Aki a gyerek igénye szerinti ideig szoptat, honnan tudja, hogy van-e még teje vagy csak megszokás?
Hozzátenném, hogy bár van elektromos pumpám (Medela márkájú), csak az első hónapban használtam néha, szopi után a maradékot lefejtem, de semmi másra. Kb 20-50 ml maradt, néha 100. Utána abbahagytam a fejést, és valahogy beállt úgy, hogy mindig volt anyatej, amikor kellett, fejés nélkül. 7 hós korától hozzátáplálunk.
Most 17 hós, 3-4 hónapja átálltunk a napi 2 szopira (inkább én erőltettem a csökkentést), mert a kislányom még többször is akarná, de attól tartottam, megszokásból. Közben kipróbáltam a Medelát szopi előtt, hogy van-e egyáltalán még tejem, és kb. 1 perc után kezdett spriccelni, addig semmi. Akkor ez most megszokás vagy ez még normális, mehet tovább a szopi?
(Nem szeretném, ha megszokásból szopizna. Szerintem az anya közelségi igénye máshogy is kialakítható, pl. mese, mondóka...stb, viszont amíg tejem van, az egy jelzés, hogy még szüksége van rá a gyerekemnek.)
Első válaszolónak. Az igény szerinti szoptatásnál a gyermek, ha kér (sír) kap anyatejet. A nem igény szerinti azt jelenti, hogy a nap meghatározott szakaszaiban órára pontosan eszed nem eszed alapon szoptat az anyuka. Mindenki maga dönti el, hogy neki mi a jó és mi fér bele az anyaságába.
Három gyereket szoptattam igény szerint szépek, egészségesek és nem anyafüggők. Maguktól hagyták abba a szopizást 2-3 éves koruk között.
csak megszokásból szopik, ez egyértelmű.
szerintem azért a két cseppért felesleges. inkább adj neki normális mennyiségű(2 dl) tejet, tápszert, babtejet, kakaót, amelyiket akarod.
19:58! Igen, hagyják sírni. Meglepő, hogy a babák mennyire rugalmasak és nagyon hamar képesek felismerni, hogy mi a szitu. Így hát mire éheznének jön a következő szoptatás, és megtömik a bendőt. Van akinél ez bejön. Én soha nem szerettem ha sírtak a kicsik ha kértek, mindig kaptak enni.
Kedves Kérdező!
Szerintem a gyerkőc nem (csak) megszokásból szopizik ám ha neked már terhedre van, válaszd el. Baja attól sem lesz. Ám azt ne feledd, hogy az anyatejnél nincs jobb táplálék kiegészítő a gyerkőcnek. A babatej, tehéntej, nem anyatej.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Tehát ez még elég tej? Vagy ez már 2 cseppnek számít, ahogy az utolsó írta, és nem érdemes?
Azért nem teljesen mindegy, mert korábban is gerincproblémáim voltak. És ha csak megszokás, újabb nehézség leszoktatni. Ezek szólnak az abbahagyás mellett. Ellene: családi allergiahajlam miatt jobb, ha tovább, és természetesen, ha tudom, hogy 2-3 éves korában magától abbahagyja és addig meg valamiért fontos neki, és ez elég mennyiség is, akkor addig szoptatnám.
A megszokás azért is felmerült bennem, mert korábban 6 percig szopott egy alkalommal, amikor még 3-4 óránként kapott, és amióta átálltunk a napi 2-re, fél óráig elhúzza. Nem pont ugyanannyi időt mind a két mellen, hanem van, hogy 25-8 perc pl. Gyakran én szakítom meg a dolgot fél óra után, már előre odakészítek könyveket, amik majd elvonják a figyelmét...
Az utolsó választ nem egészen értem.
"A ritkább szoptatáshoz a cicinek is hozzá kell szoknia, mert két alkalommal kell a négyszeri étkezési mennyiséget produkálni. " - Írtam, hogy itt nem egy pár hónaposról, hanem egy 17 hónaposról van szó, aki már szinte mindent eszik az anyatej mellett! (Reggelire, ebédre, uzsira, vacsira, a cici ezek mellett egy plusz!)
"S hogy szopizás után tudsz lefejni az azt jelenti, hogya cicid próbál alkalmazkodni az igényekhez. Idő kell neki." - úgy írtam, hogy az első hónapban fejtem a szopizás után (de egyébként csak nappal és akkor sem mindig), most szopi ELŐTT próbálva spriccel. Mihez kell most idő??
Az tiszta, hogy nekem kell döntenem. Ezért írtam a kérdésemet!!! Mert nem tudom, hogy ez most csak megszokás-e, vagy ez elég tej még a szoptatáshoz. Mert nekem kell megoldani, hogy mindenre jusson idő, és szívem szerint hagynám egész nap a cicin, vagy amennyit ő szeretne, de a civilizációban élünk!! Akkor nem tudunk kimenni a levegőre, mosakodni...stb, főzés, háztartásra is kell időt hagyni, és napi fél órát kellene tornásznom, az orvos biztos, hogy fizioterápiára is küldene, ezért komolyan mérlegelnem kell! De tőle nem szeretném elvenni, amire az egészséges fejlődéséhez, boldogságához szükséges.
Rengeteg időbe tellett, hogy ezt a sok mindent megírjam, ezt mind a gyerekemtől vettem el, és úgy veszem észre, mégis hiába, ha el sem olvassák, akik válaszolnak.
Ahhoz, hogy dönteni tudjak, kértem ugyanis információkat, és nem azt, hogy valaki döntsön helyettem!
szia, szerintem tejed azért van, mert szopik a babád (kereslet-kínálat). tehát nem azért mert "szüksége van rá" úgy, ahogy kisbaba korában, hanem magának a szopás tényének következtében. szerintem ekkora baba jórészt a komfort miatt cicizik még, nem az éhség miatt, főleg, mivel mint írtad, eszik már szilárdat rendesen, de ha cicizik, szerintem azért teszi , mert szükségét érzi, még ha "csak" lelki okokból is. tehát, szerintem nálatok ez utóbbi áll fenn. én ezt viszont nem sorolnám a "csak megszokás" kategóriába, tekintve, hogy valós igényt elégít ki. az én 14 hós kislányom is jobbára csak ezért cicizik még, sokkal kevesebb a tejem, mint akár 2 hóanpja,de én hagyni fogom, amíg ő szeretné. na nem 18 éves koráig.
bocs ha érthetetlen voltam ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!