Mikor kezdett el evőeszközzel és pohárból enni, inni?
a lányom 1,5 éves, de még egyiket sem csinálja. Szó se róla, én is elszórakozom a dolgot, mert egyszerűbb neki a napi rohanásba odanyomni a cumisüveget. De egyre többektől hallom hogy már ennyi idősen kellene neki evőeszközt használni, pohárból inni.
A poharat oda szoktam tenni az ebédhez, de eltolja. Csőrösből sem iszik...így nap közben meg a cumisüvegét használja. Evőeszközt próbáltam a kezébe adni de az ölébe borította úgyhogy hagytuk a dolgot. Próbáltam persze mutatni neki meg segíteni benne. A kérdésem hogy erőltessem tovább a tanulási folyamatot, vagy ez egy olyan dolog hogy előbb utóbb ha már elég fejlett és koordinált hozzá a mozgása, akkor magától is rájön hogy ő szeretné fogni az evőeszközt?
első vagyok:
Én azt csinálom a mai napig, hogy evésnél pohárból kap inni, a köztes időben pedig egy csőrős vagy szívószálas itató van kint neki önkiszolgáló rendszerben.
Plusz önálló evésnél célszerű olyan étellel próbálkozni előszór ami megragad a kanálon, pl a krumplipüré.
A minap rizst próbált egyedül enni, hát annak aztán mi lett a vége... :)
Fiam 20 hónapos, ő is magától vette el tőlem a kanalat kb. 14 hós kora körül. Először alig ment a szájába, maga alá szórta vagy éppen magára (ekkor még darabos-pépeset evett). Mostanra már a hamija nagy részét belapátolja, negyede a földön és az ölében van. :-)
Ő cumizik, a csőrös poharat oda-odaadom neki kis vízzel az alján. Van, amikor szépen megissza, van amikor még a body-ja is vizes tőle. Túl nagyokat nyel, cigányútra megy neki, szóval még nem megy.
Pohárból ugyanígy.
Nálunk ma volt rizibizi, de tejfölt kevertem hozzá, így nem került annyi a szék alá. :-)
Próbáld meg a már elkészített teát hígítani egy kis vízzel, majd napról napra egyre több vizet rakni hozzá.
Én nyáron a nagy melegben adtam neki evéshez vizet, közte 100 %-os gyümölcslevet vízzel higítva és észrevettem, hogy evéshez nem iszik vizet, mert tudja, hogy később jön a gyümilé. Szóval inkább maradtunk a víznél.
Kanálhoz szoktatásnál nálunk még az vált be, hogy van mindig kint neki összevágott gyümölcs és azt is szereti kanállal enni. :)
az a baj hogy ő nem magára a teára van rákattanva, hanem abban levő cukorra...próbáltam már neki amit írsz, de gyakorlatilag a tiszta vizet is megiszi - ha van benne cukor...amint egy körömnyivel is kevesebbet teszek bele mint szoktam (általában 8-9 gr/dl) már nem issza meg!! de tényleg. Olyan receptora van hogy még azt is megérzi mennyit teszek bele..
ez nem miattam van egyébként, én nagyon sokáig próbálkoztam a vízzel, de tényleg, csak mivel anyatejes, eleve az édes ízt szokta meg...aztán jött a hozzátáplálás, azzal együtt a szorulás, és a védőnővel abban maradtunk, hogy még mindig jobb a cukros, mint hogy napokig ne legyen széklet, és bélproblémái legyenek. De más történet ez, el is fogadtam, nem kérdés bennem már :) majd kinövi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!