Van akinek hasonló típusú a gyereke? Hogy nevelitek?
Itt mindig olyanokat olvasok hogy 50 szavas aktív szókincs, kérésre odavisz mindent stb. A fiam direkt elfut a másik irányba ha kérem hogy adja oda ami nála van..
De ha valamit nem szabad és erélyesen rászólok, tudja es abbahagyja es fut el.
Ne az itt olvasottakból indulj ki :D itt a gyerekek jelentős hányada 2 hónaposan már apa-anyát mondott, 7 hónaposan bilizett és egyévesen derivált.
Az én fiam másfélévesen szintén nem érdeklődött a rendeltetésszerű használat iránt, vagy csak kevés ideig kötötte le, pl formabedobó. De az elektromos narancsfacsarót bezzeg szédtszedte, összerakta (na nem áram alatt). Aggódtam pl, h miért nem épít tornyot kockából. AZtán rájöttem,h tud építeni, csak nem érdekli. Aztán aggódtam, h miért nem akar nagyon beszélni.
A nagy aggódás közben mostanra elmúlt kététves, rohamosan fejlődik a szókincse, hihetetlen dolgokat megjegyez és visszamond, autókkal, játékkonyhával, favonattal egyedül eljátszik, képes könyvet lapoz, elmondja, mit csinálnak a szereplők, kérésre végrehajt utasítást (kiviszi pl a szennyesbe a nadrágját, de a múltkor az apjának odavitte az ásványvizes flakont, mikor lisztes volt a kezem arrébb rakta a mobilomat, stb).
Szóval nem érdemes aggódni a te esetedben sem szerintem, pár hónap alatt nagyon durva változásokon tudnak keresztül menni :)
Szia! Az én kisfiam is másfél éves múlt, nagyon hasonlóan viselkedik, mint ahogy Te írod, de bennem nem merült fel, hogy bármiben is le lenne maradva :) Sőt, ő már bölcsődés, és azt látom, hogy a többi hasonló korú gyerek is ugyanezeket csinálnja.
Szerintem amiatt csalóka a dolog, hogy még nem beszélnek – néha könnyű elfelejteni, hogy ennek ellenére mennyi mindent megértenek, és mennyi minden jár a kis fejükben. A kisfiam néha nagyon meg tud lepni – múltkor például leültem mellé a kanapéra, és sóhajtottam egyet, hogy jaj, ma még takarítani is kell majd. Erre a fiam felállt, kiment az előszobába, behozott egy szivacsot, és elkezdett portörölni a nappaliban :) És még csomó ilyen példát tudok mondani.
Szerintem ne aggódj, lényeg, hogy vidám, örökmozgó, kíváncsi kisgyerek legyen, aztán 2 éves korukra szerintem csak ámulunk majd, hogy hova fejlődnek még :)
A gyerekek nem egyformák. Ezért van meghatározva a legtöbb dolog intervallumban, hogy mondjuk 3 éves korig kell hogy eljusson odáig stb. Ugyanis a gyerekek nem olvasták ezeket a könyveket, ők a saját tempójukban fejlődnek.
Ezek a meghatározott életkori jellemzők azért vannak kitalálva hogy időben észre lehessen venni ha valaki le van maradva és időben el lehessen kezdeni felzárkóztatni.
De a legtöbb szülő csak beparázik tőle, hogy a teljesen normális gyereke 1 nappal később csinált valamit esetleg. :)
Vidd kortársak közé, ott te is látod hogy hol tart és a ő is gyorsabban fog fejlődni.
Nyugodj meg, ha komolyabb probléma lesz az fel fog tűnni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!