Miért lett az elmúlt 5-10 évben divat ilyen borzalmas neveket adni a gyerekeknek?
Feltűnési viszketekség és versengés.
Egyik szülő túl akarja szárnyalni a másikat, és minél különlegesebb nevet akarnak, amiből nincs több.
Ezért esnek át sokan a ló túloldalára, mert a normális nevek többsége foglalt, és olyat nem "lehet" adni, ami már van. Lehetőleg olyan kell, amiről nem is hallottak.
A másik indok az szokott lenni, hogy nemzetközi legyen. Aztán más kérdés, hogy egy Kovács Hella Bereniké mennyire hangzik jól külföldön.
És vannak még a cukiskodó anyukák, akik nem gondolják végig, hogy Cukorka egyszer ezzel a névvel fog állásinterjúra menni.
Hasonlóan bírom, ha a család évhez választanak valami humorosat, pl. Mezei Virág, Zöld Alma.
Aki szerint nincs vállalhatatlan név, annak gondolom sikerül majd egyszer póker arccal beszélgetnie Lakatos Nintendoval.
Mert nekem már a Végh Béla is sok(k) volt.
Már miért ne lennének ezek felnőttként is vállalható nevek? Sok felnőtt él ritka névvel, ami elsőre kicsit fura, de aztán megszokja a környezetük. A nagyobbik fiam egykori védőnője például Maja volt, már akkor sem volt fiatal, mostanra már nyugdíjas. Pedig biztos nagyon ritka név volt, amikor ő született. Semmi különöset nem találtam a nevében, amikor bemutatkozott, bár nekem személy szerint nem igazán tetszik ez a név, de mitől lenne elfogadhatatlan?
De ismerek 40+ os nőket Célia és Színes névvel, ők testvérek. Én biztos nem nevezném így a gyerekeimet, de az ő szüleiknek tetszett, és ők is büszkék a neveikre. Sikeres felnőtt nők mindketten. Vállalhatatlan lenne a nevük? Hát ők speciel vállalják, pedig ha akarták volna, már rég megváltoztathatták volna.
Értem amit írsz és igazad is van, én is ismerek, Málnát, Zengőt, stb... ezek tényleg furcsák, és nem igazán értem miért kell ennyire "egyedi" nevet adni a gyereknek, vagy akár olyat ami most nagyon-nagyon divatos, de minden másodikat így hívnak pl. Zoé.
"Magyar név alatt olyan neveket értek, amik nem hangzanak hülyén magyar vezetéknévvel. Mert nekem nagyon bántja a fülem egy Nagy/Szabó stb Mia, Kiara, Benett, Noel, stb..."
"Mi van azzal, akinek nem Nagy vagy Kovács a vezetékneve, hanem Müller, de magyarok? Ott a gyerek csak Müller Friderika lehet, mert német név?"
"Utolsó, azt írtam magyar vezetéknévhez.... nem magyar emberhez hanem vezetéknévhez..."
Ezzel a kijelentéseddel viszont egyáltalán nem. Felénk sok nemzetiség él, többek között svábok és horvátok. Most szerinted egy Schmidt-et vagy egy Zubics-ot nem lehet Emesének hívni? Csak Franciskának vagy Szófiának? Szerintem ők attól még magyar emberek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!