Nem provokáció képpen, de csak engem zavar ennyire ez a tejcizés, miért nem lehet kiírni, hogy tejcsi "cs" vel?
Hát pedig a névbecézéshez hozzászokhatsz. Én is olyan nevet adtam a lányomnak, mégis cska meg cske. Mindig mondom nem maCSKA :D
Egyébként pedig ez megint vidéktől függő. Nálunk pl tejci. Ha cs-vel mondanám hülyének is néznének. :D De két megyével arrébb már tejcsi. Szóval tökmindegy.
Téged akkor a tájszólás is zavar? (van egy jópofa időjós szép színes tájszólással)
Azért a tájszólás kicsit más, mint a tejcsi, szopcsi, tápi...
30 hetes vagyok, a pozitív teszt után elkezdtem gyűjtögetni ezeket a nyelvi torzulásokat, íme a gyöngyszemek: kelbimbi, farinari, orrszi porszi, herpi (ez a herpesz) hapcsizás, narisárga, tojcsis nyák...
NA, ez már hogy lenne egy szinten egy tájszólással? szezon, fazon...
Kérdező, ez az Áduci tényleg elég borzasztóan hangzik...kitartás:)
nem provokáció a kérdésem,de nektek nem mindegy ki,hogy irja,ejti és mondja??
én sem beszélek így,37 éves koromhoz elég hülyén is állna,de nem hiszem,hogy ez ekkora probléma lenne.
Hát nekem még ilyen nem fordult meg a fejemben.
Én gyakran írom, hogy tejcsi vagy babó, mert nem szeretek ennyiszer szóismételni (szoptatási tanácsokat adok). Akinek eddig ezt mondtam/írtam, soha nem akadt ki, mert nem is ezen volt a hangsúly.
A lányom is így hívja az anyatejet (a bolti a bocitej) és egyáltalán nem gondolom, hogy csupán ettől képtelen lenne később megtanulni a "felnőttesebb" szót. Az meg, hogy pusztán ettől retardáltabb lenne később... nem, ha megtanulja, hogy mikor lehet/illik ilyet mondani és mikor nem. Ez pedig főleg rajtam múlik.
Szerintem az, hogy kit mennyire zavar, az egyéni érzékenységen túl attól is függ, hogy milyen szövegkörnyezetben, milyen céllal és főleg, milyen stílusban/hanglejtéssel használják ezeket. Teljesen másképp jön le, ha anya és gyereke vagy két kebelbarátnő beszélget így, mintha egy idegennek nyilvánosan mondanánk.
A tájszólással nincs problémám. Ez a lebutító becézés idegesít. Én nem értem a tejci hogy jött, mert ha levezeted Tej becézve Tejecske rövidített becézés Tejcsi ebből hogy jön a tejci????
Tényleg nem ez a legnagyobb probléma az életben, csak kiváncsi voltam, hogy eseteleg mást is idegesít.
Engem az zavar mikor két felnőtt beszélget így:S A barátnőm is ilyen, nagyon idegesítő. Idézem: " bocsika most nem érek rá mert tancsizok (tanulok), utána fürcsizek egyet majd kajcsizok" felnőtt ember ne beszéljen már így.
Tejcsi, tejci nem zavar ha babával beszél az ember. (csak egy megjegyzés, a tejcsi nyelvtanilag helytelen, a tejci nem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!