Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nektek hogyan változott meg a...

Nektek hogyan változott meg a kapcsolatotok az anyósotokkal a baba születésének környékén? Egyáltalán megváltozott?

Figyelt kérdés

Nekem még nincs meg a baba, de már nagyon kevés van vissza. Az anyósommal a kapcsolatom gyakorlatilag azóta szörnyű, amióta tudja, hogy terhes vagyok. Előtte is találkoztunk elég gyakran, de most majdnem minden nap.

Egy részről megértem. Az első unokája lesz, ráadásul attól a fiától, akit istenít. Tényleg nagyon lelkes és bőkezű is az ajándékok terén. Annyi ruhát megvett már, hogy 3 éves koráig gyakorlatilag nekünk nem is kellene. Karácsonyi mintását, nyuszisat, kalapot, cumit, kendőt, mindent. Ezért hálás is vagyok, de!

Mindenbe bele akar szólni. Például kinéztem egy nagyon drága babakocsit. Megmutattuk neki. Azt mondta, hogy nem gond odaadja az árát. Nem akartuk, mert tényleg nagyon drága. Azt mondta, hogy ez lesz az első ajándéka az unokának, megveszi ő. Aztán mondta, hogy kinézett egy másikat. Mondtam, hogy kedves, de én már megtaláltam a tökéletest. Ezen megsértődött és azt mondta, hogyha ennyi pénzt ad, remélte, hogy segíthet kiválasztani. De hát én fogom tologatni legtöbbet, nekem tetsszen már. Ráadásul nem kértük, hogy fizesse ki.

De ezen kívül is mindenbe. Nem tetszik neki a baba-mama ágy, az sem, hogy nekem van egy szobamacskám. Múlthéten voltam biciklizni. Nem sokat, nem is szoktam. Ezen teljesen kiakadt. Azt mondta teljesen felelőtlen vagyok. És természetesen az is kiakasztotta, ami az anyákat a legjobban megosztja: tápszerezni akarom majd a babámat. De ezen kívül a nevébe is úgy érzi, hogy bele kell szólnia.

Általában minden látogatásának a vége vita. De most mit mondjak? Hagyjam, hogy irányítson minket? Miért nem érti, hogy ez a baba már "csak" az unokája? Mindenben nem dönthet. El kell fogadni, hogy a szülei mi vagyunk (és a fiát sem kellene közvetítőnek használnia, vagyis megpróbálni). Az anyatejjel kapcsoltban könyveket, újságokat hoz nekem, anyagokat küld át az interneten. A homeopátiás dolgokkal is erőlködik, hiába mondtam, hogy nem hiszek benne.

Szóval rendesen keserítjük egymás életét. Nálatok ez hogyan volt? Nekem azért érdekes, mert előtte egészen jó volt a viszonyunk...

26/N

2016. aug. 12. 22:48
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Elotte is jo volt, es azota is jo, de megprobalt o is beleszolni. Szerencsere nem eroszakosan, csak volt, amit sokszor ismetelgetett, es mar untam.

Nekunk az eskuvonel volt ilyen aposomnal, hogy azt hitte, ha o fizeti, beleszolhat abba, hogy milyen legyen. Meglepodott, mikor kiserult, hogy kis eskuvot akarunk, amit mi fizetunk. Mondta, hogy akkor odaadja masnak a penzt. Mondtam neki, hogy az lesz a legjobb, mert mi nem akarunk nagy eskuvot, es nem is lesz. Akkor megertette :)

En nem fogadnek el mostantol semmit a helyetekben, es megmondanam anyosodnak, hogy miert nem. Azt is elmondanam, hogy ez nem az o gyereke, csak az unokaja, es neki is megvolt az eselye a sajatjanal ugy csinalni, ahogy akarta. Minel elobb lejatszatok ezt, annal elobb megnyugodhatsz. Mi lesz, ha megszuletik? Nalunk is belekerdeznek sokszor, es nem ertik, mit miert csinalunk ugy, ahogy. Nem eroszakosak es szeretnek minket, de meg igy is zavaro, nem szoktam hozza, hogy a dobteseimet megkerdojelezik. Ne hagyd magad, minel elobb tisztazod az eroviszonyokat, annal jobb.

Neha azert erdemes meghallgatni oket, mert nem mindig mondanak hulyeseget, es ha ott leszel majd a gyerekkel, legyenek talonban tartott otletek, de amugy nem tudom, miert gondoljak, hogy egy friss anyukanak nincsenek otletei, hogy hogyan csinaljon valamit.

2016. aug. 13. 09:47
 12/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. "Jó látni", hogy nem vagyok egyedül. Nagyon nehéz, de igazatok van, meg kell értetni vele, hogy hol vannak a határok.

Kérdeztétek, hogy miért nem akarok szoptatni. Ezt megindokolni szándékosan nem akarom, mivel egy anyának, aki szerint a szoptatás 100x jobb, mint a tápszer, nem tudnék észszerű dolgot mondani. De köszönöm a válaszaitokat!

