez milyen káros a sírni hagyás.
Röviden: a baba ösztönlény, csak a tudatalattija működik. Az viszont nagyon, és fontos dolgokat gyűjt be. Baj van, szólok anyának, anya megoldja vagy ha nem is tudja megoldani, de mellettem van. Baj van, szólok anyának, ő nem jön és nem segít.
Ez az ösztönösség később csökken, kopik, de a kamaszkor elején újra felerősödik. Márpedig akkor nagyon nem mindegy, hogy a "baj van" után milyen lépések következnek.
Egy hajmosás pedig soha nem egy hajmosás. Csak ezzel kezdődik. Aztán már fontosabb a mosogatás, főzés, netezés.... nem csak 3 percig, 20-50 percig. Meg amúgy is, erősödjön a tüdeje. Nem kell megideologizálni a dolgot, sírni hagyni a babát rossz.
Természetesen nem kell lomposnak, igénytelennek sem lenni. Van annak a gyereknek apja, van amikor mélyen alszik. Van hordozókendő. Nem tart örökké ez az időszak, de az egész életét megalapozza, befolyásolja.
Ha olyan védőnővel beszéltek, aki minimum 15 éve dolgozik ugyanabban a körzetben, meg fogja erősíteni hogy a problémás kamaszok, fiatal felnőttek nagy részét sírni hagyták. De nem egy pszichológus is írt már a témában (és nem Vidaágira gondolok, akinek nincs ilyen irányú végzettsége).
Nem, nem arról volt szó hogy kimegy valaki wc-re. Olvassatok utána a legújabb kutatásoknak.
Persze hogy tudja a csecsemő hogy dolga van az anyjának.... Nem, ő úgy tudja hogyha nincs anya, akkor meghal. Mert megeszi a karfogú tigris, belehal az időjárásba stb. Mert évezredekig ez így volt, és bizony ő nincs tisztában vele hogy már egy biztonságos szobában van. Azt tudja, hogy egyedüllét=halál.
Ha meg hirtelen program van, akkor aki a program alatt a babával van be tud vállalni vele még 20 percet, amíg megmosod a hajad.
Lehet gyártani a kifogásokat, csak felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!