Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért adjátok csak a férjetek...

Miért adjátok csak a férjetek (vagy a gyereke apja, hihi) vezetéknevét a gyereknek?

Figyelt kérdés

Akkor is azt adjátok, ha valami vicces (pl. Bugyi) vagy gáz (pl.Borovnyik) vezetékneve van?

A mi gyerekünk a kettőnk vezetéknevét kapta, mert mi ketten is így vettük fel egymásét. De az anyakönyvvezető mondta, hogy nagyon sok pár így csinálja mostanában. Vagy ezt van, aki túl hosszúnak találja?

Ti miért nem a saját, vagy a kettőtök vezetéknevét adtátok a kicsinek vagy miért azt?

2014. máj. 27. 16:03
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
87%

nekünk a kettőnk nevét összetéve egy értelmes szó jön ki.

mikor még nem voltunk házasok, mindkettőnk vezetékneve kint volt a postaládán, az egész ház ezen röhögött, m hitték el, hogy a vezetékneveink, azt hitték, csak viccelünk a férjem nevével :)

szóval nm kínoznám a gyerekemet.

csak az enyémet meg nem adnám neki, egyrészt nem is lehet (házasságkor nem írtuk be), másrészt az olyan lenne mint ha egyedülálló anya lennék így név alapján, ezt nem szerettem volna :)

meg egyébként is, több ezer éve az apa nevét örököljük, nem én leszek az aki ezt a hagyományt megtöri :)

2014. máj. 27. 18:25
 12/25 anonim ***** válasza:
100%
Szláv eredetű, félreérthető hangzású az enyém, de megtartottam. Férjemé 6 betűs, értelmes magyar szó, elég gyakori, de nem kovács. Gyereké uez + egy 4 és egy 7 betűs keresztnév.
2014. máj. 27. 18:42
 13/25 anonim ***** válasza:
54%

Én a vezetéknevesen vettem fel a férjem nevét, a gyerekeink csak a férjemét kapták. Meg sem fordult a fejemben, hogy dupla vezetéknevük legyen, sőt keresztnévből is csak egyet választottunk, nem akarutnk bonyolítani. :)

EGyébként majd felnőtt korban ha két dupla vezetékneves pár házasodik azoknak mi lesz neve?? Pl Nagy-Kovács MÁté és Kis-Tóth Katalin? Mi lesz a csaj neve? Nagy-KOvácsné Kis-Tóth Kata, vagy hogy???? Engem ez komolyan érdekelne!!!

2014. máj. 27. 22:02
 14/25 anonim ***** válasza:
26%
13 itt is sokszor leírták már, meg megnézhetnéd a törvényt is. Ha össze akarják rakni, akkor választhatnak a négyből kettőt. Ennyi. Tudom, olyan egyszerű, olyan logikus, és nem is lehet vele fikázni se ezt a megoldást, de azért gondolhattál volna rá magadtól is.
2014. máj. 28. 01:10
 15/25 anonim ***** válasza:
64%
Kérdező, amúgy te hány éves vagy, hogy a Borovnyikot gáznak tartod? Vagy te még azon is röhögsz, ha valaki kimondja: pénisz?
2014. máj. 28. 01:11
 16/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsó előttinek, hogy az előtte szólót kijavította, aki azt hitte, hogy ez egy argentín szappanopera és még kioktató stílusban is mondta el. Imádtam. A gyerekvállaláshoz nem kell ész, ezt mindig tudtuk.

utolsó: nem akartam példát írni, de én is jártam már olyan vezetéknevű emberekkel, amik nagyon furák voltak. Én pl. azt a vezetéknevet nem adnám a gyerekemnek akkor, hanem a sajátomat kapná meg:)

2014. máj. 28. 08:27
 17/25 anonim ***** válasza:
46%
Én nem vettem fel a férjem nevét, mivel büszke vagyok a sajátomra és nem vagyok hajlandó megváltoztatni, a kislányunk pedig megkapta mindkettőnk nevét kötőjellel elválasztva.
2014. máj. 28. 09:54
 18/25 anonim ***** válasza:

Régen én pl. együtt lovagoltam egy Dinka vezetéknevű kislánnyal. Az milyen gáz már? Nekem ez egy olyan vezetéknév lett volna, amire azt mondom, hogy ne haragudj drágám, de nem.

Alapjában véve én ilyen begyöpösödött vagyok ezen a téren, bár a férjem nevét nem vettem fel, de nálunk a férjem mondta, hogy inkább legyen az én vezetéknevem a gyereknek is, de mondtam neki, hogy nemár, csóri gyereknek én mindenhol ott leszek az okmányaiban, és olyan béna lenne, hogy a én meg a gyerek vagyunk Feketék, a férjem meg Nagy. Mintha nem ÚGY tartozna ő hozzánk. Így a gyerek Fekete-Nagy lesz, ami valljuk be elég hát érdekes, főleg, hogy mindkettőnknek a "beszélő" nevek tetszenek, pl. Virág meg ilyesmi. Meglátjuk mi lesz belőle.

De másik megoldás nekünk nem tetszett. Én nem akartam, hogy esetleg megbánja, hogy csak az én nevem lesz a gyereké, ő meg nem akarta, hogy csak az övé legyen. Így így alakult. Szóval a lényeg az, én nagyon akartam, hogy az ő neve (is) legyen, de ha ő történetesen Dinka lett volna, akkor biztos ragaszkodok, hozzá, hogy ne legyen. Azért az ilyen nevek szörnyűek szerintem. Jó, hogy nem Bolond vagy Hülye...

2014. máj. 28. 17:49
 19/25 anonim ***** válasza:
Mert páromnak egyszerű, mégis különleges, ritka vezetékneve van, az enyém pedig bonyolult. És míg a pároméval nem lesz gondja, az enyémet gyakran kell lebetűzni. A kettő együtt pedig túl hosszú lett volna már.
2014. máj. 28. 23:17
 20/25 anonim ***** válasza:
41%

Az én elvem pedig, hogy a gyermeknek az anya az életet adja, az apa pedig a nevét a világban.

Ezért adták régen is a férfi nevét a gyereknek, csak akkoriban még sokat számított, hogy "kinek a gyereke" - mert a társadalomban a névvel egy helyet is kapott.

Ma már ez nem ilyen erős, de az elv szerintem szép, hogy az anyja adja az életét, az apa pedig a nevét.

2014. nov. 11. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!