Mikor késő hogy elkezdjen beszélni a baba?
Semmi okod aggodalomra!! Nyugi!
Egy gyereknek atlag 2 eves koraban kell tudnia beszelni, persze még akkor sem folyekonyan, ahogy mi, csak rovidebb mondatokban, a maga nyelven. Teljesen normalis, hogy nem artikulal még szepen, nem formalja szepen a szavakat, esetleg rosszul mond ezt-azt, nem is varhato el toluk, hogy tokeletes legyen a kiejtesuk, hisz ok most tanuljak a nyelvet :-)
Az en kislanyom is 2 evesen kezdett el tobb mindent mondani, par napig nem voltam vele, amig a kisteso szuletett, hazajottem es napok alatti is rengeteget fejlodott.
Vedd kicsit lazabban a dolgot, gondolom elso gyerkoc, de hidd el, akkor lenne baj, ha egyetlen egy szot sem mondana!
Apám logopédus (is), így az első szavaknál kikérdeztem, hogy mit meddig.
Bármilyen értékelhető, táviratszerű beszéd (pl. A cica ül.), tiszta kiejtés nélkül: 3 éves kor
Ejtési hiba nélküli beszéd, legalább két tagmondatos mondatok, kérdőszavak, viszonyszavak nagy részének ismerete és adekvát használata: 5 éves kor.
A leghosszabban megmaradó "ejtési hiba" az R hang J vagy L hanggal helyettesítése, ezt 5 éves korra "illik" elhagyni. Ha bármilyen egyéb ejtési hiba van, akkor az lehet akár a beszédhez kapcsolódó szervek anatómiai hibája (nyúlszáj, fogsor hibája, stb.), vagy rossz környezeti hatás. Ha egy kisgyerekhez többnyire gügyögve vagy pöszén beszélnek, akkor ő is így tanulja meg, lásd "jajj de ajanyosz babcika vad!" - vannak, akik cukik akarnak lenni, de közben a gyereknek tanítanak rossz ejtést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!