Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért csak 1 éves kor felett...

Miért csak 1 éves kor felett lehet adni tehéntejet a babáknak? Régen már újszülött vagy pár hónapos kortól adtak, ha az anya nem tudott szoptatni vagy nem kapott egy másik anyától.

Figyelt kérdés

Nem akarok tehéntejet a babámnak, de érdekel, hogy miért tiltják annyira 1 éves kor alatt. Az egyik ok, amit ismerek az a tejallergia.

Velem kapcsolatos tapasztalat, hogy már 3-4 hónaposan kaptam, pedig tejérzékeny voltam (ezt utóbb raktuk össze). Gyerekként és felnőttként azonban mindennél jobban szeretem a tejet és minden mással szemben könnyebben lebontja a szervezetem.

2016. febr. 21. 14:39
 1/9 anonim ***** válasza:

Elsősorban az allergia miatt. A tej nagyon erős allergén, meg is látszik a felnőtt generáción, hogy már csecsemőként kapott tehéntejet, mivel a felnőtt emberek többsége emésztési panaszokkal küzd, rengeteg a tejfehérje allergiás. Arról nem is beszélve, hogy a mostani tej, amit árulnak, kicsit sem hasonlít a régi "friss" tehéntejre... Azt a pár hónapot igazán ki lehet bírni, a tejben semmi olyan tápanyag nincs, amit ne lehetne másból bevinni.

Miből gondolod, hogy a tejet "minden mással szemben könnyebben lebontja a szervezeted"?

2016. febr. 21. 14:45
 2/9 anonim ***** válasza:
93%
Hány olyan felnőtt van aki nem mer tejet inni csak akkor, ha már nem kell menni sehova.. nekem pl megy a hasam tőle. 3 hónaposan elvileg imádtam a higított tehéntejből készült tejbegrizet. Hát érzem a hatását.. én elsietni sem fogom, nem kap a fiam az első születésnapja másnapján tehéntejet, minél később, annál jobb.
2016. febr. 21. 14:56
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm! A tápszeren ezek szerint sokat módosíthatnak, ha annyira nem allergizál.

Nem tudom, hogy ez az érzékenység elmélet tényleg megáll-e, bár a tapasztalatinál mindig fontosabbak a statisztikai tények, de vidéken, ahol lakom és kevesen vették/veszik figyelembe a tehéntejjel kapcsolatos tiltást inkább azok problémásak, akiket mindentől - köztük a tejtől is - óv az anyjuk.

Az érzékenység mögött pedig más életmódbeli és étkezési szokások is állhatnak, azt hiszem efölött konszenzus van.

Amúgy nekem a tej és a tejtermékek jelentik az egyetlen olyan proteinforrást, amitől jó marad a közérzetem, nem terheli a gyomrom. Na és ez ízlik a legjobban. Sajnos. A szoptatás alatt nem eszek vagy ritkán, mert hasfájós a babám. Igaz, semmit sem módosít, ha eszek is, ugyanúgy fáj a hasa.

2016. febr. 21. 15:02
 4/9 anonim ***** válasza:

2. Valószínűleg te is allergiás/érzékeny vagy rá.

A népesség 1/3-a az amúgy, többé vagy kevésbé. Sokaknál csak enyhe hasmenés, hígabb széklet, hasfájás stb. jelentkezik és igazából sosem vizsgáltatják ki.

Egyébként ahogy írták, azért nem szabad, mert erős allergén.

2016. febr. 21. 15:02
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

És amit még nem említettek, hogy megterheli a veséjét a babának.

Én 2 évesen vezettem be a tejet fiamnál, pont azért, mert férjem már 9 hónaposan kapott, most meg semmi tejeset nem tud enni-inni, mert meghajtja...

Addig tejitalt adtam. A védőnőm a 2 évesen adott napi 4 dl (házi) tejre is azt mondta, higitsam bőven, mert a veséjének nem tesz jót. (pedig egy 60 éves nő, aki semmiben nem segít, semmi nem nagyon érdekli a gyerekkel kapcsolatban, csak a kötelező köröket futjuk le - szóval nem túlbuzgóságból mondta).

"de vidéken, ahol lakom és kevesen vették/veszik figyelembe a tehéntejjel kapcsolatos tiltást inkább azok problémásak, akiket mindentől - köztük a tejtől is - óv az anyjuk"

Hát szerintem senki nem dicsekszik azzal, hogy megf.satja a tej... Úgyhogy nem tudhatod, "vidéken" is mennyi a tejérzékeny. A túlóvás valóban nem jó, de ugyanígy a túl korán bevezetett dolgok sem. AZ arany középút az ideális ebben is.

2016. febr. 21. 15:11
 6/9 anonim ***** válasza:
Én is kaptam néhany hónaposan tehén tejet, laktózérzékeny lettem.
2016. febr. 21. 16:27
 7/9 anonim ***** válasza:
46%

Én NEM kaptam tejet csecsemőként, mégis laktózérzékeny lettem. Ez inkább genetikai adottság (nagymamám is laktózérzékeny volt, pont ugyanolyan mértékben, mint én).

Egyébként régen, faluhelyen hígított tehéntejet adtak a babáknak, ami megfelel a mostani kereskedelmi forgalomban kapható 1,5%-os zsírtartalmú tejnek. (A családom szerint a ma bolti forgalomban kapható tejet őt kiöntötték volna, mert szerintük olyan, mint a kanna átmosása után visszamaradt erősen vizes folyadék. A tej számukra valami egészen mást jelent.)

2016. febr. 21. 17:25
 8/9 A kérdező kommentje:
Egyébként olvastam már többször is, hogy a késői vagy korai hozzátáplálásra (egyik dietetikus így, másik úgy) fogják a sok allergiát és emésztési gondokat. Na, és akkor még nem említettünk minden más lehetséges oksági összefüggést.
2016. febr. 21. 20:26
 9/9 anonim ***** válasza:

Nagyon zavarosak az ismeretek úgy látom!

Amikor hasmenése van egy felnőtt embernek a tejtől, az nem allergia, hanem intolerancia, a laktát enzim hiánya, és mint felnőtt egyedeknél, ez élettanilag normális, mivel a kisded kor tájékán csökken ennek az enzimnek a mennyisége, lásd, elválasztás.

Az allergia ennél sokkal súlyosabb műfaj, lázzal, kiütéssel, de akár eszméletvesztéssel is járhat.

2016. febr. 22. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!