A bárányhimlő elleni oltás beadatását illetően bizonytalan vagyok. Igen vagy nem?
A mi gyerekorvosunk ellenzi, pedig szinte minden más oltást támogat. Nehéz kérdés, én is sokszor gondolkozom ezen. A védőnőnk mesélte, hogy az ő körzetében 2 kisgyereknél is súlyos szövődményeket okozott az oltás.
(Kérdés persze, hogy maga a bárányhimlő nem okozott volna-e ilyeneket?)
Én beoltattam a nagyot. Mégpedig azért, mert 2 éves volt, bölcsis és nagyon-nagyon beteg. Vénás antibiotikumot kapott napokon keresztül, az volt sorozatban vagy a 6. féle antibigyó, de az orvosoknak fogalmuk nem volt, mi a baja. Éppen kijöttünk belőle, és akkoriban volt egy olyan hullám, hogy rengeteg gyerek került be bárányhimlő szövődményével a kórházba, páran meg is haltak. Na szóval én nem sokat gondolkodtam rajta.
Akkor még csak egy oltóanyag kellett. Aztán megszületett a pici, és kérdeztem a dokit, mi legyen a második oltással, és azt mondta, mindenképp kellene, mert a babának nem hiányzik egy esetleges bárányhimlő. A kettő között eltelt vagy 8 év. Valószínűleg felnőttként is kell ismétlés.
Hogy jó döntés volt vagy sem, nem tudom, de akkor így tartottam helyesnek és a kisebbik rossznak.
Ugyanilyen kérdés volt a rota elleni is. Sokat vacilláltunk, mi legyen a kicsinél (a nagynál nem volt még), és beadattuk. Pár hete a nagy hányás-hasmenés miatt kiszáradással került kórházba, majd én is és az apja is elkaptuk. Egyedül a 8 hónaposom nem. Doki szerint sanszos, hogy rota volt. Mit ne mondjak, egyáltalán nem bántam meg, hogy beadattuk.
Érdemes beadatni az oltást. A bárányhimlő súlyos szövődményei nem túl gyakoriak, de minek kockáztatni?
Igen, az oltás sem kockázatmentes, de még mindig nagyságrendekkel kisebb a szövődmény esélye, mint a "nemoltásnak", és magának a betegségnek. Az oltásban legyengített vírus van, amivel bármilyen immunrendszer sokkal könnyebben megbirkózik, mint az igazi vadvírusos betegséggel.
Ami az övsömört illeti, az csak azoknál jelentkezhet felnőttkorban, akik elkapták gyerekkorukban a bárányhimlőt, az oltás tehát (azáltal, hogy megelőzi a bárányhimlőt) a felnőttkori övsömör ellen is véd, nem pedig előidézi azt.
Felnőttként is be lehet oltani újra, ha ez probléma lenne, de még ha el is kapja felnőttként a betegséget, az oltás miatt az sokkal enyhébb lesz, mintha nem kapott volna oltást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!