Szerintetek megérné így visszamenni dolgozni?
26000ft a gyes,ezt január 1 óta megkapod akkor is amikor dolgozol szóval a bölcsit fedezi.
Számoljunk pl 26000+12200=38200
38200+85000=123200
Nos 123200-20000 (bölcsi)-6000(pl étkezés a bölcsibe)=97200
Tehát vagy otthon maradsz és 38200 vagy vissza mész dolgozni és 97200.... elgondolkodtató!
Amúgy keresgélhetsz másik munkát is.
Rossz az összehasonlítási alapod!
1. új szabályozás szerint GYES MELLETT IS dolgozhatsz, tehát a munkabéred az plusz pénz!
2. Nem tudom, milyen ökormányzati bölcsőde kerül havi 20 eFt-ba ilyen jövedelem mellett? Igen, tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan önkormányzatok, akik bevezették a térítési díjat is az étkezés mellé- de nálunk (bp-i jó kerület) 150 eFt/fő jövedelem felett kellett havonta 18-20 eFt-ot fizetnem (a hónap napjainak számától függően).
Kizártnak tartom, hogy erre a jövedelemre ilyen díjakat kelljen fizetni! Nézz utána a helyi rendeletben. Az étkezés olyan 3-400 Ft/nap lehet önkormányzati bölcsikben általában (havi 6-8 eFt)
3. számolj a havi nettó 10 eFt-nyi családi adókedvezménnyel is, amit igénybe tudsz venni, amint dolgozol.
..és a következő pontok már a hosszútávú gondolkodásról szólnak:
- a munkával biztosított leszel a gyemeked 3 éves kora után is saját jogon
- nemcsak nyugdíjszerző időt tudsz le, hanem keresel is, így talán a későbbi éveidre félretett öngondoskodásban is utol tudod magad érni, ha a gyed/gyes alatt nem tudtál félretenni
- ha most is kényelmesen megéltek, akkor azt a keletkező kb. 90 e Ft pluszt tedd megtakarításba, ha nem magatoknak, akkor a fiadnak
- ha a családban két kereső van, akkor azért a felszínen tudnak maradni akkor is, ha a jobban kereső lebetegszik, elveszti a munkáját stb. A te gyesedből éhenhalni lehetne egy 3 fős családnak ebben a nehéz szituációban.
- ha keresel, akkor nem vagy kiszolgáltatott. Ha a házasságod/élettársi együttélésed megromlana, akkor sem a nulláról, üres zsebbel kellene újra kezdeni egy kisgyerekkel- ennyi biztosíték nem árt.
- ha keresel hitelképes vagy (gyessel soha senkinek semikor!)- így ha tényleg nehéz helyzetbe kerültök (baleset, munkanélküliség, kapcsolati válság)- akkor ha másként nem, valamilyen hitellel vagy munkáltatói kölcsönnel, fizetési előleggel stb. legalább egy albérletre vagy havi megélhetésre mindig futni fogja és szerényen ugyan, de MAGAD el tudod tartani a gyermekedet és saját magadat. Ez egy nagy biztonság lelkileg is, hidd el.
- ha most nem mész el dolgozni, akkor miből gondolod, hogy a mai gazdasági helyzetben pont a fiad 3. születésnapja után kapsz még egyáltalán állásajánlatot?
Minden jót. Fogadd el és dolgozz.
Üdv: egy dolgozó édesanya
"Tehát vagy otthon maradsz és 38200 vagy vissza mész dolgozni és 97200...."
hát igen. gondolom a kérdés nem anyagi részét kérdezted, hogy megéri-e. fogalmunk nincs milyen az anyagi helyzet, így válaszolni se tudunk, de azért 60E szerintem nem mindegy.
bevezették a gyed extrát, így bármennyit dolgozhatsz gyes mellett. viszont törvény van rá, hogy gyesen lévő anyuka nem éjszakázhat, így 2 műszakos lennél, nem 3 :)
én visszamennék ezért a pénzért, de te tudod.
Ha csak a pénzt és hosszú távú karriert nézem és hogy az én 2 éves gyerekemnek (bár biztos személyiség- és bölcsifüggő) milyen jó választás volt a bölcsi, akkor igen. A 3 műszak viszont elég necces "logisztikailag", bár sajnos ovi mellett is az lesz.
Úgy tudom, a Gyed extra miatt már korlátlanul lehet munkát vállalni gyes mellett is a gyerek 1 éves kora után, nem csak 6 órában és nem csak az előző munkahelyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!