Hogyan oldod meg, hova mozdulsz ki a kicsivel, hogy minél előbb szocializálódjon más gyerekekhez?
A szocializáció kérdése olyan 10 hónapos kora után izgasson. :) Akkor is csak annyiban kell szoknia a gyermekeket, hogy tanulgassa az alap viselkedésformákat társaságban. A gyerekek kb. 3 éves korukban kezdenek játszani egymással.
Egyébként én is fontosnak tartom, hogy találkozzon gyermekekkel, ezért mi játszóházakba járunk kb. 1 éves korától rendszeresen, májusban lesz két éves, jövő héttől elkezdünk szokni a bölcsizéshez is. Mi olyan bölcsit kerestünk, ahová járhat velem akár több hónapig, így addig, míg be nem tölti a kettőt, heti 3 délelőttön fog járni velem. Májustól marad hetente 3x, 9-délig, szeptembertől végig. Én pszichológus vagyok, az a tapasztalatom, hogy nagyon fontos, hogy óvoda előtt valamilyen közösséget rendszeresen, keretek között látogasson, ez sok-sok dolgot könnyíthet meg a későbbiekben. Így mi ezt az utat választottuk.
Itt lesz sok válaszoló, aki szerint 3-4 éves koráig nincs szüksége gyerektársaságra egy kicsinek, én ebben nem hiszek, és ezt soha nem is hallottam sehol a tanulmányaim során sem.
Szóval: játszóház/játszótér, és ha lehetőség van rá, játszócsoport valamelyik bölcsiben, vagy akár magánbölcsi, ott nagyon rugalmasak a bentléttel kapcsolatban.
Nekünk sincs túl sok kisgyermekes ismerősünk egyébként, csak két családdal járunk össze.
De ráérsz még ezen töprengeni.
Barátnőm kisfia júniusi, az én kislányaim novemberben születtek. Rendszeresen átjárunk egymáshoz, nem lakunk messze. Bár ez inkább nekünk anyukáknak fontos, de remélem azért a gyerekek is élvezik.
Amúgy játszótér, játszóház, baba-mama klub, babazene, babatánc
3,5 éves a kisfiam (már ovis)- ketten vagyunk.
Amikor babakorú volt, 1 év alatt én nem voltam megőrülve attól, hogy közösségbe vigyem. Így visszagondolva nem mulasztottunk semmit- rám volt szüksége.
(bevallom őszintén, hogy ha csak nagyobb tesó miatt nem, én eleve nem tartom jó ötletnek a nagy játszóházakat 1-1,5 év alattiaknak, egyszerűen nem nekik való)
Olyan 9 hós korától kezdtünk hetente egyszer járni baba-mama foglalkozásra (ringató jellegű kis éneklős, megtornáztatós foglalkozás), de ott sem érdekelték más gyerekek- ez az érdeklődés szerintem olyan 2,5 -2 éves korig nem is várható.
A játszótér, a közeli parkba tett rendszeres séta lehet még jó ismerkedésre- de az első két évben inkább csak neked. Az csak egy plusz pont, ha a gyerekek is eljátszanak egymás MELLETT.
Szocializálódni majd a bölcsiben, de inkább az oviban kell :)
Nekünk nincsenek rokonaink, nagyszülők nem élnek, testvérem már egy másik országban él a családjával- mégsem vagyunk magányosak.
2 év alatt sokat jártunk neki való foglalkozásokra (pl. MÜPA vasárnap ingyenes gyerekprogram), kerületben a baba-mama foglalkozásra, a környéken lévő 5-6 játszótérre és ott szóba elegyedtem szimpatikus szülőkkel.
Azóta így tettünk szert 2-3 kis barátra, mára az ovis gyerekeink tényleg EGYMÁSSAL és nem egymás mellett játszanak, mi pedig kedveljük egymást a szülőkkel.
Nálunk még a közeli művelődési ház is átlagon felül jó programokat szervez, ott is van baba-mama torna, bábelőadás direkt kicsiknek, szakemberek előadásai szülőknek, baba-mama zsibvásár stb.
ne félj, nem lesztek magányosak. A gyermeked semmiképpen (hogy te mennyire, az más kérdés)- a kicsinek egyelőre 2 év alatt nincs kifejezetten szüksége más gyermekekre, az intézmények később pedig megadják majd erre a választ.
Szép napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!