Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 4 hónapos kortól ajánlott a...

4 hónapos kortól ajánlott a hozzátáplálás tápszeres és refluxos babánál vagy sem?

Figyelt kérdés

A kislányom refluxos és laktózérzékeny is. Az orvosunk azt ajánlotta, hogy kezdjem el a hozzátáplálást, mert a sűrűbb ételek könnyebben lent maradnak a gyomorban. Ugyanakkor sok helyen azt olvasom a neten, hogy fél éves kor előtt tápszeres babánál sem ajánlott a hozzátáplálás.Írják, hogy stabilan ülnie kell a babának (nem ül még stabilan) a nyelvkitoló reflexnek szűnnie kell ( még kitolja a kanalat) és a napi étkezéseknek el kell érnie étkezésenként a 200 ml-t illetve akkor kell a szilárd étel, ha a baba számára a tej/tápszer már nem elég, éhes két étkezés között és éjjel is többször éhes. Nálunk egyik sem áll fenn, 5x150 ml-t eszik, ebből az egyik éjszakai evés, este 8-tól 4-ig alszik, akkor evés és utána alszik 8-ig. Gyümölcsöket sajnos nem nagyon ehet, mert ezek savat csinálnak és romlik a reflux.

Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mi lenne a jó.

Ma egyébként megpróbáltam adni neki egy pici burgonyát tápszerrel higítva, de teljesen kiborult rajta. Kiköpte, sírt, rázta a fejét...tudom, hogy ez normális reakció, de talán jobb lenne még várni egy kicsit. Nálatok mikor és hogyan kezdődött a hozzátáplálás? Refluxos babák anyukáinak mi volt a tanács?

2010. ápr. 9. 12:51
 1/7 anonim ***** válasza:

Tápszeres babáknál azért kell 4 hónaposan elkezdeni a hozzátáplálást, mert addigra merülnek ki a vasraktárai (ahogy az anyatejes babáknak 6 hónapos korra), és ezzel lehet megelőzni a vashiányos vérszegénységet.

Ha gyümit nem adhatsz neki, de a krumpli nem megy neki, akkor sárgarépával/sütőtökkel indíthatsz, mindkettő édes, és biztosan jobban fogadja majd, mint a tápszeres krumplit. A refluxhoz sajna nem tudok hozzászólni, de biztosan lesz valaki, aki ezzel kapcsolatban is tud segíteni. B.

2010. ápr. 9. 12:56
 2/7 A kérdező kommentje:

Erről nem is hallottam! Pontosabban azt tudom, hogy a babák vasraktára 6 hónapos kor körül kezd kiürülni, de azt nem tudtam, hogy tápszeres babáknál előbb.

Egyébként az én lányom is anyatejes volt sokáig, de a laktózérzékenység és a reflux miatt már nem volt hajlandó enni sem, így maradt a fejés, majd miután egyre kevesebb lett a tej kapott pótlást és ez oda vezetett, hogy kb. 3 hete már nincsen tej egyáltalán:(

2010. ápr. 9. 13:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ne stresszeld magad ezen, sajnos nem nagyon tudsz mit tenni. :( Nekem kezdettől fogva kellett adnom tápszert a kisfiamnak, mert el sem indult igazán a tejcsi. Bármit csináltam, fejés, tea, egész nap rajtam "lógott", semmi nem használt. Most 6 hónapos, tápszert kap, és már a főzelékek, gyümik is mennek jócskán.

Tényleg próbáld ki a sárgarépát, esetleg a sütőtököt, mindkettő igazi vitaminbomba, és biztosan jobban ízlik neki. Minden nap egy picit próbálkozz pár kanálnyival megkínálni. Előbb-utóbb valamelyik menni fog. B.

2010. ápr. 9. 13:04
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat!

Akkor kipróbálunk mást...hátha.

2010. ápr. 9. 13:11
 5/7 anonim ***** válasza:
69%

Szia!

Az én kisfiam 3 hós kora óta tápszeres. 4 hósan elkezdtük a hozzátáplálást, mert nagyon fejlett baba (most4 és fél hós két foggal, 7150 grammosan :) )és úgy éreztem, hogy már igényli. Igazam volt. Két hét alatt kiváltottuk az ebédet imád minden főzeléket. Alma lével kezdtünk, majd alma, 4 nap után már az almát répával ette. Azóta megy a krumpli, sütőtök, alma, őszibarack három napja már egy kevés zöldborsót is adom neki. Mindent imád. Este tejpépet kap. Éjszaka csak egyszer ébred, korábban legalább háromszor volt fenn. A refluxra nekem azt mondta a védőnő, hogy az almával kell leginkább vigyázni. Ne add neki nyersen hanem mindig főzd meg pici natúr vízben és úgy turmixold bármihez, mert így elveszíti a savasságát és nem jön vissza. Ez valóban így van, nekünk bevált. Szóval a lényeg, hogy látni fogod ha a babád igényli és kéri akkor kezdd el nyugodtan. A kanál kitolás meg ilyesmi szerintem lényeges. Az én kisfiamnak még ki-ki jön a nyelvéről egy-két falat, de egyébként az első pillanattól gyönyörűen eszik.

Sok sikert!!

2010. ápr. 9. 14:37
 6/7 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok: a "lényeges" persze "nem lényeges" akart lenni. És persze mást is adok neki nem csak ezt a hármat, csak most hirtelen ennyi jutott eszembe.
2010. ápr. 9. 14:39
 7/7 anonim ***** válasza:

szia

Az én javaslatom, hogy írj a gabimamiklub védőnőjének, másnap megérkezik rá a válasz. Tapasztalt kedves védőnők, én sokszor fordultam már hozzájuk segítségért!

Amúgy mindkét fiam elejétől fogva tápszeres, 4 hósan kezdtem a hozzátápit. A nagyobbik sosem bukott, a kisebbik még az AR táptól is bukogat néha.

Krumplit simán add neki, a főzőlével higítva, ne tápszerrel.

Esetleg próbáld ki a Sinlacot, hátha azzal keverve nem okoz gondot a gyümölcs. Önmagában is finom egyébként:)

2010. ápr. 9. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!