2. baba ruháit is külön mostátok?
1. babámmal először külön mostam a ruháit, már nem is emlékszem meddig mostam külön, de egy idő után együtt mostam a mienkkel. Max egy évig mostam külön, de talán még addig se. Most ő már elmúlt 4 éves, nemsokára jön a második-4.5 év lesz közöttük-. és elgondolkodtam, hogy hogy kéne csinálni. Az első 3 hónapra szinte csak fehér ruhái vannak, mert első babánál is úgy voltam, hogy biztos ami biztos, fehéret veszek, mi van, ha mégis ellenkező nemű lesz, mint ahogy uh-on mondták. Angliában élünk és első szülöttem most szeptemberben kezdte a sulit, egyenruhába kell járniuk, így most többnyire fehér, illetve szürke-fekete szennyes van utána, kevesebb a szines. Viszont mi is egyenruhában dolgozunk, sötétben, így alig van fehér szennyesünk, többnyire sötét. Az én fehérneműimet szoktam együtt mosni a lányoméval. Még így is alig van fehér. Ti összemosnátok a baba cuccával a kisgyerek pólóját és felnőtt fehérneműt esetleg egy-egy felnőtt pólót? Akkor természetesen átálnék bababarát mosószerre, az öblítőt esetleg kihagynám és dupla öblítésre programoznám a gépet, plusz esetleg 60 fokon mosnám. Habár elsőét is 40-50 fokon mostam. Épp most tettem be az első babaholmi adagot-fehéret- a mosógépbe, de most nem tettem be más holmit-nem is fért volna:S Habár tisztán raktam el őket, mégis most első mosásra 90 fokon mosom őket.
Ti hogy csináltátok, hogy csinálnátok?
Olyan energia pazarlásnak tűnik két fehéret, esetleg kég szinest indítani egy héten.
Én együtt mosnám bababarát mosószerrel öblítővel. Semmi baja nem lessz. Kb 4 hónapig mostam a lányom ruháit külön.
Azt megkérdezhetem hogy hogy 4 évesen màr suliba jár? Kint ez a szokás? Bocsi ha nem a kérdéshez tartozik.
Mi is Angliában élünk. :) Bár a válasz szempontjából felesleges információ. A fiam most töltötte a 4-et, még ovis, 3 héten belül érkezik a tesó. Az első 1-2 hónapban külön tervezem mosni ruháit. Azért a babaholmik között nincs annyira sötét holmi. Esetleg használj szinfgó kendőt a babaholmikhoz és akkor összerakhatod a fehéreket a színesekkel.
És igen, itt 4 évesen iskolakötelesek a gyerekek. Tehát aki aug 31-ig betölti a 4-et, szeptemberben iskolába megy. Nekünk szerencsénk van, mert a fiam októberi, így neki jutott még egy év az oviba.
Igen, a lányom júli 27-én született, így ő elkezdte idén. Megvallom őszintén anyagilag kedvezőbb. Az enyém childmindernél volt-van, az ingyenes 15 órán kívűl, ami ugye csak egy évig jár. Akkor a tiednek, kedves utolsó most már nem jár az ingyen 15 óra, ugye? Tényleg, ez érdekelt mindig, hogy ha valakinek tanévközbeni a gyereke, hogy kapja meg 1 évre az ingyen óráit? 2. babánk decemberi lesz-23.-ára vagyok kiírva-, akkor ő majd hogy kapja meg az ingyen óráit? A tieddel hogy volt?
Én is azon agyalok, hogy max pár hónapig mosom külön. Az, hogy mennyi szennyes gyűlik össze egy héten egy babáról, kábé már tudom, a 6kg-os mosógépbe se gyűlik össze egy teljes adag, de 1 éve vettünk újat-elromlott az előző, mert itt Angliában (és ezt valószínű már te is észrevetted, kedves utolsó), minden max 5 évre szól és kábé tényleg 5 éves volt a mosógépünk:D A mostani 8kg-os, így símán beleférne még az az 5 kis póló, meg pár melltartó.
Egyébként jó tanács az utolsóhoz: tényleg mindent cimkézz fel a suliban, mert ellopják. Én vettem belevasalható matricát, amire eleve rányomtattattam a nevét. És inkább a pamut egyenruhát vedd, jobban elboldogulnak vele a gyerekek, mint a vasalttal-a lányom is mindig azt kéri.
A fehéreket nem mostam soha össze még lájtos szinessel se-van pár családtagom, akik összemossák és onnan láttam, hogy bizony átveszi a színét. Fehér ruha terén nem bízom ezekben a színfogókban:D
Lehet érem feldobás lesz a döntés vége:D Vagy következő mosással bekockáztatok egy-két ruhadarabot, hogy megnézzem a bőrreakcióját és ha nem okoz gondot, akkor összemosom őket.
A kisfiam 2013 októberében töltötte a 3-at. Így 2014 január 1-től járt neki az ingyen 15 óra. Szóval nektek is úgy lesz majd, hogy decemberben tölti majd a kisebbik a 3-at, akkor az azt követő jauártól már jár neki az ingyen 15 óra. Mert mindig betöltött 3 év után, az első teljes negyedévtől jár. Csak nehogy túlhordd és januári legyen, mert akkor csak áprilistól jár majd. :(
Én erről az 1 évről még nem hallottam. Januárban lejár a fiam 1 éve, de szerintem ez nincs így. Egyetlen ismerősöm sem mondta, hogy így lenne. De holnap rákérdezek az oviban.
Ha színfogó kendővel mostam, még soha nem volt gond. Ha nagyon aggódok, mert olyan ruhát teek be, ami tuti fog, akkor inkább beszek 2 db kendőt. :) De még sosem történt baleset. Persze, nem mosok fekete farmert fehér pólókkal, de elég sok mindent össze lehet így mosni. Csak a jó minőségű kendőt kell venni.
És te milyen kendőt veszel? Léci ha megkérdezted az ovit, elmondanád, hogy mit mondtak, köszi.
Talán lájtos szinest összemosok, de nem sötét szinest, ha azt mondod, találtál jó kendőt. Az Arial fehérítőt ismered? Szerinted bele lehet tenni babaholmik mosásához is? Van szineshez való is. A folyadékosra gondoltam. Persze dupla öblítésre kapcsolom.
Itt azt írja, hogy minden 3 és 4 évesnek jár. Szerintem Te félreértettél valamit azzal az 1 évvel. Néhány esetben már 2 éves kórtól is igényelhető, de ez legfőképpen kerestfüggő.
Évi 38 héten át jár a heti ingyen 15 óra, de a többi a szünet. Szóval teljes tanévre jár, egészen a suliig.
Ezt a színfogó kendőt használom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!