Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Aki a gyerek igénye szerinti...

Aki a gyerek igénye szerinti ideig szoptat, honnan tudja, hogy van-e még teje vagy csak megszokás?

Figyelt kérdés

Hozzátenném, hogy bár van elektromos pumpám (Medela márkájú), csak az első hónapban használtam néha, szopi után a maradékot lefejtem, de semmi másra. Kb 20-50 ml maradt, néha 100. Utána abbahagytam a fejést, és valahogy beállt úgy, hogy mindig volt anyatej, amikor kellett, fejés nélkül. 7 hós korától hozzátáplálunk.

Most 17 hós, 3-4 hónapja átálltunk a napi 2 szopira (inkább én erőltettem a csökkentést), mert a kislányom még többször is akarná, de attól tartottam, megszokásból. Közben kipróbáltam a Medelát szopi előtt, hogy van-e egyáltalán még tejem, és kb. 1 perc után kezdett spriccelni, addig semmi. Akkor ez most megszokás vagy ez még normális, mehet tovább a szopi?

(Nem szeretném, ha megszokásból szopizna. Szerintem az anya közelségi igénye máshogy is kialakítható, pl. mese, mondóka...stb, viszont amíg tejem van, az egy jelzés, hogy még szüksége van rá a gyerekemnek.)

2010. febr. 18. 19:36
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszodat! Azzal egyetértek, hogy kereslet-kínálat alapon termelődik a tej, miután a baba ráállt a szopira (vagyis az első hónapok után). De: ez nem megy így örökké, amíg a gyerek 6-7-10...stb éves, hanem egy idő után a természet úgy rendezi, hogy nem termel még akkor se többet, ha szopik a gyerek... Ezt értettem megszokás alatt.

Érdekes módon inkább az ellenkezőjéről hallani, hogy a gyerek hagyja abba a szopit egyik napról a másikra. (Ezt olyan büszkén mondják az anyukák, körítve azzal, hogy a szoptatás témát milyen jól megoldották, és buzdítva másokat, hogy hagyd csak a természet rendje szerint...) De biztos tudsz olyanról is, hogy egyszer csak "nincs tej", hirtelen nincs, és semmi trauma vagy következő baba megfoganása nincs a háttérben. Na, ilyenkor van a baj, ezt neveztem "megszokásnak", de lehet komfortérzetnek is. Ilyenkor is lehet a komfortérzet miatt még tovább... De meddig? Ez teljesen a gyerek karakterétől függ. Az nagyon jó, ha belátható időben magától hagyja abba, amíg az anyukának is rendben van, pl. 2-3 éves kor között, de ha nem?? A természetes módszerek hívei szerint, a civilizáción kívül élőkből...stb kiindulva a gyerekek természetes módon legkésőbb 6-7 (!) éves korig szopiznak. Az a baj csak ezzel, ahogy a felső határ felé tolódnak a dolgok, és ha a gyerek csak nem hagyja abba magától, egyre inkább rákényszerülsz arra, hogy valahogy "leszoktasd". A szokásokkal meg úgy van, hogy minél később, annál nehezebb, ráadásul annál inkább úgy érzed, hogy de hiszen te hagytad, hogy megszokás legyen, a gyerekednek Te magad tanítottad ezt a szokást! (Természetesen, ha közben magától döntene máshogy a gyerek, hirtelen minden megoldódik.)

Egy rokonom az ovi előtt úgy szoktatta le, hogy leragasztotta a mellbimbót, képzelheted, micsoda trauma lehetett a gyereknek!

Egy példa: Képzeld el, hogy Te megszületsz, megmagyarázzák neked, hogy a dohányzás helyes szokás. 3-4 évig hagyják, hogy dohányozz, majd elterjed a hír, hogy a dohányzás káros, és akkor drasztikus módszerekkel leszoktatnak róla. Te nem érted, mi történt, mert még gyerek vagy, fel sem tudod fogni, miért lenne káros, vagy rossz, ami eddig helyes volt, amihez hagytak hozzászokni. És minél tovább dohányoztál, minél inkább hozzászoktál, hogy ez az élet velejárója, annál nehezebb neked! Bocs a hülye példáért, a dohányzás szót bármire behelyettesítheted, ami komfortérzettel jár.

