Jó minőségű de olcsó (max 30-40ezer), ugyanakkor új és menetiránnyal ELLENTÉTESEN beköthető gyermekülést hol találhatok?
Az, hogy milyet vegyél, az függ a gyereked paramétereitől.
Ha a gyereked pl. egy éves, 10 kiló, és hónapok óta stabilan ül, akkor menetiránynak megfelelően ültetném, vennék egy 9-18 kilós ülést (esetleg 9-25-öset), és pár év múlva meg egy 15-36 kilósat. De vannak jó minőségű 9-36 kilósak, de továbbra is úgy gondolom, hogy ez azért túl nagy súlyhatárt fog át ahhoz, hogy mindkét "végletnek" megfelelő legyen.
Ha viszont a gyereked 8 hónapos, 7 kilós, és épp csak ülni tud, de már kicsi a hordozó, akkor vennék egy 0-18-as ülést, amíg lehet, addig háttal utaztatnám, később meg menetiránynak megfelelően, aztán a következő ülés, amire beruháznék, egy 15-36 kilós lenne.
Fontos még, hogy bár súly (esetleg életkor) szerint van meghatározva a gyerekülés kategóriája, de a magasság is fontos. Nem szabad ugyanis, hogy a feje túllógjon a gyerekülés, autós hordozó szélén. Ha a lába túllóg (ez elsősorban a hordozónál szokott problémaként felmerülni), az nem baj, a fej a lényeg biztonság szempontjából. A kényelem persze más kérdés.
Én például még a dönthetőséget is lehúztam a listáról. Általában városon, megyén belül használjuk az autót rövid távokon, a gyerek ébren van, nem kell megdönteni az ülést.
Évente kb. két alkalom, hogy hosszabban autózunk, és a gyerek elalszik. Ez miatt én nem adtam ki tízezrekkel többet.
Aki viszont néhány hetente utazik a gyerekkel hosszú távon, ott nyilván fontos, hogy mennyire tudja megdönteni az ülést.
"eyébként meg az jutott eszembe, hogy én kicsiént még fel-alá mászkáltam a hátsó ülésen, vagy álltam középen és úgy néztem az utat. ha efáradtam nemes egyszerűséggel hosszában lefeküdtem az ülésre és elaludtam.... és itt vagyok, élek, kutya bajom... "
Persze, mert épp nem volt balesetetek. De volt itt egy anyuka, a legszomorúbb kérdéssel, amit valaha olvastam. Hogy hogy tudná feldolgozni, hogy beült az autóba "csak átszaladni a boltba" a férjével, és az ölében ült a gyereke. Karamboloztak, ők be voltak kötve, túlélték, a gyerek meghalt. Tulajdonképpen erről szól a gyerekülés-választás.
Én is szerettem kicsinek az ülésen állva utazni...amíg egy hirtelen fékezésnél le nem fejeltem a műszerfalat. Trabantunk volt, abban nem is volt hátul biztonsági öv, de ha lett volna, akkor se volt kötelező használni.
Sok életet ment meg a gyerekülés, nem tartom túlféltésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!