Babával hogy lehet főiskolán levelzőn tanulni?
16 hetes a lányom, és az utolsó évem van vissza. Fogalmam sincs, hogy álljak neki, órarend csak az adott nap előtt egy nappal kerül fel a netre, de 250 kmre van a suli, férjem így nem kap szabit, busszal nem tudok lemenni. Arra sincs időm, energiám, hogy szakdogatémát válasszak...
Valaki tud hasznos tanácsot adni, vagy csak elmesélni, hogy csinálta?
Hát ahogy olvasom nem vagy sajnos egyszerű helyzetben. Nálunk is hasonló a szitu, bár annyiban különbözik, hogy az órarendemet tudom előre legalább 3-4 héttel. Nem tudom, hogy ez melyik főiskola lehet, de esetleg meg lehet beszélni a tanulmányi osztályvezetővel, hogy kaphass előre egy tájékoztató órarendet (kétségem van afelől, hogy a tanárok is csak előtte egy nappal tudják meg, hogy előadást kell tartaniuk). Az biztos, hogy sokat segítene a helyzeteden.
A félév elején minden tanárral felvettem a kapcsolatot, aki előadó, vagy vizsgáztató. Még akiről köztudott volt, hogy egy - szépen fogalmazva is - egy vadbarom a vizsgákon, az is legnagyobb meglepetésemre megértő volt és adtak alternatívát a vizsgákra, zh-kra, házi feladatok beadására.
Szerintem ebben a helyzetben nem lehet igazán mit mondani, próbáld meg Te is felvenni a kapcsolatot, hátha neked is sikerül.
Sok sikert és boldog babázást kívánok!
Nekem is két szakdogát kell írnom. Ezzel a fő gondom az, hogy én még Pécsen kezdtem el a sulit, és ott választottam szakdoga témákat. Csak közben elköltöztem Győrbe, férjhez mentem és született a lányom. Pécs messze van, hogy oda járjak a szakdoga megíráshoz, Győrben viszont nem ismerek senkit és semmit. Ebben sem tudok dönteni.
A lányom is szopik, de nem is fogadja el a cumit. Tehát alapvetően mindegy, hogy anyatejet vagy tápot akarna neki adni valaki cumisüvegből, nem fogadja el, kiköpi. Itthon semmiképp nem hagynám.
Autóval is 5 óra az út, ha nem kell közben megállni szoptatni, tehát egy nap nem tudok megfordulni semmiképp.
A tanárok leszaráják-már bocsánat, hogy messziről, kisbabával, a 4 évet így kínlódtuk végig, hogy sosincs órarend, ha van, akkor sem úgy van megtartva, és nem tömörítenek, hanem egy -egy nap megyünk 4 órára, ahelyett, hogy lenne egy nap reggel 8-tól este 6-ig óra. A tanárokat felkerestem, kértem, hogy had írjak egy dogát tekintettel a körülményekre, közölte a kedves, hogy szeretettel vár a zh-ra, aminek még nem is tudom, honnan fogom megtudni a napját...
GYakorlatom is van, 60 óra, amit meló mellett is csak szabival tudtam megoldani, de hogy egy anyatejes baba mellett hogy fogom...
Valami majd csak lesz, de egyenlőre még annyi időm sincs, hogy a szakdogatémán elgondolkodjak és döntsek...
Azért voltam kiváncsi arra, hogy ki mikor hogy tud tanulni, hogy oldja meg a dogkat.
Köszönöm a válaszokat, és várom a további tapasztalatokat:-)
Lehet hogy hülye vagyok, de halasztani nem lehet nálatok? Vagy a szülés miatt már kimerítetted a keretet? Mert így tényleg nagyon nehéz a helyzet. Nekem augusztusban volt 6 hónapos a babám, folytathattam volna a sulit szeptemberben, de nem mertem bevállalni. Inkább februárig halasztottam. Még így is rettegek hogyan fogok mellette tanulni tudni. Igaz én nappalin vagyok, de nagyrészt egykutya, be kell járni egy csomó mindenre és közben ugyanúgy kutatások, könyvtárazások, 1000 oldalak, stb... Én nem is tudom kire hagyni, tehát semmilyen segítségem nincsen. Most próbálkozunk a bölcsivel, talán bejön.
Sztem próbálkozz segítséget kérni Győrben, bemenni az egyetemre, körbekérdezni, lehet hogy tudnak segíteni sok mindenben. Nem tudom milyen szakon vagy, de vannak szakkollégiumok is, ott is adhatnak ötleteket.
Egyébként felháborító amilyen link módon kezelik egyes suliban a tanmenetet. Mi az hogy nem veszik figyelembe, ha valami problémád van? Ez is csak azt bizonyítja, hogy totál káosz van náluk. Győrből Pécsre lejárogatni bizony nem egyszerű, én tudom mert arrafelé lakom én is, ismerem Győrt, Bp-t is. Ha tudod vkire hagyni a babát, az lenne a legjobb. Én a sok utazást úgy oldottam meg, hogy előző napi lefejt tejet kapta másnap cumiból (tudom hogy a te babácskád sajnos nem fogadja el), és napközben fejek, viszem a hűtőtáskát, és ahová megyek ott is bekérezkedek a hűtőbe, hogy ne romoljon meg. Este meg viszem haza neki. Sajnos vagy megszokja a cumit, vagy inkább halasztanod kellene. Ha le is tudsz vele utazgatni, vállalod a macerát hogy út közben nyűgös, szoptatni kell, stb, ha lemész hogyan hallgatod végig az órákat? Az én babám 2 percet nem hagyott nekem sose, nem bírtam volna vele. Max. annyit tudsz tenni hogy vki megy veled, elvan a gyerekkel (bár most a hidegekben egy 4 hónapossal már nem lehet csak a kocsiban üldögélni), és szünetekben kimész szoptatni. Sajnos jobb ötlet nem jut eszembe. De ha Pécsről költöztél el, talán van ott is ismerős, akivel ez megoldható. Főleg ha csak 4 órában vannak órák. Azért szorítok neked!
Köszönöm...
A halasztást már kimerítettem, max 2 félévet lehet egyszerre.
Pécsen tudunk aludni anyuméknál, de még onnan is másfél óra.
És nem is a suliba járás a gond, mert én ezeket az órákat már végigültem, csak levizsgázni nem tudtam, úgyhogy igazság szerint már csak pár vizsgám, egy szigorlatom és a szakdoga, államvizsga van vissza. Inkább itthon kell majd sokat gépelnem, és egy-egy tanárhoz elmenni, na meg jegyeket beiratni, ami szép lesz, mert persze sosincsenek ott egyzsserre...
Köszönöm mindnekinek, és várok további tapasztaltokat bármikor:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!