2016. aug. 13. 10:02
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Amellett, hogy alig volt kíváncsi az első unokájára, kismillió beszólást és kioktatást kaptam tőle, míg meg nem elégeltem, és kiosztottam. Azóta nagyjából tudja hol a határ, de közel sem rózsás a viszonyunk. A legjobban az fájt, amiért a mai napig nem tudok megbocsátani, hogy tápszeres pótlást kapott a fiam, ezért elkezdett ócsárolni, hogy minek van mellem, ha nem tudom jól lakatni belőle a gyerekem. Hát kössz. Nem volt elég szembenézni a dologgal, nagyon megviselt, hogy nem tudok tejet szaporítani, és még ő is bszogatott. A többi hülyeségét már megtanultam elengedni.
2016. aug. 13. 11:08
 14/25 A kérdező kommentje:
Mennyire ironikus, hogy engem éppen az ellenkezőjéért piszkál. Nyilván sokan neki adnak igazat. De a lényeg ugyanaz: valami olyanért bánt, amihez nincs is köze...
2016. aug. 13. 11:29
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Húú. Nem irigyellek! Kemény dió ez az anyós! Én azt ajánlom játssz nyílt lapokkal, sztem tuti azért vesz, ad annyi mindent h beleszólhasson, legyen mire hivatkoznia. Sztem mondd meg neki h nagyon szívesen fogadod amit költ az unokájára, de ne gondolja h ezzel együtt beleszólhat olyan dolgokba amik a szülőkre tartoznak. A szoptatás is! Abba szerintem senki ne szóljon bele! Ha tápszerezni szeretnéd a te döntésed, nyíltan itt is meg kell mondani h ebbe nincs beleszólása. Te vagy az anyja annak a gyereknek, ennyi. Nekem még 2 hónapom van, kíváncsi leszek majd ha megszületik a baba mit alkot anyósom, eddig bőkezű, normális. Bár én anyámtól jobban tartok. Tesómat előszeretettel zaklatta a szoptatás miatt minden nap telefonon ( messze laknak), h így úgy, tesóm vérző varas mellbimbóval sírt otthon, de anyának a lényeg az volt h szoptassa mindenképpen. Tesóm kikészült el is apadt a teje. Épp ezért én a szoptatásba nem engedem h bárki beleüsse az orrát. Én pl úgy szeretném ha lesz tejem szoptatom, de csak abban az esetben ha nem kelt bennem rossz érzést, fájdalmat, érzem h van értelme ( a baba szépen gyarapszik tőle) . Ha valami miatt nem szoptatom, nem fogok a kútba ugrani h szar anya vagyok. Kitartás neked! Anyósodat meg rakd helyre, ráfér...
2016. aug. 13. 11:55
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Igen, megváltozott, az addigi 100%-osan pozitív, zökkenőmentes kapcsolatunkba több összezördülés, nézeteltérés keveredett, mert a kedves mama sok mindenbe bele akart szólni, meg akarta mondani, mi hogy legyen, mit hogy tegyek. Például szintén a névválasztásba akart mélyebben belefolyni, de mivel nagyon korán, már a 12. héten megtudtuk, hogy kislány, 1-2 napon belül le is fixáltuk a nevét, onnantól kezdve nem volt apelláta. Nagyon keveset tudtam szoptatni, a kezdetektől kezdve már kapott kiegészítésként tápszert a kislányunk, de ő bejött ellenőrizni, hogy hogyan szoptatok, és az akkori etetés biztos szoptatás, nem tápszeres. A kórházból hazahozós ruháját ki akarta cserélni másra, de a párom közölte, hogy ő nem akar kétszer kocsikázni a kórházba egy ruha miatt, szóval behozta az eredetit is (jól tette).

Tudod, ez nehéz időszak anyósként, és annak ellenére, hogy sok sérelem ért, nem haragszom a mamára, mert tudom, hogy valójában mindennek a szeretet a mozgatórugója, és az anyai ösztönök. Ugyanúgy előhozta belőle is az anyát egy kisunoka, mint ahogy nyilvánvalóan belőlem is. Csak a helyzet az, hogy egy anyja van a gyermeknek, és annak kell a sarkára állni, de nagyon keményen. Szeretetből tukmálja rád a dolgait, kicsit most a lánya is vagy, noha te tudod, hogy nem, és nem igazán lehet olyan kapcsolatot kialakítani egy anyóssal, mint egy édesanyával, de ő most nem érzékeli ezt. A saját anyukámnak, a legnagyobb szeretettel és tisztelettel mondtam meg, hogy "anyu, ez h*lyeség, nem érdekel, hagyjuk a francba a témát, nem győzöl meg". Ezt anyósomnak így, ebben a formában nem illenék mondnom, a formalitások, az illem és a tisztelet, amit a párod anyukája iránt érzel ettől jogosan visszatart. A saját tapasztalatom az, hogy állj ki a véleményed mellett, mondd meg, hogy te így szeretnéd és ebben hajthatatlan vagy. Mondd ki bátran, hogy nem akarsz változtatni az álláspontodon vagy szilárdan ragaszkodsz valamihez, például a babakocsihoz. Ha érzi a mama, hogy nem tud meggyőzni és nyomatékosítod szóban is, meg fogja érteni.

