Praktikák kisbabánál?
Tegnap délután hoztuk haza a 4 napos babánkat. Ő az 1. gyerekünk. Elég bénák és ügyetlenek vagyunk, habár olvasunk egy könyvet, és megpróbáljuk betartani (Suttogó).
Vannak olyan praktikák, amikre ti jöttetek rá (etetés? alvás?, fürdetés?)
Hát, ez nehéz. Minden baba más, neked/Nektek kell kitapasztalni, hogy a picinek mi lesz a jó.
Nekünk hasfájós babánk volt, sokat szenvedtünk az elején, kb. 2,5 hónapos koráig.
Most fél éves. Már tudom, hogy az altatást valószínűleg elszúrtam. Éjszaka mindig kivettem és megszoptattam és szerintem ezért van, hogy még nem aludtunk át egy éjszakát sem. 3-4 óránként ébred, szopizik, alszik. Ha tehetném, akkor ezt a részét újracsinálnám és éjszaka megpróbálnám cumival visszaaltatni úgy, hogy nem veszem ki a kiságyból.
Szoptass igény szerint!
Esti fürdetést próbáljátok mindig ugyanabban az időben. Utána már csak kicsi játék (ha még nem nagyon fáradt) etetés és alvás.
Hirtelen ennyi, de majd szépen lassan úgy is mindenre rájöttök! Nekem a védőnőm is sokat segített!
Gratulálok a babához! :)
elöször is gratulálok!
És ne aggódjatok,eleinte mindenki tök bénának érzi magát és valljuk be sokszor az is (erre utólag jössz majd rá), de semmi gond, alényeg hogy hallgassatok az ösztöneitekre és akkor mindent jól fogtok csinálni.Persze lehet könyvből is tanulni a dolgokat,de csak azokat tartsátok be amikkel azonosulni tudtok. Szóval bízzatok magatokban azt a kicsi is megérzi!
üdv
Nekünk két lányunk van, teljesen más volt mind a kettő.
Az első csak pólyában volt hajlandó aludni, a második egy percet sem maradt benne. Az első akár másfél órán át is szopott eleinte, a második sose "húzta" tovább fél óránál.
Éjszaka 1-2-szer ébredt és szopizott - 4-5-ször is szopizott éjjel.
Nem tudott elaludni, ha ringattuk - ringatni kellett altatáshoz.
Mi is előre olvastunk, aztán a baba úgy alakította, ahogy ő akarta.
Sok praktikára rá fogtok ti is jönni. Persze, hogy béna és ügyetlen eleinte az ember, ez a természetes (hacsak nem csecsemőápoló vagy)
Ne aggódj, hamarabb kialakul minden, mint ahogy most gondolod!
Sok boldogságot!
Szívből gratula a babusodhoz!
Igazuk van az előttem szólóknak, úgyis mindent ki fogtok tapasztalni, hogy a Ti babátoknak mi hogyan megfelelő, hogyan szereti.
Amit talán én nem bánok, hogy így csináltuk kezdettől fogva, az a fürdetés ideje. Jó későn, fél 10-10 között fürdettünk, aztán a masszírozásnál már csak egy sólámpa világított a szobájában, így az utána lévő etetésnél már majdhogynem aludt. Egy gyors böfi, és irány az ágy, soha nem is kellett ezért ringatnom. A mai napig csak megpuszilom, beteszem az ágyába, kap egy fejsimit, betakarom, és már alszik is. Ja, és már első este rájöttünk, hogy hason szeret aludni, ez azóta sem változott. Szóval az esti kis "szeánsz" miatt nekem szerencsém volt vele, és csak éjszaka egyszer kelt fel enni, majd 5 hetes korától azt is elhagyta, és végigaludta az éjszakákat. Persze azóta már előbbre kellett hozni a fürcsit, de ezt is ő alakította így, mert egyre előbb kezdett el nyűglődni.
Éjszaka egyébként az etetésekkor szintén csak sólámpa égett nála, és nem beszéltem hozzá, így szintén nem volt gond a visszaalvással, mert fel sem ébredt túlságosan.
És még egy dolog: hiszem, hogy a gyereknek a saját szobájában, a saját ágyában van a helye. Nem akartam olyanra rászoktatni, amiről később le akarnám szoktatni. Ha sír, úgyis meghallom, a szobája pedig a miénktől két lépésnyire van, az pedig nem fárasztó, hogy odalépek hozzá.
Ez a pár dolog jutott eszembe, mint "praktika", természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Te babádnál ezek válnának be. Én ezeket másoktól "loptam", és nálunk is szerencsére ezeket tudom alkalmazni.
