Szerintetek normális ha a 6.5 hó picurim csak jobbról tud hasra fordulni ezen kivül semmi mást nem csinál?
Védőnő, gyerekorvos nem mondott semmit 6 hós vizsgálaton?
Nekik kellett volna gyógytornát, korai fejlesztőt javasolni. Vidd el a közeletekben lévő korai fejlesztőbe.
Amikor a lányom 4 hónapos volt (fordult hátról hasra és vissza, de mindig csak az egyik irányba csinálta, a feje is laposabb volt ott. Elmentünk neurológushoz és kiderült améhen belül azon az oldalon feküdt.
Forgatni kellett naponta 4x, pár hét alatt teljesen rendbejött.
Mit jelent a semmi más? Mert nagyon mást szerintem nem is kell csinálnia, ha a nagymozgásokat nézem Esetleg ha hasra fekteted feltolja a popsiját és úgy csinál mintha kúszna. Ülnie nem kell még. Járni még nyilván nem. Mászás, kúszás nem.
Amit belinkeltek azok a hatodik hónap végére teljesítendő dolgok, és abból is csak a legtöbb baba kategória kívánatos.
Az én lányom éppen 6,5 hónapos koráig szintén csak ennyit tudott,hogy hátról hasra,azt is csak egyik irányból.Aztán egyik napról a másikra elkezdett pörögni... Most 7,5 hónapos oda vissza forog gurul kúszik.Szóval szerintem nem minden esetben kell siettetni a dolgokat.Napról napra sokat változnak és tanulnak. :)
De segíthetsz neki úgy "gyakorolni" a forgást hogy kiterítesz egy nagyobb törölközőt,vagy lepedőt amin rendesen elfér,ráfekteted és úgy gurítgatod oda vissza,hogy nem kézzel segítesz neki megfordulni,hanem a lepedő felemelésével gurítod át.Így ösztönzöd arra hogy rájöjjön hogy is kell a kis kezeit raknia,hogy könnyebben forduljon meg...
De hogyha az ötödik hónapot nézem, ott csak az egyik irányba fordulást írja, tehát azt tudja. Ebben a hónapban kell elsajátítania a forgást. Tehát még van két hete legalább a hónap végéig. És ez egy pillanat, rájön hogy kell és már csinálja is.
Úgyhogy szerintem te vagy türelmetlen.
Én csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem szomorú, hogy a babáknál mindig ezekre a "nagymozgás fejlődésekre" tesszük a hangsúlyt. (Mikor áll fel, fordul át, jár, ül stb.)
Én azt szeretem a legjobban figyelni a gyerekeimben, hogy hogyan fejlődik a kommunikációjuk, a figyelmük, az ügyességük.
Mert nem igaz, hogy a babád közben nem tanul naponta valami újat! Egyre távolabbi ingerek felkeltik a figyelmét, a kezével egyre ügyesebben fog, már forgat dolgokat.
Pl. a picim (közel 6 hós), tegnap kimentem az ajtón a szobából, utánam fordult, egy perc múlva jöttem vissza, és még arra volt fordítva a feje, mert "várta", hogy visszajöjjek. (Régebben úgy vette, hogy mama "volt-nincs", ha kimentem a látóteréből, már nem foglalkozott velem) Én ezeknek a dolgoknak is nagyon örülök. Vagy pl. megtanulja levenni a zokniját, vagy új "szavakat" gügyög, vagy jobban odafigyel a távolabbi zajokra. És kifogyhatatlan a lista... :o)
Ezekről mindig megfeledkezünk, pedig amikor látszólag "áll a fejlődése" (mert már két hete nem tud semmi újabbat az átfordulásnál...), akkor másfajta dolgok fejlődnek nála!
Persze ha valami kifejezetten gyanúsat észlelsz a mozgásában, akkor kérdezz rá orvosnál/ortopédnál, és ha kell, úgyis elküldenek fejlesztésre. De azt hiszem, szeretjük túlaggódni ezeket a dolgokat. A babák legtöbbször "tudják" pontosan, mikor jött el valaminek az ideje...
Jó babázást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!