Azért kevesebb a GYED-em, mint TGYÁS volt, mert ebből már vonnak adót és nyugdíjat. De mennyivel?
Szia!
A plusz levonáson kívül a TGYÁS nincs maximalizálva, míg a GYED igen, ezért lehet jóval kevesebb is!!! Nekem majd kb: 50000-el lesz kevesebb, ha majd GYED-et kapok :)
Itt meg tudod nézni, hogy mikor mennyit kapsz majd!
A gyed csak akkor ugyanannyi, mint a tgyás, ha a minimálbér kétszeresénél nem kerestél többet. Ha többet kerestél, akkor a tgyás jóval magasabb is lehet, hiszen csak meghatározott esetekben van maximuma, egyébként a béred 70%-a. A gyed is a bér 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, idén 102900Ft.
A kettő közötti különbség amúgy 9,5%, ennyi a nyugdíjjárulék.
Mennyi volt a bruttód?
Abból ki tudod számítani, mennyit kell kapjál, adójóváírással együtt:
ҝ
Ha valakinek nagyon magas a jövedelme, akkor akár több is lehet a különbség százezernél a tgyás és a gyed között. Az az oka, hogy a tgyás a jövedelem 70%-a, korlátozás nélkül, míg a gyed hiába ugyanúgy 70%, van maximuma, 102900. Ennél több nem lehet. Ha pl. 480000Ft a bruttód, akkor majd 300 ezret kapsz kézhez tgyásból, míg a gyed csak 86008Ft.
De akár magasabb is lehet.
Úgy tudod kiszámolni, hogy az éves bruttódnak veszed a 70%-át, levonod a 17% adót, és elosztod 12-vel. Ez a tgyás. A gyed-et ugyanígy, de nemcsak a 17%-ot vonod, hanem a 9,5% nyuigdíjjárulékot is, és utána osztod 12-vel.
Szívesen:)
Valóban nem túl magas, de van aki ennek az összegnek is örülne, mert a fizuja sem volt több:(
Tényleg nehéz még 86000-ből is, nemhogy kevesebből.
ҝ
Szia!
Én írtam, hogy ötvennel lesz kevesebb a GYED-em, és én a csatolt link-ben számoltam ki, és fillére pontosan annyit kaptam, ahogy az ott meg volt adva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!