2016. aug. 13. 13:00
 17/25 anonim ***** válasza:
90%

Nem változott, előtte is nagyon jó volt, a gyerekek óta is.

Pedig neki is vannak "ötletei". Hol humorral, hol határozottan, hol őszintén szerelem le. Megbolyan is van sokszor, hogy meggyőz, mert valóban igaza van.

Írtál példákat. Én a babakocsi esetében simán elmennék vele megnézni a másikat, ésvha nem tetszik, elmondanám, miért jobb az én választásom.

A ruháknál figyelmeztetném, hogy nem biztos, hogy a karácsonyosba pont ünnepre nő bele, ahogyan lehet, hogy a nyári ősszel lesz jó.

A nevekkek mi is megharcoltunk, azzal nyertem meg a vitát, hogy mondtam neki, ő 5-öt is választhatott, most mi jövünk. Sokat segített, hogy a névlistánkat vele is átnéztük.

A szoptatás meg olyan dolog, hogy nem csak anyósod fújja, talán érdemes lenne érdelklődéssel átolvasnod, amit az orrod elé rak.

Összességében azt gondolom, nem kell hagyni,hogy anyós helyettünk döntsön, de az ellenvetésünket nem csak úgy lehet kifejezni, hogy "én vagyok az anya, majd én jobban tudom", illetve érdemes néha engedni.

Nálunk működik, pedig anyósom kemény akaratú, efős asszony. Viszont tisztel, amiért nem pattintom le élből.

2016. aug. 13. 18:19
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

Első anyósom szörnyű volt, mikor megtudta onnantól napjában többször hívott, hogy "tanítgasson". Aztán hamar meguntam, hogy 0-24-ben csörgött a telefonom, nem vettem fel neki. Mikor megszületett a gyermekem akkor meg megsértődött, hogy a saját anyukámat hívtam segíteni az első két hétben. Aztán jöhetett ő is egy hétre, de 3 nap után elküldtük, mert csak a plusz munkát csinálta. Anyukám főzött, mosott, takarított helyettem és hagyta, hogy én a babával legyek, összeszokjunk stb. Az anyósom pedig a babát akarta fogni helyettem, nekem ez nem segítség. Közben meg dzsuvát hagyott maga után mindenhol és állandóan beszélt hozzám még akkor is ha vécén ültem. Szörnyű volt. Aztán 5 év alatt 4-szer látta, mert nincs pénze meglátogatni a 200km-re lévő unokáját. Mondjuk mi nem bántuk.

Most újraházasodtam, ez az anyósom is erős természetű, sőt talán erősebb mint az előző. Viszont ő közelebb is lakik hozzánk. Még nem tudja, hogy úton van a baba, de tőle félek valamiért...

2016. aug. 14. 12:31
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Nekem mostoha anyósom van sajnos. Szörnyű volt a viszonyunk, de páromat se szerette soha. Azt sajnálom, hogy nem láttam az arcát, mikor megtudta, hogy terhes vagyok. :D Azon filózott karácsonykor, ami mellesleg nem rá tartozik, mert párom lakása, hogy hogyan tesz majd ki párom, ha rámegy a kapcsolatunk a gyerekre. Na ilyen volt terhesen a viszonyunk. Utána, mikor megszületett a pici, abban a tévhitben élt, hogy van unokája. Mindenbe beleszólt, pl miért nincs még beágyazva, majd jön a gyerekvédelem. Leépítettük, zárom az ajtót, és életemben először kiálltam magamért, azóta kerül.
2016. aug. 14. 20:01
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Mi egy ikerházban lakunk, ő az egyik felében, mi a másikban. Férjem az egyetlen fia. A ház teljesen anyósom nevén van, ami nem baj, de úgy érzem nem csinálhatunk semmit nélküle, gondolok itt akármilyen felújításra (pl. nagyon cserélni kéne a bejárati ajtót, kell a beleegyezése, stb)

Nap, mint nap átjön valami ürüggyel, hoz ezt-azt, tojást, krumplit ilyesmit. Persze mondhatjátok, hogy örüljek, nem kell megvenni, igen igaz, ebből a szempontból örülök is, nincs baj, de inkább hozza egyesével a tojást, csak jöhessen minden nap, főleg mióta megszületett a baba....

Ha jön HOZZÁNK valaki egyből ő akar sütni, főzni, van, hogy úgy tűnik elfogadja, hogy én szeretném vendégül látni a saját rokonaimat, a végén mégis kisül, hogy majd ő megfőzi a levest, meg azért süt húst, meg sütit, meg mittudom én...

Szóval nekem ezzel megy az agyamra, hogy nem hagy élni, nem hagyja, hogy én/mi csináljam/juk ami az én/mi dolgom/unk...

2016. aug. 15. 10:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!