Mi a véleményetek a köldökzsinór vér leveteléről?
Gyermekhematológián voltam gyakorlaton, ott mondta az egyik doktornő, hogy igazából sok gyereket kell szülni:D Ugyanis a testvérek általában jó donorok:)
A köldökzsinórvérrel az a baj, hogy kevés benne az őssejt (gyakorlatilag csak kisgyermeknek elég, nagyobb gyereknek vagy felnőttnek nem), ráadásul a felhasználhatósága is korlátozott, nem minden betegség esetén alkalmazható saját őssejt.
De azt is meg tudom érteni, ha valaki leveteti, hiszen ki tudja, hogy mondjuk 10 év múlva milyen új eredmények lesznek ezen a téren.
Levetettük. 60 kg-ig felhasználható a jelenlegi mennyiség. Ráadásul már sikerült szaporítani az őssejteket, ami azt jelenti,h gyakorlatilag korlátlanul felhasználható lesz(ezt a Nature-ben publikálták, nem "orvos ismerőseim" mondták). Felhasználható leukémiánál, idegrendszeri károsodásnál, sikeresek a kísérletek autoimmun betegségek esetében is. A gyerektől levett őssejt elég nagy valószínűséggel felel meg családtagnak is. A közösségiben vagy találnak megfelelőt, vagy nem, hosszú várólista van, és 5 milliójába kerül a tb-nek.
A nőgyógyászok/szülésznők sok esetben valóban nem javasolják. Mivel a legtöbb cégnél előre kell fizetni, és ezt nem térítik vissza sikertelen mintavétel esetén (ez sajna benne van a pakliban). Viszont ilyenkor a szülők általában a nőgyógyászt támadják,h elszúrta. Érthető,h az adott orvosok próbálják elkerülni ezt a szitut.
Nekünk a mintavétel és a tárolás 10 évre összesen 170 ezer forintunkban van. Ahogy nézegetem itt a topikokat sokaknak a babakocsijuk ennek a többszöröse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!