Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Kislányom másfél éves, le...

Kislányom másfél éves, le vagyunk maradva?

Figyelt kérdés

Lánykám másfél éves és első gyerek, így abszolút tanácstalan vagyok. Pici baba kora óta megelégszik minimális alvással, nagyon aktív agyilag, folyton a kezében van valami, eléggé le is fáraszt, mert folyton a figyelmemet igényli :). Szoros a kapcsolata a nagyszüleivel (apukájával sajnos annyira nincs jól el), de ha pl. felébred és apuka van csak vele, addig sír, amíg nem megyek oda. Valószínűleg nagyon hozzám szoktattam, ugyanis ha valamit szeretne, egyből kiabál és ha nem megyek rögtön, sírni kezd.

A lényeg, hogy aggaszt, hogy még tudatosan nem beszél. Szótagokat nagyon ritkán, naponta kimondogat, ha kérdezem, hogy hol az óra, hasad, hajad, stb, azt mutatja, de ki nem mond semmit belőle.

Vajon van összefüggés azzal, hogy félévesen kiderült, enyhe hipotón? Laza izomzata miatt nem tudott felülni, mászni, de ezt 5-6 alkalom tornával korrigáltuk, bár állni mostanra is csak kapaszkodva tud. Főleg kézben hordozom emiatt.

2016. máj. 29. 21:36
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan nincs hozzá közöm, de szerintem tévúton jársz.

Azt már leírtam, hogy legkésőbb másfél éves korra kellene tudni önállóan járni, felállni, így mindenképp el kellene vinni szakemberhez. Nem is értem miért a kifogásokat keresed, nyilván érzed, hogy van valami gond, különben nem kérdeznél.

Valóban gyönyörű pillanatok, amikor az ember összebújhat a gyerekével, de tudomásul kell venned, hogy az állandóan bújós korszaknak vége. Természetesen egy ekkora gyerek is sokat bújik (habitus kérdése is, hogy mennyit), de emellett önállósodik is, jön-megy, felfedez, amit nem szabad visszafogni. Fedezd majd fel ebben is az örömöt, a szépséget. Hidd el, az is fantasztikus, amikor látod, hogy melletted egy magabiztos kisgyerekké vált a babád, és mer önállóan elindulni a világba, persze úgy, hogy ott vagy mellette. Abban is számtalan öröm van, amikor nem ölbebaba, hanem a séták alkalmával minden virágnál megálltok, megnézitek, elmondod neki mi micsoda.

Lehet anyás, bújós típus a kislányod, de egy egészségesen fejlődő másfél éves hidd el, hogy lekéredzkedik, és jön-megy, ki többet, ki kevesebbet.

Az is oké, hogy ő az életed közepe, de nem szabad, hogy a kizárólagos örömöd a gyerek legyen, hosszútávon ezzel iszonyú nagy terhet teszel a gyereked vállára.

2016. máj. 30. 12:17
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

Lehet a laza izomzat is a probléma, sokat kellett volna/kellene a földön lennie, hogy gyakoroljon, izmot szededjen össze. Valószínű te mindig felvetted, ha valamit akart vagy oda vitted neki,hogy ne sírjon, így nem kellett megküzdenie semmiért. Ez viszont nem jó. Most is sokminden érdekelné, csak nem tud eljutni bizonyos tárgyakhoz, amiket megnézne, megfogna és emiatt is lehet frusztrált.

Tényleg jóindulatból, de én a helyedben ma reggel már az lett volna az első dolgom, hogy hívom a gyerekorvost és kikérem a véleményét. Ne vesztegesd a gyereked idejét, hisz írod hogy elmúl másfél éves. Mikor akarsz lépni, ha nem most? Még semmi nem késő!

2016. máj. 30. 13:02
 23/24 A kérdező kommentje:
Igazatok van abszolút. 2 hét múlva lesz másfél éves, dokihoz akkor kell mennünk, beszélek vele erről a problémáról! Magamat meg próbálom visszafogni, hogy ne rohanjak, ha ordít valamiért / értem... Vajon meddig fog tartani, mire megszokja, hogy nem megyek oda rögtön?
2016. máj. 30. 13:12
 24/24 Eszter76 ***** válasza:

Mivel rászoktattad, hogy azonnal rohansz, nem lesz könnyű dolgod. De ne hibáztasd magad! Olyan nincs, hogy valami végleg el van rontva! Beszélj a gyerekorvosal, menjetek monzásfejlesztésre stb. stb.

Viszont van valami, amit megtehetsz érte úgy is, hogy "odaszaladsz". Játssz vele a földön! Vagyis ha valamiért "odahív", akkor ne vedd föl, hanem kuporodj le mellé, guríts oda neki egy labdát, tegyél egymásra néhány építőkockát vagy nyiss ki egy képeskönyvet. De ne vedd ölbe, hanem hagyd, hogy "odamenjen" hozzád, vagy a labda után. Így te ott leszel, mint biztonságérzet, mégis mozogni fog. Az sem baj, ha beléd kapaszkodik és úgy áll föl - vagy esetleg hosszabb ideig is úgy álldogál. A lényeg, hogy közben játssz vele, motiváld, hogy menjen a játékok után, vagy játékosan tedd arrébb őt (pl, zsipp-zsupp kenderzsupp játékkal), hogy utána az legyen a "feladat", hogy visszamenjen hozzád.

2016. máj. 30. 13:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!