Lesz valaha napirendünk?
Kisfiam 2,5 hónapos. Mióta megszületett még nem volt két egyforma napunk. Nappal van úgy, hogy csak egyet alszik. Pl. tegnap déltől 4-ig. Aztán ébren volt este 10-ig. De van, hogy végig alussza a napot. Olyan is volt mar, hogy reggel 9-től este fél 10-ig ébren volt. Nem sír, játszunk, nézelődünk. Sokszor már majd' leesik a feje, csukódik a szeme. De a következő pillanatban már ki is pattan neki, és így megy egész nap. Este néha 8-kor màr alszik (kb. 3-ig), de néha csak 11-kor alszik el. Akkor kb. 5-ig szokott.
Semmit nem tudok mellette csinálni, mert ugye nappal ébren van, vagy csak fél órát szundikál. Ritka az olyan nap, mint a tegnapi. Védőnő szerint ébresztenem kéne mindig ugyanabban az időben pár napig. Hát nem tudom.
Köszi a tanácsokat.
Saját és ismerősi tapasztalat egyaránt az, hogy viszonylag fix napirend féléves kor környékén alakul ki, akkor szoktak a babák beállni arra, hogy nap közben kétszer nagyjából ugyanabban az időpontban alszanak. A teljesen stabil napirend ideje pedig 1 éves kor táján vagy kicsit később jön el, amikor beállnak a nap közbeni egyszeri, ebéd utáni alvásra.
Tudom, milyen idegesítő, amikor egy baba egész nap nem alszik, az enyémek is produkáltak hasonlót. Azt a napot túl kell élni valahogy, a következő jobb lesz. De egy 2,5 hónapos még iszonyú pici és érzékeny, pár hetente növekedési ugrása is van, amikor gyakoribb etetést igényel, mint egyébként, ilyen idősen a napirend egyetlen funkciója, hogy legyen minek pár naponta borulnia. :)
Tudom, hogy nehéz egyedül a babával, de próbálj meg lazítani, és nem annyira ragaszkodni ahhoz, hogy legyen napirend. Pár hónap múlva majd kialakul.
ez csak rajtad múlik.
hamar beáll, ha adsz neki egy kis irányt. azért van nálatok káosz, mert nem adsz meg neki egy sorrendet, így ő sem tudja mi miután jön, pedig megnyugtatja a babákat a sorrend, én nagyon ajánlom, hogy vezesd be :)
első a fürdés. kinevezel egy időpontot és akkor fürdetsz. pár napig lehet ébresztened kell, de hamar rááll a biológiai órája és onnantól már várni fogja.
aztán a fürdés után mindig történjen minden ugyanúgy.
tehát mondjuk 7kor fürdés, kis játék majd kaja, alvás.
alvásnál sem az a lényeg, hogy márpedig 8kor aludjon el, mert az a napirend. nem kell aludnia, de 8kor már ne játszatok, ne kapcsolj villanyt, ne csapj zajt, stb. így tudni fogja pár nap után, hogy akkor nincs mit tenni, alvás van :)
így meg, hogy minden este ugyan akkor fogod fektetni, hasonló időben fog reggel kelni, eszik és utána bevezethetsz egy reggeli sétát. aztán evés és alvás mert a jó levegőn hamarabb elfárad, így fog aludni.
majd felkel, evés és lehet nagyot játszani, majd még egyszer letenni aludni. szintén nem kell ráerőltetni, de tedd be a kiságyába, pihenjen egyet, ha sír, dajkáld meg, de ne beszélj, ne játssz vele.
ha ezeket a kis támpontokat megcsinálod akkor kb. 1 hét múlva lesz egy jó kis napirendetek ami persze az estét leszámítva nem percre pontos, de egész tervezhető lesz így és ő is jobban fog aludni, mert megtanulja, hogy ha leteszed, akkor 2 perc múlva nem fogsz vele játszani, így inkább kipiheni magát :)
Nálunk is 7 hónap volt a határ, de azóta már 5 perc késés miatt is hisztizik:)
Az volt,h mindent ráhagytam, egyedül az esti fürdetést erőltettem mindig adott időben, mert kellett este az a fél-1 óra kettesben a férjemmel ha fenn bírtunk utána maradni:)
Szóval az én gyerekemen egyszer csak azt vettem észre,h minden nap ugyanakkor hisztizik. Másnap 5 perccel az időpont előtt leraktam aludni és tááádám, aludt:)
Az első fél évben össze-vissza aludt fél-1 órákat utána meg 6-7 hós korban elkezdett fixen 3x másfelet és az estét végigaludta.
Most 13 hós és most meg fixen alszik napi 2x2 órát, 2 hónapja állt át erre. Utólag örülök, hogy ráhagytam a napirend kialakítását, mert aki erőltette annak mindenkinek már csak 1x alszik:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!