Kiakadtam, mikor meghallottam, hogy csecsemőknek nem lehet vizet adni. Ez tényleg így van?
A mi kórházunkban nem rögtön tápszert adnak szerencsére, mivel azzal ki is van lőve a szoptatás.
Igen? Ezt hol olvastad? Vagy honnan vetted?
Sehol nem olvastam, többször szültem, ez volt a kórházban. Azt hiszed dobálják a tápszert a csecsemők után? Orvosi engedéllyel adhatnak azt is a csecsemőknek. Szültél te már gyereket v. csak olvasgatsz? Ha a gyerek tápszert kap, főelg cumisüvegből akkor azt megszokja, nem lesz hajlandó szopizni, mert az anyatejért meg kell dolgozzon, a tápszert meg könnyedén ki lehet szívni a cumisüvegből.
Mondjuk biztos vannak olyan kórházak, akik ezt leszarják, aztán nyomatják a gyereknek a tápszert, mikor hazamennek, akkor meg felírják neki receptre, aztán helló anyatej.
Úgyhogy nekem minden tiszteletem a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórhát csecsemős ápolónőinek, akik nem tömik a babákat rögtön tápszerrel, főleg nem cumisüvegből, cukros vizet a legvégső esetben adnak a babának orvosi engedéllyel, ha már régen kapott folyadékot a baba, azt sem sűrűn adnak, max. naponta egyszer, nem sűrűn adták, inkább segítenek az anyukának a szoptatásban, ha valami gond van. Ha meg egyáltalán nem megy, akkor orvos és eldönti, mi legyen. Van akit nem is engedtek haza 3 nap után, ha a baba nem szopik valami miatt. Felírják a tápszert is, ha már valóban indokolt. De ha kap is a baba tápszert, azt is pohárból itatják meg velük, nehogy cumizavaros legyen, mert bármikor beindulhat a tej v. a szopi. Az én babám is lusta volt szopni, a 3 nap közül egyszer kapott cukros vizet, hogy a vércukorszintje ne essen le nagyon és a csecsemős nővéreknek köszönhetően a 2. nap délutánján elkezdett szopizni is a kisfiam és nem kellett tápszer szerencsére. Más kórházban gondolom máshogy megy, nálunk így megy. Ezt sehol nem fogják leírni, sehol nem fogod olvasni, ez a tapasztalat.
Ha anyatejes a baba akkor nem kell neki adni, de vannak kivételek.
Az én kislányom ha szomjas volt, adhattam neki a cicit, mindig elfordult és üvöltött. De ahogy a vizet adtam neki azt rögtön elfogadta.Főleg a nagy melegbe biztos, hogy 24óra alatt 3-4dl vizet megivott.
Mostanában napi 1-1,5 dl fogyaszt el a tej mellett.
Én baba vizet adok neki, alapból semmi baja nem lesz tőle ha kap vizet.
NA jó is mosollyal indult aí reggelem:) Ne aggódj, nem hal szomjan a baba. Az én lányom fél éves koráig kizáróan anyatejet kapott (hozzáteszem novemberben született, nyáron már kapott egy kis forralt vizet)
Már többen is leírták, hogy ami a szoptatás elején jön az a szomjoltó, vizes rész, utána jön a zsíros rész (többek közt ezért is kell figyelni, hogy jól kiszívja a mellet, különben folyton éhes lenne, mert csak a szomjátoltja)
A feleségedet majd inkább arra biztasd hogy alaposan tájékozódjon a szoptatásról és akkor nem lesz gond.
Az én anyukám is kiakadt, hogy nem adtam se vizet, se más "szomjoltót" a kicsinek, hiába hoztam fel bármilyen kutatást, cikket, ajánlást csak akkor fogadta el, hogy igazam van, mikor eltelt pár hónap és a gyerek nem halt szomjan :D :D Azóta bízik bennem szoptatás terén:)
Ha jó a csapvíz akkor semmi gond nincs vele.
Nálunk viszont annyira vízköves, hogy forralás után is úszkalnak benne a vízkő darabok.
Ezért is maradunk a babavíznél.
Okoska, a kiscicàk, kiskutyàk, egyéb emlős àllatok kölykei-amìg nem esznek maguktól, mit gondolsz, mit isznak-esznek? Tejet... És nem halnak szomjan.
Az anyatej elég érdekes dolog: amimor elkezdi szìvni a baba, akkor vizes (úgy képzeld el, mint mondjuk egy hìg gyümölcslé), ez a rész oltja a szomjat. Utàna pedig zsìros, ettől fejlődik és nő a baba. Ettöl füghetlenül ha szomjas a baba, lehet neki vizet adni, nyàri melegekben főleg (ha be van esve a kutacsa, akkor tuti szomjas), egyébirànt némelyiknek hiàba is dugdosnàl vizet a szàjàba, elegànsan köpné kifelé.
Ne szakértsél légyszìves olyan témàhoz, amiről gőzöd sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!