Tudatosan a fejlesztésre is figyelő anyuk, hogyan tanitjátok 17 hó körüli babátokat?
Az én kislányom 23 hónapos egyke gyermek. Én azt mondom nem kell ezt így beosztani h egy nap mennyi idő jut fejlesztésre. Sztem ők folyamatosan fejlődnek, sokszor úgy h észre sem vesszük. Pl. egy csomó dolgot a minimaxon játszott kedvenc meséiből tanult meg. Én rengeteget beszélek hozzá születése óta. Hónapok óta koplett mondatokban fejezi ki magát. Rengeteget játszunk, rajzolunk, építőkockázunk, formabedobózunk, mondókázunk, ő már elszámol régóta tízig mert ha megyünk el itthonról midníg számolom neki a lécsőket és ráragad. Tehát játékosan és játék közben tanul mindent. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Sokszor meglepődök h honnan tud dolgokat, de figyeli az utcán az emberket is és h azok mint mondanak. A reklámokból is tanult pár szót, például a porszívó szót onnan tanulta meg. A beszélő porszívó reklámjából. Mozgását kezdetben a habtapi volt jótékony hatással a talpizmaira, itthon mezítláb van, utcán minőségi cipőben, kínais szóba sem jöhet. Van egy 3:1-ben hintalova ami most már tricigliként funkcionál az is nagyon jó volt és mostanság imádja tologatni a játék babakocsiját, vagy a puffokat itthon.
Tehát nálunk nincs külön foglalkozás, mindent valamilyen folyamat közben tanul. És ami fontos h sokat hagyom egyedül is játszani, mert igazán akkor fejlődik ha magától jön rá dolgokra. Ráadásul neki nem lesz kistesója így még inkább fontos h egyedül is lefoglalja magát. És én közben megtudom csinálni a feladataimat. Sok állatos könyve van azokat is nagyon szereti és az állatok hangjait is tanítgattam neki. Sokszor kérdezem vissza napi színten ugyan azokat a dolgoka. Pl. hogy hívnak, hány éves vagy, milyen autónk van, mit mond a cica, kutya, paci, kisegér, kakas stb.... A répa, retek mogyorót már nagyon régóta tudja és szépen is ejti a szavakat. De minden kisgyermek más ütemben fejlődik. Van aki még ebben a korban egy szót sem mond és azzal sincs semmi baj. Én soha nem siettettem őt semmiben, nem vagyok híve ennek meg annak sem h versenylóként bánjak vele. Ő erre volt fogékony. Te is biztosan látod h a te kisbabád mire fogékony, tehát azt kell kitapasztalnod mert az jó kiindulási alapnak. A többi meg jön magától. Ebben a korban színte óráról órára fejlődik a kis értelmük. Csodás időszak szerintem. Hát mi valahogy így éldegélünk. És nálatok hogy telnek a napok?
szia, szerintem fejleszteni konkértan akkor kell, ha le van valamiben maradva. pl. nálunk a finommozgása elég ügyetlen volt, mert mindig kis szeles volt, jobban érdekelte a mzgás, hancúr. és ezért sokat pakolásztunk kicsi gombokat, satöbbit pici dobozokba, erre koncentrálni is kell és a finommotorikát is fejleszti. de semmi egyebet nem szoktam neki direkt tanítani. ő már amúgy "kérdez" is, bár csak 15 hós, ami érdekli, arra rábök, és nyögdicsél, amíg meg nem mondom a nevét. de az igaz, hogy rengeteget tanulnak a "sima" játékból is, sőt olyasmiből is, amit nem isgondolsz, hogy kifigyelnek, anáélkül, hogy bárki tanította volna őket. magukba szívnak mindent, mint a szivacs. ha a kicsid érti a beszédet, akkor semmi baja a beszédfejlődésének, amit játszotok vele, foglalkoztok vele, az eteljesen jó. vannak ilyen átmeneti időszakok, amikor rendszereznek, sőt lehet, hogy nemsoká elkezd majd beszélni a kicsid, mert van egy ilyen jelenség is, hogy mielőtt megindul a beszéd, hirtelen elhallgatnak és készülnek a nagy mutatványra...olyan jó lesz, ha már mi is itt tartunk majd, úgy várom. tiszta ökör vagyok, most úgy meghatódtam... :)))
boldog gyermeknevelést! :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!