Hozzátáplálással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni mit hogyan készítsek el, hogyan kezdjem, illetve folytassam?
Végre egy védőnő, aki nem akaraja hozztátplálni atáoszeres babát, inkább örülnöd kéne.
Krémtúrót, leghamarabb 8 hós kora után adj, akkor is csak otthon készítettet, boltit ne!
És a húsleves is várhat.
Mennyi idős a babád?
Én csak üvegessel próbálkozom, most 4 hós a babám, vashiányos, ezért a doki is ajánlotta, hogy kezdjük már most a hozzátáplálást.
Talán az üvegesben lévő alapanyagok ellenőrzöttebbek, mintha a boltban vennék pl. almát neki. Legalábbis nekem most ez a nagy kérdésem. Időnként felröppen, pl. hogy mérgező a paprika a Tesco-ban, így inkább üvegeset veszek neki. Persze ha van nálatok a kertben, szóval tuti az alapanyag származása, akkor miért ne.
Én úgy tervezem, hogy a tízórai lesz először gyümölcsre kiváltva.
Az én védőnőm se egy ász.Ezért megértelek.
Ha tápszeres a baba,4 hós kortól már el szokták kezdeni a hozzátáplálást.Gyümik,aztán főzelékek zöldségből turmixolva.6 hós korig alma,barack,sütőtök,krumpli,répa és ezek kombinációja.Húst csak 6 hós kortól lehet adni.Túrót,natur joghurtot,sajtot csak 8 hós kortól.Krémtúrót majd akkor te tudsz neki csinálni túróból és gyümölcsből.Húslevest még sokáig nem.Zöldségeket is sokáig magában (kevés vízben) főzzük vagy víz fölött pároljuk és turmixoljuk pépesre.Ha lesz foga,akkor már csak összenyomkodjuk.A főzelékek összetétele általában 1/3 krumpli,2/3 más zöldség.Neten lehet találni babakajás recepteket!
Ezt ajánlom figyelmedbe, szerintem nagyon jó:
Az Egészségügyi Közlönyben is benne van, hogy 4 hótól el lehet kezdeni:
Szolidok (az anyatejen és tápszeren kívüli ételek) bevezetése
A nemzetközi irodalom „szolid” néven foglalja össze az anyatejen és a tápszeren kívüli egyéb ételeket. Bevezetésük a
folyékony-pépestõl a szilárd ételekig folyamatosan történik, mind típus, mind állag szempontjából. Nagy
jelentõséggel bír a szolidok bevezetésének idõpontja, amelyet a csecsemõ fizikai fejlettsége és állapota (a gyomor-bél
rendszer érettsége, a fogfejlõdés, betegségek, örökletes hajlam) mellett pszichés tényezõk is befolyásolnak. Ez a
rendkívül érzékeny korai idõszak a késõbbi problémák (allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások, obesitas stb.)
kialakulása szempontjából is meghatározó.
Bevezetésükre általában 6 hónapos kor körül kerül sor, de az anyatejes táplálás hiánya esetén 4 hónapos korban
állíthatók be legkorábban
Az elsõ szolidok lehetnek gyümölcsök, gluténmentes (pl. rizs) vagy glutén-tartalmú (búza, árpa, rozs, zab) cereáliák és
fõzelékfélék.
Gluten tartalmú szolidokat 4 hó elõtt semmiképp nem, 7 hó elõtt azonban mindenképp fokozatosan be kell vezetni,
lehetõség szerint amíga csecsemõ szopik (a legújabb ismeretek szerint ez csökkenti a coeliakia, a diabetes mellitus és a
búzaallergia kockázatát).
A szolidok bevezetésének sorrendje nem szigorúan kötött, de minden területen a fokozatosságra kell törekedni azért,
hogy a fentebb említett problémák elkerülhetõk legyenek és az anya-gyermek kapcsolat se szenvedjen kárt. Egyszerre
csak egy ételt, kis mennyiségben (10-20 g) adjunk és fokozatosan emeljuk az adagot. Ha az elválasztás a cél, az a
célszerû, hogy 2-4 hét alatt váltsunk ki egy szopást. Az új ételek 3-5 nap különbséggel kövessék egymást, de abban az
esetben, ha valamely új ételt a csecsemõ nem fogyaszt szívesen, vagy problémát észlel a szülõ, figyelmeztessük, hogy
semmiképpen ne erõltesse annak folytatását.
Stb.
Fent van a neten az egész! Vannak benne olyan részek, amiket a védőnőknek sem ártana újra átolvasniuk! Én tegnap találtam rá és olvasgattam, sajnos nem előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!