Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy reagáljam le, ha 23 hós...

Hogy reagáljam le, ha 23 hós nagylányom "veri" a 10 hetes kislányom?

Figyelt kérdés

Eddig semmi gond nem volt, imádta, szerette, puszilgatta, ölébe kellett tenni, igényelte, hogy beszélgethessen vele és mosolyogjon rá.

A napokban valami változott, kevesebbet puszilgatja, kevesebb igénye van rá, és már többször megütötte, hozzávágott valamit - persze ott voltunk, megakadályoztuk, de láthatóan nem is érdekli, csak mosolyog, ha rászólunk.

Mit tegyek ilyenkor?

2010. máj. 14. 16:15
 1/8 anonim ***** válasza:
45%

Én is vertem a testvéremet, most felnőttként utáljuk egymást.

Talán próbálj meg az értelmére hatni, hátha még visszafordítható a folyamat.

A szüleim nem nagyon foglalkoztak az egésszel, ezek szerint rosszul tették.

Talán jutalmazd a nagyobb gyereket, ha szeretgeti a kisebbet.

2010. máj. 14. 16:23
 2/8 anonim ***** válasza:
68%

Hát mindenképp magyarázattal érsz valamit! Biztos féltékeny rá! Amikor ő is látja ne szertgessétek csak úgy a kicsit, hogy a nagyobbat is szeretitek! Rossz ilyenkor nekik, mert mindenki a kicsiért van oda, babalátogatók, nagyszülők stb...

Hozzáteszem én is verekedtem a nővéremmel, de mi ezért nem utáljuk egymást, bár nálunk még egy elég veszélyes balaset is történt, nővérem futott utánnam én meg becsuktam az üveges ajtót amin ő átnyúlt, az ütőere bánta, hála a gyors szomszédok reakciójának megmenekült. Spriccelt ám a vér... Mégis szeretjük egymást, bár nagyon másak vagyunk!

2010. máj. 14. 16:29
 3/8 anonim ***** válasza:
71%
Amikor ő is ott van... (ezt akartam írni!)
2010. máj. 14. 16:30
 4/8 anonim ***** válasza:
78%

Nálunk ugyanez a helyzet majdnem, a fél éves fiamnak a 27 hónapos keresztfiúnk megy neki állandóan. Pedig van a családban más 2-3 éves gyerek is, ők nagyon szeretik a kicsit. Soha nem volt kivételezve egyikkel sem, ugyanúgy szeretgettük őt is. De valamiért mégis 10 megnyilvánulásából 9-ben megy, illetve menne neki a gyereknek. Mondjuk mi nem hagyjuk, amikor pl. bottal ütné. Próbáld neki elmagyarázni, hogy milyen jó is az, hogy van kistesója, majd milyen jókat játszanak, ha felnő stb. És hogy a kistesó is mennyire szereti őt, csak nem tudja még neki elmondani, meg hasonlókat mondhattok neki, már van annyira nagy, hogy ezt megértse.

Engedni ne engedjétek, hogy bántsa. Nagyon kis gonoszak tudnak lenni a gyerekek, de talán ha többet szeretgetitek őt is látványosan, használhat. Nagyszülők, rokonok szintén. Ha valamit vesztek a babának, akkor kapjon ő is egy kis apróságot.

2010. máj. 14. 18:45
 5/8 A kérdező kommentje:

Ezeken mind túl vagyunk..

Nyilván nem hagyom ,hogy kárt tegyen benne, de a szándék megvan , hogy bántsa..

Igyekszünk figyelni a nagyra, játszani vele külön, a kicsit nem szeretgetem túl a nagy előtt, és be van vonva a gondozásba.

Most mégis kijött rajta a féltékenység és nem tudom mi a helyes megoldás ilyenkor...

2010. máj. 14. 21:59
 6/8 anonim ***** válasza:
78%

Nem tudom beszél e már a nagyobb. De lehet hogy ez nem féltékenység hanem düh. Nálunk kicsit idősebb volt már a kicsi, mikor előjött. És akkor a nagyobb elmondta, hogy azért "utálja" a kicsit, mert vigyázni kell rá. Mert nem tud állni, illetve ha fel is áll hozzáér és eleseik. Meg játszani sem lehet vele, mert mindent összedönt. (és sajnos teljes mértékben igazat kellett adnom neki, mert így volt)Aztán ahogy ügyesedett a kicsi, nem kellett már annyira vigyázni rá és nem döntötte fel a játékokat, el is múlt a dolog.

Lehet nálatok is ilyen áll a háttérben, valamiért "dühös". Próbáld elmagyarázni, hogy ne haragudjon és majd ha megnő a baba akkor játszhatnak, meg nem sokára már több mindent fog tudni csinálni a baba és akkor már többet játszhatnak.

2010. máj. 16. 23:01
 7/8 anonim ***** válasza:
78%
Ja és egy előadáson azt hallottam, hogy a rossz viselkedést úgy lehet leginkább kiküszöbölni ha a jót erősíted. Nálunk akkoriban minden nap dicséret járt, ha nem bántotta akicsit. És este számba vettük, ma játszottam a Zalánnal, nem vertem meg, nem löktem fel stb. Úgyhogy az is jó módszer ha nem bünteted, hanem a hangsúly inkább a jó viselkedésre irányul. Milyen szépen játszol a kicsivel, látod, hogy örül a kicsi, hogy játszol vele stb..Remélem értetted, hogy gondoltam.
2010. máj. 16. 23:05
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

most tuti le fogtok pontozni, de leírom a véleményemet :)

szerintem nem szabadna a nagylány ölébe ültetni a picit, és ehhez hasonlók. ettől azt hiszi a nagy, hogy ő is olyan viszonyban van a picivel mint a szülei. meg kell neki tanítani, hogy ő a testvére, nem kell felette "anyáskodnia".

tudom ezt így elég hülyén hangzik, de tapasztalataim szerint ez beválik.

a másik, ha hozzá vág valamit és mosolyog közbe, az egy 2 évesnek simán belefér a játékba :(

azért ne adjátok fel, mondjátok neki nagyon sokszor, hogy ő egy kisbaba, óvatosan szabad csak hozzáérni, még nem szabad vele játszani, stb...

2010. máj. 17. 11:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!