Miért csak 1 éves kor felett lehet adni tehéntejet a babáknak? Régen már újszülött vagy pár hónapos kortól adtak, ha az anya nem tudott szoptatni vagy nem kapott egy másik anyától.
Nem akarok tehéntejet a babámnak, de érdekel, hogy miért tiltják annyira 1 éves kor alatt. Az egyik ok, amit ismerek az a tejallergia.
Velem kapcsolatos tapasztalat, hogy már 3-4 hónaposan kaptam, pedig tejérzékeny voltam (ezt utóbb raktuk össze). Gyerekként és felnőttként azonban mindennél jobban szeretem a tejet és minden mással szemben könnyebben lebontja a szervezetem.
Elsősorban az allergia miatt. A tej nagyon erős allergén, meg is látszik a felnőtt generáción, hogy már csecsemőként kapott tehéntejet, mivel a felnőtt emberek többsége emésztési panaszokkal küzd, rengeteg a tejfehérje allergiás. Arról nem is beszélve, hogy a mostani tej, amit árulnak, kicsit sem hasonlít a régi "friss" tehéntejre... Azt a pár hónapot igazán ki lehet bírni, a tejben semmi olyan tápanyag nincs, amit ne lehetne másból bevinni.
Miből gondolod, hogy a tejet "minden mással szemben könnyebben lebontja a szervezeted"?
Köszönöm! A tápszeren ezek szerint sokat módosíthatnak, ha annyira nem allergizál.
Nem tudom, hogy ez az érzékenység elmélet tényleg megáll-e, bár a tapasztalatinál mindig fontosabbak a statisztikai tények, de vidéken, ahol lakom és kevesen vették/veszik figyelembe a tehéntejjel kapcsolatos tiltást inkább azok problémásak, akiket mindentől - köztük a tejtől is - óv az anyjuk.
Az érzékenység mögött pedig más életmódbeli és étkezési szokások is állhatnak, azt hiszem efölött konszenzus van.
Amúgy nekem a tej és a tejtermékek jelentik az egyetlen olyan proteinforrást, amitől jó marad a közérzetem, nem terheli a gyomrom. Na és ez ízlik a legjobban. Sajnos. A szoptatás alatt nem eszek vagy ritkán, mert hasfájós a babám. Igaz, semmit sem módosít, ha eszek is, ugyanúgy fáj a hasa.
2. Valószínűleg te is allergiás/érzékeny vagy rá.
A népesség 1/3-a az amúgy, többé vagy kevésbé. Sokaknál csak enyhe hasmenés, hígabb széklet, hasfájás stb. jelentkezik és igazából sosem vizsgáltatják ki.
Egyébként ahogy írták, azért nem szabad, mert erős allergén.
És amit még nem említettek, hogy megterheli a veséjét a babának.
Én 2 évesen vezettem be a tejet fiamnál, pont azért, mert férjem már 9 hónaposan kapott, most meg semmi tejeset nem tud enni-inni, mert meghajtja...
Addig tejitalt adtam. A védőnőm a 2 évesen adott napi 4 dl (házi) tejre is azt mondta, higitsam bőven, mert a veséjének nem tesz jót. (pedig egy 60 éves nő, aki semmiben nem segít, semmi nem nagyon érdekli a gyerekkel kapcsolatban, csak a kötelező köröket futjuk le - szóval nem túlbuzgóságból mondta).
"de vidéken, ahol lakom és kevesen vették/veszik figyelembe a tehéntejjel kapcsolatos tiltást inkább azok problémásak, akiket mindentől - köztük a tejtől is - óv az anyjuk"
Hát szerintem senki nem dicsekszik azzal, hogy megf.satja a tej... Úgyhogy nem tudhatod, "vidéken" is mennyi a tejérzékeny. A túlóvás valóban nem jó, de ugyanígy a túl korán bevezetett dolgok sem. AZ arany középút az ideális ebben is.
Én NEM kaptam tejet csecsemőként, mégis laktózérzékeny lettem. Ez inkább genetikai adottság (nagymamám is laktózérzékeny volt, pont ugyanolyan mértékben, mint én).
Egyébként régen, faluhelyen hígított tehéntejet adtak a babáknak, ami megfelel a mostani kereskedelmi forgalomban kapható 1,5%-os zsírtartalmú tejnek. (A családom szerint a ma bolti forgalomban kapható tejet őt kiöntötték volna, mert szerintük olyan, mint a kanna átmosása után visszamaradt erősen vizes folyadék. A tej számukra valami egészen mást jelent.)
Nagyon zavarosak az ismeretek úgy látom!
Amikor hasmenése van egy felnőtt embernek a tejtől, az nem allergia, hanem intolerancia, a laktát enzim hiánya, és mint felnőtt egyedeknél, ez élettanilag normális, mivel a kisded kor tájékán csökken ennek az enzimnek a mennyisége, lásd, elválasztás.
Az allergia ennél sokkal súlyosabb műfaj, lázzal, kiütéssel, de akár eszméletvesztéssel is járhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!