Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 13-14-15 hónapos baba étrendje...

13-14-15 hónapos baba étrendje. Ti miket adtok enni az ilyen korú babának?

Figyelt kérdés

Már teljesen kifogytam az ötletekből. Szeretnék úgy főzni, hogy mi felnőttek is, és ő is jól járjon. Persze ha úgy esik, főzök neki külön, de már sokszor azt érzem, hogy elég egyhangú, amit kap.

Reggelire már csak épp 30 ml tápszert fogad el, tízórai zsemle, de leginkább üresen, nem fogad el felvágottat, néha kockasajt, vagy vaj megy, de inkább nem. Tejbegríz, babaműzli.

Ebédre csirke-marha zöldségek, rizs, tészta, főzelék. És ez az a pont, ahol ötlet hiány van. Uzsonna joghurt 90%ban,és gyümölcs, nem igazán fogad el mást. Próbálom a vacsorát bevezetni, ha az ebédből kap vacsit, azt megeszi, különben megint a joghurtnál zsemlével, vagy a tejbegríznél lyukadunk ki. A kiságyban lefekvéskor 270 ml tápszer, ez néha teljesen elfogy, de bizony sokszor akár a fele is megmarad.

Próbáltam már: tojásrántotta,palacsinta, szendvicsek,felvágottak, házi lekvár és minden olyasmit, amit a különböző főzős oldalakon babakonyha címszó alatt olvasni. Nem volt eddig válogatós, 4 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást és mindent elfogadott. Úgy 2 hónapja kezdett döcögni a dolog.

Ötletek jól jönnének, hogy miket főzhetnék neki.

Köszönöm!

2016. nov. 28. 12:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
41%
Egy ilyen korú kisgyermek már nagyon nem baba! Ugyanezt ették a gyermekeim ennyi idős korukban, mint mi. Persze, az ebéd utáni desszert babadesszert volt még, tehát nem vágtak be egy cukrászsüteményt, de minden másban ugyanazt ették, nem főztem Nekik külön. A mai napig remek étvágyuk van!
2016. nov. 28. 12:40
 2/13 anonim ***** válasza:

13 hónapos a kisfiam, nálunk inkább az van már csak meg, hogy mit nem eszik. (mogyoró, dió, apró magvas gyümölcsök, stb.)

Reggel ő tejitalt kap, utána 1-2 falatot eszik csak, a mi reggelinkből, vagy kekszet kap. Tízórai nálunk gyümölcs, nem igényel ilyenkor tartalmasat, mert viszonylag későn kel (8 körül), délben meg már ebédelünk. Ebédre megeszi, amit én, de jobban kedveli azért még a főzelékeket, szószos jellegű ételeket, ha száraz, darabos étel van, akkor kreatívan megoldom (pl husi és köret kombinációhoz főzök egy sajtszószt, vagy valamelyik részét az ételnek neki másként csinálom, illetve néha bevetem a botmixert is, hogy pépes legyen. Nem szoktam abszolút kétfélét főzni már).

Uzsonnára változó, hogy mit kap, szendvicset darabolva, tegnap pl sütiből kapott, van hogy kefírt sűrítek be (még mindig van egy kicsi a 7 gabonás pépből, amivel a glutént vezettem be, kefírben szereti), sütőtököt sütöttem múltkor, abból kapott, volt már Fornettis sajtos pogi is, van hogy tejpépet kap...

Vacsizni velünk szokott, lefekvéskor tejitalt iszik.

2016. nov. 28. 12:55
 3/13 anonim ***** válasza:
77%

Szió.Ahoy olvasom a babád már mindenevő csak most olyan fázisba érhetett,h egyszerűen nem akar annyit enni.Intenzív növekedési szakaszban többet esznek,aztán amikor lecseng ez az időszak megint kevesebbet...Van egy 2,5 éves fiam,15 hónaposan már elég sokmindent kapott,akkor kezdtem el kb a ribizlit is bevezetni,m szezonja volt,tehéntejet is kapott..A mogyorókat,édességeket,üdítőket hanyagoltuk csak...Amiket ezen idő alatt nagyon szeretett azt nem biztos,h a te babád is szeretni fogja,de leírom azért.

-Sütőtök vékonyra felszelve/mint a sültkrumpli/,picit lesózni,icipici olívaolajjal meglocsolni,"összeforgatni" és sütőpapíron mehet a sütőba amíg picit barnulni nem kezd.Nagyon finom,fiam imádja majszolni és nem zsírban sül...

-Zabkása akár banánnal pépesítve,akár egy icipici kovka étcsokival és kevés mézzel

-Az enyém imádta a rozsos roppanóskenyeremet majszolni,gondolom olyan lehet,mint a "keksz",csak picit egészségesebb,így kölcsönösen örültünk neki!☺

-Spagetti mindenfajta ízben ment/én teljes kiörlésűt feleztem a fehér tésztával/,akár bolognai,akár carbonara,akár tonhalas,akár sima tejfölös-sajtos

-zöldségként imádta a koktélparit és mindent ami a kezéven "elfért",borsót is csipegette,gyümölcsből szőlő ketté vágva,kimagozva,uborka,csak natúron,nem sózva, megpárolt brokkolit is szétszedtem apró darabokra,h megtudja fogni és ő tudja enni

-Zöldségeket lehet akár kevés olivaolajon lepirítani vagy párolni vagy sajttal tejföllel leszórva megsütn,de vegyítheted akár rizzsel is/az én fiam imádja a mai napig a rizst/..

-Lasagne volt még nagy kedvence,persze neki mindenbe kicsit kevesebb szószt szedtem még ilyenkor vagy egy részét kikapargattam,h ne legyen nagyon paradicsomos..