Jó babázást, és nagyon jó egészséget kívánok Nektek!
Szia! Gratulálok a Kismanóhoz!
Csatlakozom az előttem szólókhoz! Hallgass az ösztöneidre mindenben, előbb-utóbb olyan rutinos leszel, tudni fogod éppen miért sír, álmos, éhes, vagy csak babusgatásra vágyik.
Amit én másképp csinálnék, az a cumi. Kicsi lányom, mindig tátotta a száját, hogy cici kell, közben nem mindig volt éhes, csak azon akart elaludni. És hát adtunk neki cumit, amit nagyon nehezen fogadott el, az 5. fajta volt, ami bejött.
Aztán elkezdtem az éjszakai etetéseket elhúzni a cumi visszaadásával, ez még nem is baj, hanem az lett a gond, hogy egyre gyakrabban kérte a cumit. Aludt ő először 5-6-ig, aztán bár nem ébredt fel nyöszörgött a cumiért, és ezt idővel egyre előbb kezdte, és már volt, hogy éjfél, fél egy körül kezdtük a cumiügyeletet, és bizony nagyon sűrűn, volt, hogy percenként keltem a cumi miatt.
Mára 1,5 hete nincs cumi, elvettem tőle, sírt is én is ő is, de azóta átalussza az éjszakákat. Nincs cumikommandó. Szóval ha újra kezdeném, nem adnék neki cumit.
Egyelőre a babód még pici az éjszaka átalvásához, szerintem. Ha éhes úgyis felébred éjjel, lehet, hogy 3 óránként, de lehet, hogy 1,5 óránként, ezt teljesen természetes. Éjjel én sem beszéltem hozzá, tisztába tettem, evett, büfé és alvás, saját ágy, saját szoba.
Nálunk, ami bejött, a babazene, elalváskor mindig szól, ha lejárt a cd, akkor szól a rádió, így nem kell mindent halkan csinálnom, van a szobájában egy alapzaj és ez elnyomja a kinti zajokat.
Nem biztos, hogy az esti fürcsit még tudod órához igazítani, hisz lehet, hogy még alszik, vagy még korai lenne a fürdetés. Még nincs napirendetek, amit persze nem mindenki akar kialakítani, bár én azt mondom jobb, ha van. Nekünk bevált.
Ha a baba alszik, te is aludjál, még sok pihenésre van szükséged, pár hétig még nem leszel olyan "erős", mint előtte.
Az alvásnál nekünk is a hason altatás jött be, igaz csak 5,5 hetesen, először babakocsiban próbálkoztunk, utána már nappal és éjjel is, mert mindig felébresztette magát, ha oldalt aludt a mocorgásával.
Mi sosem altattuk, ha már nem aludt el a cicin, akkor kezdtünk próbálkozni az egyedül alvással. Először sírt 1 órát, aztán napról napra kevesebbet, míg egyszer csak sírás, nyöszörgés nélkül elaludt. Mindig van előtte egy játék, azzal szemez, most már beszélget is vele.
Egyelőre ennyi jutott eszembe, de ha bármivel kapcsolatban tudok segíteni, írj privit, szívesen válaszolok.
A lényeg, ne hagyd magad olyasmiben befolyásolni, amiről szöges ellentéte a véleményed, és Te másképp csinálnád, legyen az barát vagy szülő. Ez a te gyermeked, úgy neveled, ahogy Te szeretnéd!
Üdv: Beus
Gratula a babához!!
Engem eleinte nagyon zavart, hogy az ujját gyakran a szájába rakja, de aztán olvastam A szülők könyvé-ben (Ranschburg), hogy az jelezheti azt is, hogy álmos. Így mostmár jobban be tudom lőni, hogy mikor álmos, és erre hagyatkozom. Így valóban többet alszik napközben is, mint azelőtt, mert jobban tudom, hogy mikor altassam, nem pörgi túl magát.
Hamarabb vettem volna játszószőnyeget neki (újszülött kortól), mert jól kimozogja magát rajta, és jobban tudok más dolgokat is foglalkozni, bár fél szemmel azért figyelek is rá.
Az első válaszoló vagyok! Persze, etesd nyugodtan éjszaka 3 óránként. Én is ezt tettem. Csak később minden nyösszenésre felébredtem , kivettem, megszoptattam és lehet, hogy még nem is volt éhes. De most még nagyon pici a babád, Ő még biztos éhes lesz éjszaka!
Jó babázást! Jó egészséget Nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!