11 hónapos baba átlagban mennyi "beszél"?
az én lányomnak körülbelül 20 szavas volt a szókincse + állathangok, de az átlag egyébként a blalalba dadada :)
szóval nem vagytok elmaradva. én 8 hónapos kora óta napi szinten többször is mesélek neki könyvből (ameddig kedve van és figyel rá - egyszerű szavakkal, mutogatva, nem szó szerint a betűket olvasom) mi is nagyon sokat mondókázunk, illetve vannak bábjai és azokkal szoktam egyszerű szituációs szerepjátékokat (pl összetalálkoznak, köszönnek "szervusz nyuszi hogy vagy, jól vagyok medve, mit ebédeltél ma stb). szerintem ezek nagyon sokat számítanak a beszédfejlődésben.
a fiuk egyébként később kezdenek beszélni. nekem lányom van, 2 éves, és van 4 kis fiú barátja, 20-22 hónap körüliek...ebből kettő egyáltalán nem beszél, a harmadik annyit mond hogy "apa, anya, enni" :) meg a szavak elejét esetleg.
míg a lányom 1,5 éves kora óta teljesen érthető, ragozott mondatokkal beszél, most már összetett mondatokat is használ, múlt időt, felszólító módot stb...nekem nagyon rossz a nyelvérzékem, viszont a nővéremnek nagyon jó, több nyelven is felsőfokon beszél, anyukámék mondták is anno hogy már 2 évesen tökéletesen beszélt, és nem hittem el...na most már elhiszem ha a lányomat hallgatom. De nem a saját sikeremnek tudom be, szerintem ez adottság, a maximum amit tehetsz, amit írtam én is és a 2-es válaszoló is...sok sok mese, mondóka, ének, és szerepjátékok. később majd a tv is sokat segít a dolgon, én 18 hónapos kora óta engedek 2*10 perc mesét reggel este (általában Bogyó és Babóca) és ezekből is vesz át szófordulatokat
Az én fiamat nem kötötte la mese, a mondóka. A könyveket nasinak nézte.
11 hónaposan dadada ment ha az apját látta, de volt hogy a joghurtra is mondta.
Sokszor szólt zene ott ahol játszott vagy mese dvd.
Nem nézte csak hallgatta, fülelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!