Ha levest főztem és nem akarta megenni,akk icipici főzőtejszínt öntöttem bele,így már csak úgy nyammogta..

-Husit felaprítottam,ráraktam kistányérra had csipegesse

Pontosan hány hónapos?Tud már "egyedül enni" (itt a kisdarabos ételek fel sipegetésére gondolok) vagy még nem?Lehet,h tetszene neki ha kipróbàlnád,h ő csipegessen.

2016. nov. 28. 12:57
 4/13 anonim ***** válasza:
53%
Utolsó vagyok lemaradt a mazsola!Egy ideig nagy szám volt,imádta.Korlátoztuk persze,de pár darab azért belefért minden nap vagy pár naponta...
2016. nov. 28. 13:01
 5/13 A kérdező kommentje:
13 hónapos múlt. Egyedül eszi a zsemlét, az uborkát és szívesen belenyúl a tányérba is, de ezt nem evés céljából teszi. A kockasajtot nem fogja meg, mintha nem szeretné, hogy olyan lesz a keze. A kanalat sokszor kiveszi a kezemből és próbál lapátolni. Szerintem ez annak a jele, hogy enne egyedül. Viszont nem elég hatékony a kanalazásban és átmegy az étel szétkenésébe. Ezt meg én nem tudom hagyni.
2016. nov. 28. 13:11
 6/13 anonim ***** válasza:

A fiam reggel megiszik 240 ml tápszert, velem eszik egy pár falat kenyeret reggelire (csak úgy üresen mint nálatok) vagy kap házi babakekszet. Tízórai az csak gyümölcs, aztán ebéd, itt próbálok úgy főzni, hogy csak a végén adjam hozzá az olyan fűszereket amit a fiam még nem ehet, miután kivettem az ő adagját. Ha pedig mi olyat eszünk amit ő egyáltalán nem ehet, akkor ő kap májat, mert azt mi nem szeretjük, ő viszont igen :) Uzsonnára általában valamilyen kása van: zabkása, tejberizs, tejbegríz, tejes puliszka, köleskása, tápióka puding. Ezeket általában egy kis gyümölccsel adom neki. Ha nincs idő főzni, akkor marad a joghurt vagy túró zabpehellyel vagy keksszel. Vacsorára legtöbbször megint az üres kenyér, ha mi szendvicset eszünk. Ha nem, akkor eszik egy pár falatot abból amit mi. Amin meglepődtem, hogy bejött neki: tócsni (goffrisütőben sütve olaj nélkül), sütőben sült zöldségfasírt, amerikai palacsinta.

Ebédre pár ötlet:

- töltött paprika vagy töltött tök (fűszerezés előtt megtöltöd a gyerek részét)

- lecsó rizzsel

- gyümölcslevesek

2016. nov. 28. 13:21
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Rosszevő 15 hónaposommal így néz ki egy nap:

Reggeli 240-260 tápszer (egyre kevésbé fogadja)

Tízórai 140 sinlac vagy fél banán, vagy negyed alma...

Ebéd ma sajtos cukkinifasírt volt burgonyapürével. Korábban ette, most csak pár kanál krumpli csúszott.

Tízórai natúr joghurt lesz gyümölccsel és zabbal.

Vacsora ~260 tápszer.

Kiflit, kenyeret nem szereti. Csak elcseni tőlünk és harap kettőt.

Kemény sajt minimális mennyiségben csúszik.

Rizs hússal, zöldségekkel csak ha bébiételszerűen pépes.

De ez mindenre igaz. Darabost ugyan szívesen csócsál, de mennyiséget csak pépesebból eszik.

2016. nov. 28. 13:23
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
Huhh de furi a válaszokat olvasni. 13 hónaposom reggelire ebédre és vacsira is ugyan azt eszi amit mi. És nem kell szószokkal trükközni, a sinlac már rég felejtős, tápszert sohasem kapott de kizárt hogy reggeliként az anyatej elég lenne neki (nem is elég, eszi mellette azt amit én). Mennyire mások a babák...
2016. nov. 28. 22:50
 9/13 anonim ***** válasza:

Reggel ébredés után 240 ml tejital.

Aztán ilyeneket eszik: kenyér, vagy medve natúr sajt vagy teavajjal kenve, finimini sàga sonka. Ez kifejezetten gyerekeknek való. Vagy szintén finimini virsli,sajttal, tojással esetleg magában kemyerrel.

Akkor szokott lenni rántotta, bundaskenyér.

Zabkàsa 3.5℅- is tejből. Kapni szokott gyumolcsjoghurtot

2016. nov. 29. 22:16
 10/13 anonim ***** válasza:

Elküldte hamarabb ...:)

Szóval a tartalmasabb kajcsi után kap joghurtot levezetesnek ha nem kér akkor esetleg egy kis túró rudi csoki nélkül:)

Tízóraira gyümölcs, mandarin, banán, alma. Most csak ezeket hajlandó megenni.

Ebédre sokmindent eszik de irok pár pl: levest is mindig főzök.

Gulyás leves, húsleves,paradicsom leves,tojasleves,karfiol leves, krumpli leves,vegyes gyümölcs leves.

Második fele pl: tokfozelek csirkemellbol készült porkoltel.

Krumpli fotelek főtt tojással.

Rakott karfiol,rakott brokkoli,rakott cukkini,rakott krumpli

Paradicsompure burgonyaval hallal

Paradicsomos húsgombóc

Cukkini fotelek

Spenót hallal vagy majjal

Soska főtt tojással

Kapros túrós csirke, kapros joghurtos csirke. Ezek szoszosak

2016. nov. 29. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!