Hát emiatt a dilemmám... Ezért szeretném tudni, most ez a tej kevés vagy még elég, és aki abbahagyta, annak mennyi teje volt, amikor abbahagyta, ha azért hagyta abba, mert az már "nem mennyiség". Remélem, érthető voltam.

2010. febr. 21. 14:26
 12/14 anonim ***** válasza:
febr 19-i utosló hozzászoló vagyok. érteni vélem, hogy mit kérdezel. szerntem az nagyon ritka, hogy 3 év után is akarjon szopni egy gyerek. ha feltételezzük hogy nicns is tej, mégis szopik néha, az teljesen nyilvánval módon jkomfortérzet miatt van, ahogy írtad, az anya közelsége, testkontaktus stb. viszont az is igaz, hogy egy idő után a gyerekek nem igénylik már ezt annyira, a szoros testkontaktust, és szép fokozatosan tényleg leállnak maguktól vele. ahogy nő , már ki fogja elégíteni más is az anyavágyát, pl. csak egy sima öszebújás cici nélkül. ha ez nem következik be magától, merthogy üres szokásssá válik ,akkor szerintem egy nagyobb, 2-3 vagy neadjisten 4 éves gyerekkel simán meg lehet beszélni, hogy neki erre már nincs szüksége,és legyen helyette más. ha tényleg csak egy üres szokásról van szó, akkor teljesen biztos, hogy egyszerűen megérti, és abbahagyja. it sántít kicsit a cigis hasonlatod, mert ugye a nikotinhoz hozzászokik a szervezet, és azért is nehéz leszokni, a másik esetben viszont fizikai függőség nincs, könnyebben be lehet helyettesíteni mással. ha pszichológiailag teljesne egészségesen fejlődik a gyerek akkor szeitntem semmi trauma nem éri, ha elmondja neki z ember, hogy most már nem lesz cici,mert pl ő már nagy, és anyának meg már ez fáj, de a simi, puszi összebújás továbbra is megmarad. viszont szeritnem (ez a személyes vélmeényem) a te 17 hósod még simán szophatna tovább, ha megszokásból csinélja akkor is, mert neki még nem annyira tudnád elmagyarázni, neki tényleg lehet, hogy drasztikusnak hatna, ha most hirtelen elvennéd tőle. perswze gondolom, csak ha te nem érzed ezt terhesnek (vagy csak annyira, hogy még el tudd jószívvel viselni), mert ha neked már ez valamiért nem jó, akkor azt úgyis megérzi a csemetéd, hagyod szopni, de feszöült leszel, és előbb utóbb úgyis rajta fog csattanni miatta az ostor. ;)
2010. febr. 23. 11:28
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm :))... ez egy kicsit megnyugtatott. Bár akik a "szokásokról nehéz leszoktatásról" regélnek, ezt máshogy látják, remélem, Neked lesz igazad, és ha úgy alakulna, akkor megérti. Igazad van, a cigarettás hasonlat nem a legjobb. A többit nagyon érthetően leírtad! Próbálom megemészteni... :)
2010. febr. 23. 14:16
 14/14 A kérdező kommentje:

Azért ez olyan bizonytalan... hogy látják azok, akiknek van 3-4-5 éves gyereke?

A rokonságban nem lehet megmagyarázni még egy 5 évesnek se, hogy ez vagy az egészségtelen, mégis meg akarja enni, csak mert finom... És pont az anyatej is édeskés... És még nem hallottam olyanról, hogy egy gyerek elfogadta volna a magyarázatot, hogy a cumi "gyerekes", ezért a mikulás meg ki tudja mik "vitték el".

Hogy látják azok, akiknek van 3-4-5 éves gyereke, mennyire érti meg, hogy egy szokást abba kell hagyni, amit addig lehetett, mert most már gyerekes?

2010. febr. 23. 17:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!