Mit kezdjek a rosszalkodó 10 hósommal?
Most ne írjátok azt, hogy egy 10 hós nem is tud még rosszalkodni, akkor ezekkel mit kezdjek:
-etetőszékben folyton megfordul, feláll, ki akar mászni
-szemetest kinyitja, turkál benne
-konnektorokban nyúlkál (van benn biztonsági dugó)
-kábeleket kihuzogatja
-tusfürdőt megenné
-wc-be belemászna
-ágyról halálugrásban levetődne
stb.
Tudom hogy még nagyon pici, de mégis hogyan kezeljem ezeket a dolgokat, folyton a nyomában vagyok, de már kimerültem. Most az a stratégiám, hogy ha rosszat csinál, hangosan rászólok, majd elveszem onnan és leültetem egy pár méterrel arrébb, aztán persze visszamegy és akkor ezt eljátszom vagy 5-ször. Mit tegyek?
Ugyanezt.Újra meg újra rá kell szólnod,és lehetőleg ne lássa rajtad hogy ez téged kiborít,mert annál inkább csinálja.
Hidd el ez természetes,örülj neki hogy minden érdekli,persze tudom ez veszélyes,de ezért vagy ott,hogy segíts neki abban mit lehet mit nem-.Amúgy hasznos ha néha a Nem szó helyett megpróbálod a figyelemelterelést,hisz a tiltott dolgok mindig érdekesebbek.Ha pl mászik a konnektor felé,vagy megy,akkor elveszed onnan és mond neki hogy gyere menjünk babázni vagy autózni( bocsi nem tudom fiú-e vagy lány).
Az én lányom most másfél éves ,ugyanez volt,sőt most is rosszalkodik,de azért érti a nemet és szót fogad,NÉHA:?-)
Van hogy kitesz hat fiút,van hogy egy kisangyal.Nevelgetem ,aztán majd kiderül,de mindenképp tanítsd meg neki mit nem szabad.
Én is pont fel akartam tenni egy hasonló kérdést:)
A mi lányunk 11 hós lesz holnap, de hasonló dolgokat csinál, mint a te babád. Nálunk a műszaki cikkek a "menők", mosogatógépet állandóan nyomkodja - akár menet közben is kikapcsolja...ő mindent megrág, notórius papírevő, mindenről lerágja a címkét, kiszedi és néha meg is kóstolja a virágföldet, fiókokat kirámolja...és még sorolhatnám...
Ha vmi olyat csinál, amit nem szabad, megpróbálok többször rászólni, h ne csinálja, de ez ált. nem használ:( de én csak azért is próbálgatom, előbb-utóbb csak megérti mit akarok. De ami sokszor beválik: megpróbálom elterelni a figyelmét vmivel, adok neki vmit, amivel lekötheti magát egy kicsit.
-Etetőszékben tegyél rá babahámot,az biztonsági övként is funkcionál,így nem tud felállni.
-Szemetes ajtaját babazárral bezárni
-kábeleket összefogni,és bedugni valami mögé
-konnektorba dugó
-tusfürdőt magasra tenni
-wc-re is van babazár
-földön álló virágok cserepére harisnyát húzni,tövénél összefogni,így nem tudja kilapátolni a földet.
-stb...
arra pár hónapra amíg ennyire kíváncsi-ugyanis nem rossz,hanem fel akar fedezni mindent-,sztem érdemes egyszerűen elzárni ezeket a dolgokat.Talán több sikerrel jársz,ha nem megtiltod,hanem eltereled a figyelmét,és felajánlasz valami más.legális érdekességet.(Ranschburg és Vekerdy is ezt ajánlja.)Ha nem megy,akkor ezredszer is rászólsz,és arrébb teszed.Túl fog ezen jutni,addig persze idegőrlő.:))
Harmadik válaszoló vagyok
Egyetértek veled, mert én sem vagyok híve annak, h mindent babazárral lássunk el, mindent rámoljunk el előle...persze a konnektorban nálunk is van vakdugó.
de pl. a nappaliban a dohányzó asztalon kezdettől fogva ott van a terítő, rajta egy üvegtányér - a gyertyát elraktam, mert nem akartam, h megegye, de a tányér marad, mert meg kell tanulnia, h az ott van és nem piszkáljuk. Már csak néha nyúl hozzá, a terítőt meg már nem is bántja.
Szóval én azért írtam, h inkább elterelem a figyelmét, meg mondogatom neki, h azt ne bántsuk, nem szabad...annyira érti! Édes, ahogy ingatja a fejét, amikor mondom, h "nem":)
Ja, persze, ha a nagypapira hallgatok, akkor még az asztalt is kiviszem, nehogy beverje a fejét:)
11.25 vagyok.Amíg ilyen kicsi,jobb,ha inkább balesetmentesítesz.Később,amikor jobban megérti,le lehet szerelni a dolgokat,de addig te is nyugodtan egyedül tudod hagyni a szobában.4 gyerekem van,évekig elég érdekesen néztünk ki,minden veszélyes/törékeny dolog 1,5m magasra pakolva.:)))Ma már minden a helyén,és nem piszkálják.Attól,h pl be van dugva a konnektor,nyugodtan mondhatod neki,h nem szabab belepiszkálni,vagy este mikor előkerül a tusfürdő,meg lehet mutatni,h ezt nem szabad nyalogatni.Nálunk szerencsére nem volt semmilyen baleset,pedig négy gyerek sokkal agyafúrtabban,gyorsabban,és szervezettebben tudja megoldani az ilyesmit.:))
Ha máshol vagytok,úgyis jobban odafigyelsz rá,de hidd el,megtanulják,h mit szabad és mit nem.Nem kell körmondatokat gyártani,ami veszélyes,arra mondd neki nyugodtan,h veszélyes.De akkor mindig az legyen,nincs vele játék sosem.
Ez van akorral jár (van már egy 10 éves fiam, a kicsi lány 10 hónapos, úgyhogy veled ézrek)
Múltkor kint voltam a konyhában, apja bátyja vele a szobában .(Spongyabobot néztek asszem:-))
Tök csönd van a kicsi felől, semmi gyerekhang, megyek be a kicsi ült afalnál és szedte le a tapétát.
még jó hogy nyáron újítjuk fel a napplit, mett már elég gáz.
-Kilopkodja a papírzsebkendőt zsebemből.
-Múltkor megette a vöröshagyma héjának egy darbját, majd egyóra múlva visszöklendezte
-állandóan bemászik a számítógép asztal alá
-lerámolja a cd-ket
Meg olyanokat csinál, amiket írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!