Mennyit beszéltek a gyerekhez?
én is próbáltam mindent kommentálni neki(mert olvastam hogy mindent értenek, pl a kórházból hazaérve mutassuk be neki a lakást, és hogy pl ittfogunk fürdeni, itt alszunk, stb)igyekeztem ugyan, de mégis azon kaptam sokszor magamon, hogy pl tolom némán babakocsiban és kb egy szót nem szólok hozzá. elviszem sétálni, bevásárolni és ..hang nélkül jóformán..aztán kezdtem erőlködni olyan környezetleírós szövegekkel, de tényleg megváltás lett a bölcsi inkább és ahogy fejlődött, úgy fejlődtem én is, jobban rámentem a mondókázásra és elkezdtem bábozni illetve kommentálom az alvós maciját, pl Hé haver jössz aludni, úgy vártalak :) már csak hogy erősítsem a szituációs "érzékét", és elkezdtem pl az autóknak is hangot adni, hívjuk telefonon a rendőrséget, a szervízt, baleset volt, a kukásautó kereke deffektes, a szervizes nem érti mi a baj, vakarja a fejét, a rendőr kioszt mindenkit, hogy nem szabad gyorsan menni, pironál megállunk..bocsi, hogy nagyon belementem, de szóval ehhez nekem is meg kellett érjek..
Főképp mert a gondozók is felhívták a figyelmet arra, hogy sokan a gyerek helyett beszélnek, így nem moiváltak a beszédre, kérdezgetni kell őket és megvárni a választ csendben, még ha az egy árva felismerhetetlen hang is, de figyelembe kell venni, hogy érezzék, hogy fontosak, fontos amit közölni szeretnének. és ez mellett hagyjuk levenni a cipőt, inkább több időt töltsünk váraozással, de hagyjuk önállósodni őket, nem babák és szükségük van erre az önbizalomfejlődése miatt is.
Rengeteget es folyamatosan beszelek. Nem csak neki ugy akarkinek akarhol. A lnyom 2 eves. Es o is ilyen bator. Mond mindig mindet, barki elott... rovid mondtatokban beszel.
Ismerosomeknel a csajszi csendes, keveset beszel. Az o gyereke is kevesebbet szot mond. Ellenben nagyon talpraesett. Ugyesebb mint az enyem. Pl egyedul oltozik vetkozik. Az enyemre meg inkabb rasul a ruha de meg se probalja lehozni. Helyette szep kerek mondatban azt mondja : "Gyeje anya segiiits mert nem biiiirom " :D
Mindennek van elnye meg hatranya. Ha nem megy a duma ne eroltesd.
Attol meg fog tudni tanulni beszelni. :)
Nekem is nehéz volt az elején, fura volt hallani a hangom, meg kifogytam hamar az ötletekből, mit is mondjak neki.
Amikor már nevetett, sokkal könnyebb lett, mert ha beszéltem hozzá, arra így reagált, ami már nem tűnt úgy, mintha magamban beszélnék.
Valamint azt is észre vettem, hogy pl reggel & este nem vagyok olyan beszédes vele, de nappal igen, főleg egy jó kv után.
Aztán ha énekeltem neki, az nem zavart egyáltalán, uh ha nagyon nem jöttek a szavak, akkor mondókáztam. Meg is vettem a ringató könyvet CDt. Imádja, közben tornáztatom, így hamar elfárad, ha nagyon fontos lenne, hogy aludjon egy nagyot (hosszabban főzök) ez mindig beválik. Azt vettem észre a sok énekléstől javult a hangom is. Nagyon hamis voltam, most pedig a férjem is megjegyezte, hogy nem csak felismerhető hanem hallgatni is kellemes. Szóval nálam a dudorászás nagyon bejött. Próbáld ki! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!