Találkoztatok már élőben ősanyával vagy kötődően nevelővel? Mikről beszéltetek? Hol láttátok?
Kötődően nevelőt többet ismerek, lévén én magam is az vagyok - már ha muszáj így beskatulyázni a gyereknevelési elveinket.
De ilyen szélsőséges esetekkel, mint amiket írtok én nem találkoztam. A leghosszabban szoptató barátnőm 3 évesen szoktatta le a fiát, tandemszopist nem ismerek.
Hordozós kor kb addig tart, mint a babakocsis, utána nekem már furcsa a hordozás is, babakocsi is. Egyik barátnőmnek gerincműtétje volt, ő csak keveset hordozott.
Oltásokról megoszlik a véleményünk, megbeszéljük a tapasztalatainkat.
Együtt alvás szintén változó. Nálunk a férjem nem szereti, szóval mi csak az elején aludtunk együtt a gyerekekkel. De ahol ez a férjnek nem gond és jó az egész családnak, ott szerintem nem jó külön aludni csak azért, már mások azt mondják.
Elolvastam a többi választ: szerintem a kötődő nevelésnek nincs sok köze a mosipelushoz meg a bio-öko vonalhoz, mosószerfőzéshez stb.
A kötődő nevelés mindenkinek mást jelent. Én pl sosem tette "leső nyikkra" cicire a gyerekeim. Számomra a kötődő nevelés része volt hogy megismerem őket, figyelek rájuk és ez alapján reagálok az igényeikre.
Én ismerek ilyen anyákat, és addig a pontig nincs velük gondom, amíg el nem kezdenek osztani azért, mert én nem csinálom azt és úgy, ahogy ők, mert ugye számukra nem elfogadható, ha a másik máshogy gondolja.
Volt már 2, akikkel ilyen miatt nem beszélek, és kerülöm őket.
Az "ősanya" kifejezést sajnos én is rögtön összekapcsolom a csapzott, nagyon természetes nőkkel, akik terhesgondozásra csak a nagyon alapokra jártak, otthon szültek, a védőoltás beadásáért fenyegetni kell őket, vegánok és a többi... Díszpéldánya az oltásellenes ass, aki a saját gyerekét is képes volt eltenni lábalól. Ilyet szerencsére csak keveset láttam, kerüljük egymás társaságát.
A kötődően nevelő meg valami különc szekta lehet, aki igazából a leírások alapján csak kicsit bizalmasabb kapcsolatban van a szüleivel, de rögtön elszeparálják őket. Na, valahogy így voltam én is nevelve, csak nem hordoztak. A gyerek igényeitől függően én is engedékenyebb lennék, bár biztos nem cipelném a négyévest az ágyamba, hogy márpedig itt alszol fiam.
Egy kicsit szétcsúsztak a definíciók, próbálom helyretenni őket, persze, ha valakinek más meglátása van, ne tartsa magában!
A kötődő nevelés egy szakmai irányelv, ami alapvetően azt "diktálja", hogy a szülő legyen reszponzív, hangolódjon rá a gyermek igényeire.
De ez sokszor torzul, felszínes infókat szednek fel és túltolják a biciklit.
Az ősanya meg egy köznapi, pejoratív elnevezés, ami a fanatikus irányt képviselőket foglalja magában. Ha a kötődő nevelést is rosszul értelmezi valaki, akkor belecsúszhat ebbe a kategóriába.
Talán azzal tudnék párhuzamot vonni, hogy a vallásban vagy a politikában is vannak irányzatok és minden irányzatnak/felekezetnek van radikális, fanatista ága. A gyereknevelésben is van ilyen, ha nagyon fanatizálódik valaki és már az ésszerűség határait nagyon átlépi, akkor szokták ősanyának hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!