Akik együtt alszanak a babával, sosem feküdtek rá vagy ütötték meg a babát alvás közben?
A hirtelen csecsemőhalál szempontjából rizikót jelent a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, ha a gyermek a szüleivel egy ágyban alszik, illetve a gyermeknek hasra - illetve az utóbbi kutatások szerint az oldalára - fektetése. Nem javasolt a gyermeket nagy paplanba bugyolálni, túlöltöztetni sem. Többszörösen fokozott rizikót jelent, ha a családban már fordult elő bölcsőhalál.
Részletek: [link]
Szóval rosszul tudod, az együttalvás nem csökkenti, hanem növeli a kockázatot.
Mindig az alacsonyabb műveltségűeknél szokás a HUZAMOS együttalvás.
"egyszerűbb" szomszédtol amikor megkérdeztem hol van a kiságy(2 éves gyermeké), kikerekedett szemmel néztek rám, először azt hittem nem ejtettem talán tisztán a szavakat...ujbol kérdeztem(csak kivancsi voltam mert én át akartam rendezni a lakást es nem tudom jo ötlet e pl ablakközelbe tenni igy gyűjtöm az infókat)de kiderült nekik az együttalvás a norma és természetes.
Én csak akkor alszom vele, ha a gyermek igényli, ami messze van a mindennaptol.
A bolcsohalal eseteben nagyon ellentmondasosak a kutatasok, ugyanis az egyuttalvas szamlajara irnak olyan eseteket is, ahol a biztonsagos egyuttalvas szabalyai nem voltak betartva: parnak, plussallatok kozott, vagy egyedul aludt a gyerek, vagy a szulo volt valamilyen szer befolyasa alatt. A biztonsagos egyuttalvas valojaban csokkenti a bolcsohalal kockazatat. [link]
Es itt van az is, hogy miert:
A babának az altatáson kívül a másik ember testközelségére van szüksége
a légzésszabályozásához és a légzés idegi központjának az éréséhez,
a finom hőszabályozásához,
az egyenletes szívveréshez, vércukor- és véroxigénszinthez
a kiváltódott stresszreakciójának a lecsengéséhez, a megnyugváshoz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!